Cozonac panettone de post cu ovăz, fără zahăr

Panettone este cozonacul italienilor, care se găsește și la noi în magazine, mai ales în preajma Crăciunului.

Dacă vă place acest desert, dar vreți o variantă mai sănătoasă, puteți încerca rețeta de mai jos.

Cozonac panettone de post cu ovaz, fara zahar

Imagine sugestiva: Cozonac panettone de post cu ovaz, fara zahar: N i c o l a

Nu are aceeași consistență, deoarece nu conține ouă, nici lapte, ulei sau făină de grâu. Este un desert natural, sățios și sănătos, complet diferit de cozonacul tradițional.

Îl recomandăm celor care suferă de intoleranță la gluten sau lactoză, alergii alimentare sau diabet.

Aluatul se face din semințe de in, banane și fulgi de ovăz. Lista de ingrediente este foarte simplă.

Cozonac panettone de post – rețetă

Ingrediente

• 4 lingurițe de semințe de in măcinate
• 125 ml de apă
• 250 g de fulgi de ovăz măcinați
• 250 g de banane pasate
• ½ cană cu biluțe/chipsuri de ciocolată vegană
• 1 linguriță de extract de vanilie
• 1 linguriță de esență de rom
• 1 linguriță de praf de copt

Mod de preparare

Măcinați semințele de in și rezervați 4 lingurițe.

Puneți 2 lingurițe de semințe de in măcinate într-un bol. Adăugați apa și amestecați. Adăugați și celelalte 2 lingurițe și amestecați bine.

Lăsați semințele la înmuiat timp de 20-30 de minute. Între timp, pregătiți restul ingredientelor.

Pasați bananele cu furculița până se fac piure. Cântăriți piureul și puneți-l într-un bol.

Adăugați vanilia și romul, amestecul de semințe de in hidratate și omogenizați. Incorporați apoi fulgii de ovăz măcinați. Amestecați bine.

Puneți apoi chipsurile de ciocolată și amestecați ușor. Ultimul ingredient pe care trebuie să-l includeți în aluat este praful de copt.

Transferați acum compoziția într-o formă de copt, care poate fi din hârtie, din silicon sau din alt material.

Autoarea rețetei a folosit o formă de hârtie cilindrică, specială pentru panettone, cu diametrul de 13 cm. și înălțimea de 12 cm. A așezat-o pe tava cuptorului.

Nivelați compoziția deasupra cu o furculiță sau cu dosul lingurii. Decorați cozonacul cu stafide sau chipsuri de ciocolată.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius timp de 5 minute. Dați tava în cuptor și coaceți cozonacul timp de 45-50 de minute.

Lăsați-l să se răcească. Tăiați-l felii. Arată foarte bine. Este bogat în ciocolată.

Gustul dulce este dat doar de banane, de aceea nu este foarte puternic. Dacă vreți un desert mai dulce, puteți adăuga suplimentar stevia sau alt îndulcitor preferat.

Note și sugestii

Semințele de in pot fi înlocuite în această rețetă cu semințe de chia măcinate. Cantitatea este aceeași.

Iar dacă nu vă place gustul bananelor, le puteți înlocui cu mere pasate, aceeași cantitate.

În cazul în care nu găsiți chipsuri de ciocolată fără zahăr, puteți cumpăra o tabletă de ciocolată pe care să o tăiați bucăți mici.

Compoziția acestui cozonac poate fi coaptă în forme de brioșe, pentru a obține mini-Panettone.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de cozonac, la fel de inedite ca aceasta:

Cozonac fără zahăr și fără coacere în cuptor
Cozonac cu fructe, fără coacere
Cum să faci un cozonac de post fără coacere în cuptor
Cozonacul care nu îngrașă – fără zahăr, lapte sau ouă și fără foc
Cozonac fără zahăr

Sursă articol: Recetas de Gri, Panettone de ovăz: https://www.youtube.com/watch?v=CgQPl4F3S9s&ab_channel=RecetasdeGri

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.