COZONACUL care nu îngrașă – fără zahăr, lapte sau ouă și fără foc
Dacă sunteți în căutarea unui cozonac dietetic, din care puteți mânca fără teama de a lua în greutate, vă recomandăm această rețetă propusă de cofetarul raw-vegan Anca Alungulesei.
Se prepară mult mai repede decât cozonacul tradițional și este la fel de aromat. Are aspectul unei rulade, dar seamănă la gust cu cozonacul clasic.
Aluatul nu necesită frământare și nu trebuie lăsat la crescut, întrucât nu conține drojdie, ci doar fructe și cereale – ingrediente ușor de procurat.
Ingrediente blat
• 300 g fulgi de ovăz
• 250 g de curmale și/sau smochine
Ingrediente umplutură
• 200 g de nuci
• 3-4 linguri de cacao
• 100 g de miere
• 100 g de stafide
• ¼ linguriță de scorțișoară
• ¼ linguriță de vanilie naturală
• 1 portocală
• ¼ linguriță de sare
Preparare
Curmalele și smochinele se pun la înmuiat în apă (cât să le acopere), la fel și nucile într-un bol separat, și se lasă câteva ore. Hidratarea lor ajută la o mai ușoară procesare.
Fulgii de ovăz trebuie măcinați pentru a se transforma într-o făină cât mai fină. În acest scop se poate folosi un blende, un robot de bucătărie, râșnița de cafea sau mașina de tocat carne.
Făina obținută se transferă într-un bol.
Se scurg de apă și se procesează apoi în blender/robot, adăugând treptat câte puțină apă, până se fac gem.
Adăugați gemul de fructe peste făina de ovăz și amestecați până obțineți o masă omogenă și lipicioasă, ușor modelabilă.
Se pune o folie alimentară de plastic pe un tocător de lemn mare, sau pe masa de lucru, și se pune aluatul de ovăz și curmale. Se presează cu mâinile până obțineți o foaie mare și potrivit de grosuță, care urmează a fi rulată.
Lăsați foaia de aluat pe folie să se mai întărească puțin. Între timp, pregătiți umplutura.
Scurgeți nucile și stafidele de apă și puneți-le în robot. Adăugați pudra de cacao și mierea, apoi sucul proaspăt stors de la portocală, scorțișoara, vanilia și sarea.
Procesați toate ingredientele până se transformă într-o pastă cremoasă și densă, ușor de întins.
Puneți crema peste foaia de ovăz și întindeți-o cu o spatulă sau cu dosul unei linguri. Nivelați frumos pentru a obține o suprafață cât mai uniformă.
Rulați foaia cu ajutorul foliei de plastic, cât mai strâns. După ce ați obținut cozonacul, se pudrează toată suprafața cu cacao cernută printr-o strecurătoare mică.
Se învelește în folie, se strânge bine la capete și se introduce în frigider câteva ore, sau peste noapte, pentru a se deveni ferm.
Se taie felii și se servește ca atare.
___________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Știri TVR, Cozonac raw-vegan: http://stiri.tvr.ro/cozonac-raw-vegan-pentru-masa-de-paste–nu-contine-zahar–lapte-sau-oua-si-arata-ca-o-rulada_58980.html#view
Cel mai sigur este cozonacul din nimic, fara faina, lapte, oua ! Doar nimic, atat !
Păi ăla nu mai este cozonac !!
Daca nu ingrasa nu poate fi numit „cozonac”😉
Si e si de post.Maine il prepar sa vad cum iese si_l voi repeta de craciun.Multumesc Taifas!!Craciun FERICIT!!
Ingraşã cantitatea de mâncare,nu mâncarea in sine…despre ce vorbim!