Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz

Fie că aveți intoleranță la gluten, fie că suferiți de o boală inflamatorie sau autoimună – în care este de preferat să evitați glutenul, vă sfătuim să încercați această pâine.

Nu conține făină de grâu, nici drojdie sau ulei. Este o rețetă binevenită pentru orice dietă sănătoasă.

Paine fara gluten - din hrisca si ovaz

Paine fara gluten – din hrisca si ovaz

Ovăzul nu conține gluten în mod natural, însă poate fi contaminat cu această proteină dacă este ambalat într-o fabrică de multi-cereale.

Asigurați-vă că fulgii/făina de ovăz pe care îi cumpărați nu conține gluten. De regulă scrie pe pachet că este fără gluten. 

Pâine fără gluten, din hrișcă și ovăz – rețetă

Ingrediente

  • 150 g de făină de hrișcă
  • 100 g de făină de ovăz
  • 25 g de semințe de in
  • 18 g de tărâțe de psyllium
  • 280 ml de apă
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
  • opțional: 2 linguri de semințe, la alegere

Mod de preparare

Dați tărâțele de psyllium prin râșnița electrică de cafea și măcinați-le fin. Astfel se vor amesteca mai bine în aluat.

Transferați-le într-un bol. Măcinați apoi și semințele de in și puneți-le peste pudra de psyllium. Adăugați 200 ml de apă și amestecați bine cu telul.

Lăsați amestecul deoparte. În câteva minute tărâțele și semințele vor absorbi apa și se vor transforma într-o masă gelatinoasă.

Amestecați cele două tipuri de făină într-un bol, folosind telul. Incorporațisarea și semințele. Puneți apoi în mijloc gelul de psyllium și semințe de in. Turnați restul de apă și bicarbonatul de sodiu stins cu oțetul sau zeama de lămâie.

Începeți să amestecați cu o lingură de lemn. Când coca începe să se îngroașe, frământați-o cu mâinile. Trebuie să rămână ușor lipicioasă. 

Umeziți palmele cu apă și modelați aluatul într-o pâine rotundă sau de tip franzelă și așezați-o într-o tavă adecvată.

Pâinea poate fi coaptă și în tava întinsă a cuptorului, pe o hârtie de copt. În felul acesta se va coace mai bine în interior.

Dați pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 50-60 de minute. Verificați după un sfert de oră să nu se rumenească prea tare. Dacă începe să devină maro la suprafață, dați focul la 180 de grade Celsius.

Paine fara gluten din ovaz si hrisca

Paine fara gluten din ovaz si hrisca

Verificați dacă este gata inserând o scobitoare în centru. Aceasta trebuie să iasă cât mai curată.

Trebuie să știți însă că, în general, pâinea fără gluten nu are o textură pufoasă, ci rămâne ușor umedă în interior.  

Paine din ovaz si hrisca

Paine din ovaz si hrisca

Note și sugestii

Dacă nu aveți făină de hrișcă, o puteți prepara în casă din hrișcă verde, dată la blender/râșnița electrică.

De asemenea, făină de ovăz se poate face din fulgi de ovăz măcinați fin.

Dacă nu vă place gustul de bicarbonat de sodiu în pâine, înlocuiți-l cu praf de copt. Va trebui să folosiți 1 ½ lingurițe de praf de copt la această rețetă.

Eu am folosit lapte de cocos în loc de apă.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten care pot fi făcute în casă:

Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Pâinici pufoase fără făină de cereale și ulei, slabe în carbohidrați

Sursă rețetă: The Healthy Vegan Kitchen, Super-Healthy Gluten -Free Bread: https://www.youtube.com/watch?v=FZ6-HkypwAg&t=15s&ab_channel=HealthyVeganKitchen

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.