Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei

O rețetă reușită de pâine fără gluten pe care o puteți face în casă este pâinea din quinoa și ovăz.

Metoda este cât se poate de simplă. Pâinea are o textură și un gust asemănătoare cu pâinea din secară. Nu conține gluten, ulei, zahăr sau drojdie.

Paine din quinoa si ovaz fara gluten

Paine din quinoa si ovaz fara gluten

Pâine fără gluten, din quinoa și ovăz – rețetă

Ingrediente

Mod de preparare

Măcinați tărâțele de psyllium într-o pulbere fină. Puteți utiliza în acest scop râșnița electrică de cafea.

Turnați apa caldă într-un bol. Adăugați pudra de psyllium măcinată și amestecați cu un tel. Lăsați-o la hidratat.

Între timp, măcinați fin boabele de quinoa în blender, până se fac pulbere. Dacă aveți un blender de 1500W le va transforma rapid în făină. Măcinați apoi fulgii de ovăz. Aceste două ingrediente trebuie măcinate separat, deoarece quinoa necesită mai mult timp.

Amestecați cele două tipuri de făină obținute într-un bol încăpător. Adăugați sarea și praful de copt și amestecați. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Peste amestecul de ingrediente uscate, adăugați gelul de tărățe psyllium. Adăugați apoi bicarbonatul stins cu oțet sau zeamă de lămâie și amestecați energic cu o paletă de lemn.

Când gelul de psyllium s-a incorporat, frământați cu mâna până rezultă un aluat. Dacă este prea lipicios și nu puteți să-l omogenizați, umeziți palmele în apă (sau în ulei).

Eu am modelat aluatul cu palmele ude și am adăugat puțină apă. Dacă simțiți că aluatul este prea uscat și sfărâmicios, mai adăugați puțină apă.

Când ați reușit să-l omogenizați, dați-i o formă de pâine – rotundă, pătrată, dreptunghiulară, cilindrică – după preferință.

Puneți pâinea într-o tavă cu pereți înalți, potrivită pentru forma și dimensiunea pâinii. Dacă vreți să se coacă mai repede și mai uniform, așezați-o în tava întinsă a cuptorului, pe o hârtie de copt. Așa am făcut și eu.

Paine din quinoa fara gluten

Paine din quinoa fara gluten

Dacă pâinea are fisuri/crăpături, finisați cu apă. Crestați pâinea deasupra cu un cuțit și presărați semințe, de care vreți. Eu am folosit un amestec de semințe de floarea-soarelui, in, susan și dovleac.

Dați tava în cuptorul preîncălzit pentru 45-60 de minute. Depinde de cuptorul fiecăruia. Dacă observați că pâinea se rumenește repede deasupra și prinde o crustă tare, dați focul mai mic.

Încercați să vedeți dacă este coaptă bine inserând o scobitoare în mijloc. Aceasta trebuie să iasă curată.

Paine fara gluten

Paine fara gluten

După ce scoateți pâinea din tavă, întoarceți-o invers și lăsați-o la răcit. Este foarte important să așteptați să se răcească de tot înainte de a o felia. Dacă o tăiați când este caldă, se va încruzi.

Paine din quinoa si ovaz - reteta

Paine din quinoa si ovaz – reteta

 

Ideal ar fi să o lăsați să stea până a doua zi și apoi să o tăiați. Se păstrează în frigider. Rezistă până la o săptămână sau chiar și mai mult. Poate fi chiar și congelată. Este bună și prăjită la toaster.

Paine din quinoa si ovaz - reteta fara gluten

Paine din quinoa si ovaz – reteta fara gluten

Această pâine din quinoa are o textură densă. Chiar dacă pare umedă, nu este crudă. Veți vedea că atunci când o tăiați, pe cuțit nu rămâne urmă.

Paine de quinoa si ovaz

Paine de quinoa si ovaz

Quinoa are o aromă amăruie, care se simte puțin în pâine. Dacă nu agreați gustul de quinoa, nu veți găsi nici această pâine pe placul vostru.

Paine de quinoa fara gluten

Paine de quinoa fara gluten

Note și sugestii

În rețeta originală nu se pun tărâțe de psyllium. Eu am adăugat deoarece am vrut să fiu sigură că pâinea nu rămâne crudă la mijloc. Tărâțele acționează ca un liant și dă aluatului o textură mai elastică și fragedă după coacere.

Dacă încercați fără tărâțe de psyllium, scrieți-mi în comentarii cum v-a ieșit!

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten pe care le puteți face în casă:

Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Pâine din quinoa și semințe de in – rețetă bogată în proteine și fibre (fără gluten)
Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei

Sursă rețetă: Rhian’s Recipe, Quinoa bread (vegan + gluten-free): https://www.rhiansrecipes.com/quinoa-bread/#recipe

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.