Fursecuri de post fără zahăr, gluten, ulei – la friteuza cu aer cald
Am căutat o rețetă ușoară de fursecuri, care nu necesită mult timp să le faci. Am găsit aceste fursecuri din ovăz și migdale, care se prepară extrem de repede și la modul cel mai simplu.
Am modificat puțin rețeta, în funcție de ingredientele pe care le-am avut în casă. Le-am copt în friteuza cu aer cald și au fost gata în 10 minute. Dar pot fi făcute și la cuptor.
Nu conțin făină de grâu, zahăr, ouă sau lactate. Din acest motiv le recomand persoanelor cu diferite alergii alimentare.
Fursecuri cu ovăz și migdale – rețetă
Ingrediente
• 170 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 50 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta)
• 50 g făină de cocos (v-o recomand pe aceasta)
• 2 linguri de semințe de in măcinate (vi le recomand pe acestea aurii)
• 3 linguri de eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 3 linguri de zahăr de cocos (vi-l recomand pe acesta la ofertă) sau tot eritritol
• 120 ml de lapte vegetal
• ½ linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
• ¼ linguriță de anason stelat măcinat
• 1 praf de copt
Mod de preparare
Amestecați cele trei tipuri de făină într-un bol. Dacă nu aveți făină de ovăz, măcinați fulgi de ovăz prin râșnița electrică de cafea sau blender.
Cumpără făină de ovăz fără gluten
Adăugați semințele de in măcinate, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, anasonul stelat și cele două tipuri de îndulcitor. Amestecați bine cu un tel.
Adăugați laptele și amestecați cu o lingură, apoi cu mâna. Trebuie să obțineți un aluat compact, nelipicios. Dacă este prea moale sau lipicios, mai adăugați făină. Dacă este prea vârtos, mai puneți puțin lapte.
Cumpără Zahăr de cocos la ofertă
Se ia câte 1 lingură de aluat și se modelează între palme sub forma unei bile. Se aplatizează între palme, cu dosul unei linguri sau cu un capac rotund.
Fursecurile astfel formate se pun în vasul de la friteuza cu aer cald, tapetat cu hârtie de copt. Se coc la 180 de grade Celsius circa 7 minute pe o parte.
Se întorc și se mai lasă 5 minute. Dar mai bine stați cu ochii pe ele să nu le ardeți. Pot fi gata mai curând. Când s-au rumenit, sunt gata.
Se lasă la răcorit, apoi se servesc. După răcire devin mai ferme. Le puteți consuma ca desert, gustare sau la micul-dejun, cu ceai, lapte sau cafea.
Pot fi luate și la pachet – atât la școală sau grădiniță, cât și la serviciu sau în călătorii.
Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr
Note și sugestii
Rețeta originală este doar cu făină de ovăz (170 g) și făină de migdale (50 g). Eu am adăugat și făină de cocos, pentru că aveam în casă și nu prea o folosesc. Dacă nu aveți, nu-i nicio problemă. Dacă aluatul este lipicios, mai puneți făină (de ovăz sau de migdale).
De asemenea, la capitolul îndulcitor puteți folosi doar unul singur: eritritol sau zahăr de cocos sau zahăr de curmale sau alt îndulcitor: stevia, green sugar, xylitol.
Aceste fursecuri se pot presa în mijloc cu degetul pentru a crea o adâncitură în care se adaugă puțină dulceață sau gem sau ciocolată topită.
Dacă nu aveți friteuză cu aer cald, coaceți fursecurile în cuptor la 180 de grade circa 30 de minute, sau până când se rumenesc ușor.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de fursecuri fără zahăr, făină sau ulei, pe care vă recomand să le încercați:
Fursecuri vegane din 4 ingrediente – fără zahăr, făină sau ulei rafinat
Fursecuri din 3 ingrediente – vegane, fără zahăr, făină, ulei (pentru grupa sangvină 0 și B)
Fursecuri din dulceață de prune și cocos – fără zahăr și făină
Fursecuri crocante din ovăz și măr – rețetă de post, fără zahăr și făină de grâu
Sursă rețetă: Evelisse Capo, Jasmin’ almond thumbprint cookies, Nutrition Studies: https://nutritionstudies.org/recipes/dessert/jammin-almond-thumbprint-cookies/