Pasta de usturoi – la fel de eficientă ca și Clotrimazol în candidoza bucală

Bazat pe studii științifice

Usturoiul este folosit ca agent antibiotic încă din vechime. S-a dovedit eficient nu doar împotriva bacteriilor, ci și a virusurilor și fungilor.

Există autori care recomandă folosirea usturoiului în infecțiile cu candidă (candida orală, candida vaginală). Studiile au demonstrat că această ciupercă este sensibilă la usturoi.

Pasta de usturoi - utila in candida bucala

Pasta de usturoi – utila in candida bucala: Emilian Robert Vicol

Pasta de usturoi – la fel de eficientă ca Clotrimazol în candidoza bucală 

Un studiu preliminar, publicat în 2005 în jurnalul „Tropical Doctor”, a arătat că usturoiul este la fel de eficient precum soluția Clotrimazol împotriva candidozei bucale.

Cercetătorii au folosit o pastă de usturoi, pe care au aplicat-o local la 56 de pacienți.

Pasta de usturoi a suprimat simptomele clinice de candidă bucală. Tratamentul a durat 2 săptămâni.

Cercetătorii au folosit 100 de grame de usturoi alb crud. Au curățat cățeii de coajă și i-au dat prin blender împreună cu 50 ml de apă distilată sterilă. În continuare, pasta de usturoi a fost trecută printr-un storcător și apoi centrifugată și filtrată prin metode speciale.

Usturoiul crud este mult mai eficace decât pulberea de usturoi în inhibarea Candidei albicanis. Principalul compus antibacterian din usturoi este alicina.

Extractul apos de usturoi crud ajută la stabilizarea acestei substanțe, ceea ce înseamnă că acesta este mult mai eficient decât alicina în sine sau decât usturoiul uscat.

Citește și – Scapă de candida vaginală cu un cățel de usturoi!

Usturoiul inhibă infecțiile rezistente la antibiotice

În ultimele decenii a crescut numărul patogenilor rezistenți la antibioticele sintetice, iar infecțiile cauzate de aceștia sunt tot mai greu de tratat.

Usturoiul poate fi util și în această situație, mărind sensibilitatea tulpinilor rezistente la antibiotice. În unele cazuri s-a dovedit chiar superior antibioticelor.

Usturoiul poate ajuta atât la tratarea infecțiilor puternice, cât și la prevenirea lor.

Cercetătorii chinezi au evaluat activitatea antimicrobiană ale extractului de usturoi crud împotriva a trei patogeni rezistenți: Stafilococul auriu rezistent la meticilină, Pseudomonas aeruginosa și Candida albicanis.

Rezultatele au arătat că extractul de usturoi a inhibat în mod clar tulpinile de Candida albicanis și Stafilococ.

Citește și – Usturoi cu miere – leac puternic împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor și paraziților

Usturoiul potențează efectul antibioticelor

Mai mult decât atât, atunci când a fost utilizat în combinație cu tratamentul standard, usturoiul a îmbunătățit efectul antibioticelor.

Tratamentul cu Fluconazol, intraconazol și extract de usturoi crud a fost mai eficient împotriva Candidei, inhibând zone mai mari de infecție decât tratamentul cu antibiotice fără usturoi.

Activitatea fungicistatică (de inhibare a creșterii microbiene) a celor două soluții antibiotice a fost potențată semnificativ de extractul de usturoi crud.

Citește și – Usturoiul – eficient în infecțiile urinare rezistente la antibiotice (studii)

Surse articol:

1. Guoliang Li, Xudong Ma, Lisha Deng, Xixi Zhao, Yuejiao Wei, Zhongyang Gao, Jing Jia, Jiru Xu, Chaofeng Sun, Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro, Jundishapur Journal of Microbiology: 8 (5); e14814. May 31, 2015: https://sites.kowsarpub.com/jjm/articles/18816.html
2. P Sabitha, Prabha M Adhikari, Shalini M Shenoy, Asha Kamath, Rampuram John, Malathi V Prabhu, Soofi Mohammed, Srikala Baliga, U Padmaja, Efficacy of garlic paste in oral candidiasis, Trop Doct. 2005 Apr;35(2):99-100: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15970035/
3. K M Lemar, M P Turner, D Lloyd, Garlic (Allium sativum) as an anti-Candida agent: a comparison of the efficacy of fresh garlic and freeze-dried extracts, J Appl Microbiol. 2002;93(3):398-405: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12174037/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.