Clătite pufoase din griș – moi ca buretele (fără ou)

Grișul nu este un ingredient foarte des folosit. Gospodinele apelează la el când fac găluște, budinci sau crème pentru prăjituri.

În acest articol vă vom arăta o modalitate inedită de a întrebuința grișul.

Clatite marocane din gris

Clatite marocane din gris: fooldiner.com

Dacă aveți o pungă de griș în casă, încercați numaidecât rețeta de mai jos!

Clătite pufoase din griș – rețetă

Știați că din griș se pot face niște clătite pufoase ca buretele?

Clătitele din griș sunt populare în Maroc. De aceea se mai numesc „clătite marocane” sau „Beghrir”.

Spre deosebire de clătitele clasice, acestea sunt făcute din griș, fără ou sau lapte.

Conțin praf de copt și drojdie, ceea ce le face să iasă extrem de fragede și spongioase.

Se topesc în gură!

Este o rețetă foarte bună, deoarece conține foarte puțin zahăr: 1 lingură la toată compoziția.

Ingrediente

  • 700 ml de apă călduță
  • 280 g de griș
  • 200 g de făină
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 6 g de drojdie uscată
  • ½ linguriță de sare
  • ulei pentru prăjiit

Mod de preparare

Încălziți ușor apa. Trebuie să fie caldă, nu clocotită.

Puneți apa într-un bol încăpător. Adăugați zahărul și amestecați cu telul.

Adăugați apoi drojdia uscată și omogenizați.

Separat, amestecați grișul, făina și praful de copt. Este recomandat să cerneți făina.

Adăugați compoziția lichidă peste ingredientele uscate și amestecați cu telul.

Trebuie să obțineți o ompoziție fină, fără cocoloașe.

Consistența ei trebuie să fie ca cea de clătite, puțin mai grosuță.

Este de preferat să lăsați compoziția la odihnit jumătate de oră înainte de a face clătitele. Astfel vor face mai multe bule când le veți coace.

Puneți 1 lingură de ulei în tigaie. Ungeți-o bine și așezați-o pe foc.

Când s-a încins, turnați un polonic de compoziție. Întindeți ușor compoziția cu dosul polonicului, astfel încât să obțineți o clătită cât mai rotundă.

Coaceți clătitele 2-3 minute pe o parte, la foc mediu. Nu trebuie să le întoarceți pe cealaltă parte.

Clatite marocane din gris

Clatite marocane din gris: heymrleej

Sunt gata când s-au rumenit  pe fund și au făcut bule (goluri) la suprafață.

Clătitele cu griș, făcute după această rețetă sunt arată ca un burete.

Sunt deosebit de moi, fragede și pufoase.

Rețete similare

Clătite cu mere – fără zahăr, gluten sau ulei

Clătite dietetice – fără făină și fără zahăr

Clătite cu mălai – hrănitoare, gustoase

Note și sugestii

Așezați-le pe o farfurie și serviți-le cu miere pe deasupra sau diferite siropuri.

Mierea va pătrunde în golurile de la suprafață.

Clătitele din griș se pot coace pe ambele părți, dacă le doriți mai rumenite.

Le puteți umple în acest caz cu dulceață, cremă de brânză, ciocolată sau alte umpluturi.

Dacă nu vreți să folosiți zahăr deloc, îl puteți înlocui cu un îndulcitor natural, fără calorii. Eritritol, stevia sau xilitol sunt câteva alegeri bune în acest sens.

Surse articol:

1. Buy semolina urgently! Now that’s exactly what we’re preparing for tea all the time: https://www.youtube.com/watch?v=HV3jpyYzebU&ab_channel=Familienrezepte
2. Food & Wine, Semolina Pancakes: https://www.foodandwine.com/recipes/semolina-pancakes

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.