Negrese raw-vegane – fără zahăr sau făină

Un termen la modă, cu care mulți s-au familiarizat deja, este „raw-vegan”.

Acest curent de „mâncat crud și vegetal” are beneficiile și riscurile lui. Însă parte bună este că a adus numeroase rețete inedite în atenția celor interesați de mâncăruri sănătoase.

Negrese raw-vegane - fără zahăr sau făină

Negrese raw-vegane – fără zahăr sau făină: jules

Ce înseamnă raw vegan?

Practic, raw veganismul înseamnă hrană vie.

Cei care aleg să urmeze acest stil alimentar o fac fie din rațiuni etice, fie din dorința de a mânca natural, fie din motive care țin de mediu.

În mod cert, raw veganismul are numeroase beneficii.

Îmbunătățeșre calitatea dietei. Furnizează o diversitate de nutrienți.

Ajută la scăderea în greutate. Reduce riscul de boli cardiace și metabolice.

Protejează mediul și animalele.

Cu toate acestea, este bine ca meniul să nu conțină doar hrană vie, ci și hrană gătită. Cruditățile pot să constituie majoritatea meselor.

Dacă nu ați mai auzit de acest curent alimentar, vă arătăm o rețetă deseori practicată de cei care urmează o dietă raw-vegană.

Aceștia o numesc „negresă crudă”.

Negresă raw vegană – rețetă

Seamănă cu negresa, însă este complet diferită ca și conținut, textură și gust.

Avantajul ei este că se face foarte repede, fără a necesita preparare la aragaz sau în cuptor.

Un alt atuu este că nu conține zahăr alb, nici măcar făină.

Ingrediente

  • 1 cană de nuci
  • 1 cană de curmale moi
  • 6 linguri de pudră de cacao
  • 1 linguriță de sare
  • opțional: 1 linguriță de semințe de chia

Ingrediente glazură

  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 2 linguri de pudră de cacao
  • 1 linguriță de sirop de agave sau miere
  • ¼ linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Puneți nucile într-un mini-tocător (robot mic de bucătărie cu lama S).

Adăugați pudra de cacao, sarea și semințele de chia – dacă folosiți.

Mixați până când toate ingredientele se mărunțesc.

Adăugați curmalele fără sâmburi și pulsați de mai multe ori. Trebuie să obțineți o masă lipicioasă.

Transferați compoziția pe o tavă sau pe o altă suprafață pe care ați așternut hârtie de copt.

Presați aluatul cu degetele, astfel încât să îi dați o formă pătrată sau dreptunghiulară. Grosimea blatului ar trebui să fie de 1-2 degete.

Opțional, presați câteva nuci sau migdale deasupra prăjiturii. Acestea vor da negresei o textură mai crocantă.

Introduceți prăjitura în frigider și lăsați-o să stea câteva ore, să se întărească.

Glazura este opțională. Dacă decideți să o faceți, încălziți uleiul de cocos și mierea la foc mic până când se topesc și devin lichide. Nu trebuie să le fierbeți.

Adăugați pudra de cacao și extractul de vanilie. Amestecați bine, până la omogenizare.

Introduceți crema obținută în frigider și lăsați-o 10 minute, să se solidifice mai bine.

Scoateți negresa din frigider și distribuiți glazura deasupra. Întindeți-o cu o spatulă și nivelați uniform.

Presărați deasupra un nou rând de nuci tocate grosier.

Dați din nou prăjitura la rece și lăsați-o câteva ore, pentru a o putea tăia mai ușor.

Tăiați prăjitura în pătrate mici. Un pătrat este suficient pentru a astâmpăra apetitul de dulce.

Poate fi păstrată în frigider mult timp. Rezistă bine deoarece nu conține lactate. Poate fi ținută și la congelator.

Rețete similare

Negresă crudă, din nuci, curmale și cacao

Prăjitură raw vegană, din mrocov și nuci

Ruladă raw-vegan cu umplutură de mac

Tartă cu cremă de avocado, fără zahăr și făină

Tort raw vegan (rețetă video)

Note și sugestii

Puteți folosi un singur tip de nuci, sau mai multe. De pildă, puteți amesteca nuci românești cu migdale, arahide sau fistic.

Curmalele trebuie să fie moi. Specia „Medjool”, care se găsește la Mega Image este potrivită pentru astfel de rețete, deoarece fructele sunt cărnoase și se mixează ușor în blender.

În cazul în care aveți curmale uscate și tari, este indicat să le lăsați în apă fierbinte 10 minute. Stoarceți-le bine înainte de a le adăuga în robot.

Semințele de chia sunt opționale, nu obligatorii. Au multe proprietăți și beneficii.

Însă dacă nu le aveți în casă, nu-i nici o problemă. Nu vă sabotează rețeta.

În compoziție se pot adăuga și fulgi de cocos. Ajută la legarea masei și totodată îi conferă mai multă textură.

Dacă nu vreți să simțiți gustul uleiului de cocos, folosiți o versiune dezodorizată. Există ulei de cocos special pentru gătit, fără gust sau miros.

Trebuie să știți că preparatele crude, mai ales cele dulci, sunt foarte concentrate. De aceea este indicat să le serviți în porții mici.

Chiar dacă această negresă nu conține zahăr tos, curmalele sunt bogat în zaharuri naturale și foarte calorice.

Prăjitura nu este doar dulce și delicioasă, ci și extrem de sățioasă.

Surse articol:

1. Hot Chocolate Hits, Healthy no-bake brownies: https://www.youtube.com/watch?v=qttQk5nUg2k&ab_channel=HotChocolateHits
2. Alina Petre, How to follow a raw vegan diet, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/raw-vegan-diet

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.