Clătite din hrișcă și banane – fără zahăr, gluten sau ouă (video)
Aceste clătite din hrișcă și banane întrunesc toate condițiile pentru a fi catalogate drept un desert sănătos și hrănitor.
Pe lângă faptul că nu conțin ingrediente nocive, au foarte puține calorii, grăsimi și carbohidrați.
Se fac extrem de ușor și rapid. Cu siguranță vor deveni unul din deserturile voastre favorite după prima degustare.
Bananele țin loc nu doar de zahăr în această rețetă, ci și de ouă. Sunt dulci, cremoase și leagă bine compoziția.
Un alt liant vegetal în acest clătite sunt semințele de in.
Făina de hrișcă se poate cumpăra de la magazinele naturiste. Pe DriedFruits o găsiți la un preț mai bun. 200 de grame costă în jur de 5 lei.
Dacă nu aveți sau nu găsiți, înlocuiți-o cu făină obișnuită, din cereale.
Cuprins
CLĂTITE DIN HRIȘCĂ ȘI BANANE, FĂRĂ ZAHĂR – REȚETĂ
Nr. de porții: 12 clătite medii
Durată totală de preparare: 25 de minute
INGREDIENTE
• 2 banane coapte
• 1 lingură de semințe de in măcinate (vi le recomand pe acestea)
• 240 ml de lapte de vacă sau vegetal (sau apă)
• 142 g de făină de hrișcă (v-o recomand pe aceasta, fără gluten)
• 1 linguriță de praf de copt
• 1 linguriță de scorțișoară
• 1 linguriță de extract de vanilie
• ¼ linguriță de sare
• ½ lingură de ulei de cocos (sau alt ulei)
TOPPING-URI:
• dulceață sau gem de casă (vi-l recomand pe acesta, fără zahăr)
• miere, sirop de păpădie sau alt sirop
• cremă de brânză, unt de arahide fără zahăr
• fructe de pădure proaspete
MOD DE PREPARARE
Decojiți bananele și puneți-le într-un bol. Pasați-le cu furculița până se fac piure. Cu cât mai fin le pasați, cu atât mai bine.
Adăugați laptele, apoi semințele de in măcinate, scorțișoara și sarea. Lăsați compoziția să stea 5 minute (să se umfle semințele de in).Incorporați apoi făina de hrișcă și praful de copt.
Amestecați bine. Compoziția va fi grosuță. Va avea o consistență similară albușului, în sensul că se întinde puțin, de la pulpa bananelor și semințele de in.
Gustați de dulce și sare. Nu omiteți sarea, căci altfel clătitele nu vor avea gustul dorit. Vor fi doar dulci și veți simți că lipsește ceva.
Puneți o tigaie plată pe foc. Folosiți cea mai mare tigaie pe care o aveți, pentru a coace mai multe clătite odată.
Adăugați uleiul și puneți compoziția în tigaia încinsă cu o lingură sau cu un polonic.
Distribuiți ușor compoziția cu dosul lingurii, dând clătitelor o formă rotundă. Trebuie să arate ca niște discuri medii.
Se pot coace câte 2-3 clătite odată dacă tigaia este mare.
Când se desprind ușor de pe fund, întoarceți-le cu paleta. Lăsați-le să se coacă și pe cealaltă parte până se rumenesc.
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE
Hrișca este una din cele mai sănătoase pseudo-cereale. Este mai curând o sămânță decât o cereală.
Are mulți nutrienți și fitocompuși care pot preveni unele boli, precum diabetul, bolile cardiovasculare și venoase.
O clătită din hrișcă și banane conține cu aproximație:
√ 75 de kilocalorii
√ 2 g de grăsimi totale (din care 1 g de grăsimi saturate)
√ 14 g de carbohidraț
√ 2 g de fibre
√ 3 g de zaharuri
√ 3 g de proteine
√ 58 mg de sare
√ 211 mg de potasiu
√ 82 mg de fosfor
√ 43 mg de calciu
√ 42 mg de magneziu
√ 11 mg de colină
REȚETE SIMILARE
Clătite cu mere – fără zahăr, gluten sau ulei
Clătite pufoase din griș – moi ca buretele (fără ou)
Clătite dietetice – fără făină și fără zahăr
REȚETA VIDEO:
Sursă articol: Pick Up Limes, Fabulously healthy buckwheat pancakes: https://www.pickuplimes.com/recipe/fabulously-healthy-buckwheat-pancakes-185