Clătite cu mere – fără zahăr, gluten sau ulei
Clătitele cu mere prezentate mai jos sunt versiunea sănătoasă a rețetei.
A fost adaptată de Jill Dalton pentru a se potrivi în dieta sa fără gluten și zahăr.
Versiunea sănătoasă, fără zahăr, gluten sau ulei
Clătitele cu mere se prepară de regulă cu un aluat clasic, din făină, unt și ouă. Bineînțeles, au și zahăr în compoziție.
Se prăjesc apoi într-o baie de ulei și se decorează cu o glazură tot din zahăr.
Deserturile pe care le iubim pot fi ajustate astfel încât să nu ne afecteze silueta sau sănătatea.
În rețeta de mai jos, făina de grâu este înlocuită cu ovăz și semințe de in.
Acestea din urmă țin totodată și loc de ulei sau ouă.
Gustul duce al clătitelor este dat de curmale, dar și de scorțișoară.
Această mirodenie dă o aromă dulce plăcută preparatelor. Totodată, ajută la scăderea zahărului din sânge și reduce apetitul de dulce.
Laptele de vacă este înlocuit cu lapte vegetal. Puteți folosi lapte de migdale, de cocos, de orez etc.
Clătitele cu mere nu se prăjesc în tigaie, ci se coc în cuptor.
Clătite cu mere, la cuptor – rețetă
Ingrediente
- 1 măr acru
- 120 g de fulgi de ovăz
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de semințe de in măcinate
- 2 ½ lingurițe de scorțișoară
- 112 g de curmale fără sâmburi
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 240 ml de lapte vegetal
Ingrediente pentru glazură
- 35 g de caju sau migdale
- 60 g de curmale fără sâmburi
- 78 ml de apă
- 1 linguriță de suc de lămâie
- ½ linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare
Începeți prin a aprinde cuptorul. Preîncălziți-l la 204 grade Celsius.
Puneți apoi ingredientele pentru glazură într-un bol și lăsați-le la înmuiat.
Măcinați apoi fulgii de ovăz și semințele de in.
Puteți folosi o râșniță electrică de cafea. Aceasta va fi făina.
Pentru a pregăti „aluatul”, puneți ovăzul și inul măcinat într-un bol. Adăugați bicarbonatul, praful de copt și scorțișoara. Amestecați bine cu un tel.
Adăugați apoi mărul tăiat cubulețe mici.
Puneți curmalele în blender împreună cu laptele și vanilia. Mixați până când fructele se mărunțesc complet și rezultă o compoziție fină.
Turnați laptele peste restul ingredientelor din bol. Amestecați bine, până la omogenizare.
Aceasta este compoziția finală din care veți face clătitele.
Rețete similare
Negrese raw-vegane – fără zahăr sau făină
Fursecuri de ciocolată cu ovăz – de post și fără coacere
Tartă de lămâie de post, fără zahăr și făină – doar 4 ingrediente!
Tapetați tava cuptorului cu ulei și hârtie de copt.
Luați câte 1 lingură cu vârf din compoziție și puneți-o în tavă. Nivelați-le ușor cu dosul lingurii, astfel încât să le dați o formă rotundă sau ușor alungită.
Introduceți tava în cuptor și coaceți-le timp de 20 de minute.
Între timp puteți face glazura.
Puneți toate ingredientele pe care le-ați lăsat la hidratat într-un blender și mixați. Trebuie să rezulte o compoziție fină, omogenă.
După ce clătitele cu mere s-au răcorit puțin, turnați peste ele glazura, folosind o linguriță sau o pungă pe care ați umplut-o și ați tăiat vârful.
Se păstrează într-o caserolă, în frigider. Le puteți consuma în termen de 5 zile.
Rețeta video aici:
Sursă articol: Jill Dalton, Apple Fritters, Plant Based Cooking Show: https://plantbasedcookingshow.com/2021/11/27/apple-fritters/