Clătite fără gluten, din 2 ingrediente – pentru umpluturi dulci sau sărate
Aceste clătite nu conțin făină de grâu. Din acest motiv sunt în mod special recomandate persoanelor cu intoleranță la gluten.
Pot fi incluse și în dieta celor cu boli autoimune sau inflamatorii, în care glutenul este un factor declanșator sau agravant al simptomelor.
Cuprins
Sensibilitate / intoleranța la gluten – simptome
Există și o anumită sensibilitate la gluten care nu este asociată cu boala celiacă. Se numește „sensibilitate la gluten non-celiacă”.
Persoanele din această categorie pot experimenta următoarele probleme în urma consumului de gluten:
- dureri stomacale sau abdominale
- balonare
- diaree sau constipație
- greață, vărsături
- dureri de cap
- ceață mentală
- dureri articulare
- neuropatie
- oboseală
- anemie
- depresie sau anxietate
- probleme ale pielii (mâncărimi, eczeme, psoriazis)
Rețeta de clătite postată mai jos conține două ingrediente care înlocuiesc făina de grâu: quinoa și ovăz.
Acestea dau clătitelor consistența și elasticitatea potrivită. În plus, au foarte mulți nutrienți valoroși pentru dieta noastră actuală, precum fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți.
Quinoa nu este o cereală, ci o sămânță. Conține proteine, calciu, magneziu și fier. Ovăzul nu conține gluten în mod natural, însă poate fi contaminat cu această proteină în momentul procesării sau ambalării acestuia. Căutați o marcă de ovăz care nu conține gluten.
Clătite fără gluten – rețetă
Ingrediente
- 150 g de quinoa (v-o recomand pe aceasta, la ofertă)
- 100 g de fulgi de ovăz integrali (vi-i recomand pe aceștia, ecologici)
- 600 ml de apă
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Rețeta începe cu hidratarea semințelor de quinoa. Puneți-le într-un bol cu apă (cu două degete peste). Lăsați-le la înmuiat pentru 5-6 ore, sau peste noapte.
Prin hidratare reducem acidul fitic din quinoa – care împiedică absorbția mineralelor și ușurează mixarea.
După ce quinoa s-a înmuiat, se pune în vasul blenderului împreună cu ovăzul, apa și sarea. Mixați 1-2 minute, până când rezultă o compoziție fină și omogenă, de culoarea laptelui.
Puneți tigaia pe foc. Ungeți-o cu puțin ulei. Dacă este o tigaie anti-aderentă, clătitele se pot face și fără ulei.
Când tigaia s-a încins, se toarnă un polonic de compoziție și se înclină tigaia pentru o distribuiție uniformă.
Clătitele se coc timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Sunt gata foarte repede, stați cu ochii pe ele. Nu le coaceți prea mult deoarece își vor pierde din elasticitate după răcire.
În cazul în care compoziția se îngroașă, mai adăugați câte puțină apă în ea.
În mod neașteptat, aceste clătite fără gluten sunt moi și flexibile. Se pot unge/umple cu umpluturi dulci sau sărate. În compoziție se pot adăuga diverse condimente sau mirodenii dulci.
Spre deosebire de clătitele clasice, acestea sunt mai ușor de digerat și au o valoare nutrițională mult mai mare.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de clătite fără gluten:
Clătite subțiri fără gluten – potrivite pentru umpluturi dulci sau sărate
Clătite din banane, ovăz și cacao – fără zahăr și făină
Clătite din hrișcă și banane – fără zahăr, gluten sau ouă (video)
Clătite din ovăz și legume pentru slăbit – rețetă de post
4 ouă, 2 banane și nucă de cocos – clătite dietetice
Surse articol:
1. Beyond Celiac, Symptoms of non-celiac gluten sensitivity: https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/symptoms/
2. Totul de Casă, Clătite fără gluten cu quinoa și ovăz: https://www.youtube.com/watch?v=IDjwTuJ2J7U&ab_channel=Totuldecasa