Icre de usturoi cu miez de nucă – rețetă cu beneficii pentru sănătate
O rețetă minunată din „Bucătăria Ortodoxă”, pe care merită să o încercați, mai ales în perioada de iarnă.
Cartea este apărută de curând și oferă nenumărate idei de mâncăruri pentru perioadele de post de peste an.
Icrele de usturoi sunt de fapt o pastă de usturoi și miez de nucă și seamănă cu un mujdei mai fin. Se prepară la fel ca maioneza.
Cuprins
Beneficiile consumului de usturoi
Usturoiul conține compuși boactivi cu efect profilactic și terapeutic:
→ polifenoli (kaempferol, luteolină, apigenină)
→ flavonoide
→ flavoni
→ taninuri
→ saponine
→ polizaharide
→ compuși bogați în sulf (aliină, alicină, ajoen, disulfură de alilpropil, alilcisteină, vinulditiină)
→ enzime (alinază, peroxidază, mirosinază)
→ linalool, geraniol, citral, felandren, beta-felandren
Conține 17 aminoacizi, dintre care 8 sunt aminoacizi esențiali. Are peste 20 de polifenoli.
Conținutul de compuși sulfurici crește după ce usturoiul este tăit sau zdrobit și expus la aer pentru câteva minute.
Usturoiul este antioxidant, antiinflamator și cardioprotector. Combate stresul oxidativ și inflamația. Ajută la scăderea colesterolului din sânge.
Are proprietăți antibiotice naturale. Combate bacterii, virusuri și ciuperci.
Citește și – Pasta de usturoi – la fel de eficientă ca și Clotrimazol în candidoza bucală
Consumul acestei plante modulează mai mulți biomarkeri ai bolilor: cancer, afecțiuni cardiovasculare, sindrom metabolic, hipertensiune arterială, diabet, boli de piele și de oase.
Pe lângă usturoi, pasta de mai jos conține miez de nucă – un alt aliment cu beneficii nenumărate.
Icre de usturoi – rețetă
Ingrediente
• 1 căpățână de usturoi
• 5 linguri de miez de nucă
• 1 felie de pâine
• 3-4 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de suc de lămâie
• pătrunjel și mărar verde
• sare, după gust
Mod de preparare
Curățați usturoiul de coajă. Dați miezul de nucă prin robot ca să-l mărunțiți. Puneți felia de pâine la înmuiat în apă.
Zdrobiți cățeii de usturoi prin presă într-un bol încăpător. Adăugați sarea și frecați pasta puțin. Incorporați apoi miezul de nucă măcinat și felia de pâine stoarsă bine de apă.
Amestecați totul cu o lingură de lemn, timp în care trebuie să turnați uleiul, puțin câte puțin. Ca la maioneză. Amestecați energic, pentru a obține o pastă omogenă.
La final se pune sucul de lămâie proaspăt stors. Gustați de sărat și acru și ajustați, după gust.
Citește și – Pasta de ghimbir și usturoi – un secret culinar și medicinal indian
Icrele de usturoi sunt gata. Se pot servi imediat. Puneți-le într-un bol și presărați deasupra verdeața tocată mărunt.
Dacă vreți să le păstrați mai mult timp, puneți-le într-un borcănel sau într-o caserolă și dați-l la frigider.
Pot fi servite pe pâine sau ca sos pentru diverse preparate.
De ce este potrivită această rețetă pentru sezonul rece? Deoarece usturoiul este un antidot puternic al răcelii și gripei. Consumați câte 1-2 lingurițe pe zi pentru a vă feri de boli.
Surse articol:
1. Icre de usturoi, Bucătăria Ortodoxă, Editura Sophia, București, 2022, p. 24
2. Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.