Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Fie că aveți intoleranță la gluten, fie că suferiți de o boală inflamatorie sau autoimună – în care este de preferat să evitați glutenul, vă sfătuim să încercați această pâine.
Nu conține făină de grâu, nici drojdie sau ulei. Este o rețetă binevenită pentru orice dietă sănătoasă.
Ovăzul nu conține gluten în mod natural, însă poate fi contaminat cu această proteină dacă este ambalat într-o fabrică de multi-cereale.
Asigurați-vă că fulgii/făina de ovăz pe care îi cumpărați nu conține gluten. De regulă scrie pe pachet că este fără gluten.
Cuprins
Pâine fără gluten, din hrișcă și ovăz – rețetă
Ingrediente
- 150 g de făină de hrișcă (v-o recomand pe aceasta la ofertă)
- 100 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
- 25 g de semințe de in (vi le recomand pe acestea la preț bun)
- 18 g de tărâțe de psyllium (vi le recomand pe acestea la preț bun)
- 280 ml de apă
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
- 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
- opțional: 2 linguri de semințe, la alegere
Mod de preparare
Dați tărâțele de psyllium prin râșnița electrică de cafea și măcinați-le fin. Astfel se vor amesteca mai bine în aluat.
Transferați-le într-un bol. Măcinați apoi și semințele de in și puneți-le peste pudra de psyllium. Adăugați 200 ml de apă și amestecați bine cu telul.
Lăsați amestecul deoparte. În câteva minute tărâțele și semințele vor absorbi apa și se vor transforma într-o masă gelatinoasă.
Amestecați cele două tipuri de făină într-un bol, folosind telul. Incorporațisarea și semințele. Puneți apoi în mijloc gelul de psyllium și semințe de in. Turnați restul de apă și bicarbonatul de sodiu stins cu oțetul sau zeama de lămâie.
Începeți să amestecați cu o lingură de lemn. Când coca începe să se îngroașe, frământați-o cu mâinile. Trebuie să rămână ușor lipicioasă.
Umeziți palmele cu apă și modelați aluatul într-o pâine rotundă sau de tip franzelă și așezați-o într-o tavă adecvată.
Pâinea poate fi coaptă și în tava întinsă a cuptorului, pe o hârtie de copt. În felul acesta se va coace mai bine în interior.
Dați pâinea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, pentru 50-60 de minute. Verificați după un sfert de oră să nu se rumenească prea tare. Dacă începe să devină maro la suprafață, dați focul la 180 de grade Celsius.
Verificați dacă este gata inserând o scobitoare în centru. Aceasta trebuie să iasă cât mai curată.
Trebuie să știți însă că, în general, pâinea fără gluten nu are o textură pufoasă, ci rămâne ușor umedă în interior.
Note și sugestii
Dacă nu aveți făină de hrișcă, o puteți prepara în casă din hrișcă verde, dată la blender/râșnița electrică.
De asemenea, făină de ovăz se poate face din fulgi de ovăz măcinați fin.
Dacă nu vă place gustul de bicarbonat de sodiu în pâine, înlocuiți-l cu praf de copt. Va trebui să folosiți 1 ½ lingurițe de praf de copt la această rețetă.
Eu am folosit lapte de cocos în loc de apă.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten care pot fi făcute în casă:
Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Pâinici pufoase fără făină de cereale și ulei, slabe în carbohidrați
Sursă rețetă: The Healthy Vegan Kitchen, Super-Healthy Gluten -Free Bread: https://www.youtube.com/watch?v=FZ6-HkypwAg&t=15s&ab_channel=HealthyVeganKitchen