Prăjitură cu dovleac fără cuptor – fără zahăr și făină de grâu!
Dacă vă place aroma dovleacului, nu ratați această rețetă! Este o prăjitură simplă, dar foarte reușită. Se poate coace direct pe aragaz, fără să fie nevoie să o dați la cuptor.
Nu conține zahăr, nici făină de grâu. Dacă aveți intoleranță la lactoză, folosiți lapte vegetal sau apă. La finalul articolului puteți găsi câteva sugestii de înlocuire a ingredientelor.
Prăjitură cu dovleac la tigaie – rețetă
Ingrediente (pentru 4-6 porții)
• 70 g de piure de dovleac
• 2 ouă
• 2 linguri de unt de arahide (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 50 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 50 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta)
• 2 linguri de lapte sau apă
• 2 linguri de eritritol sau zahăr de cocos
• 2 lingurițe de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• 1 linguriță de esență de vanilie naturală
• scorțișoară, după gust
Ingrediente glazură
• 40 g de ciocolată fără zahăr
• 1 lingură de ulei de cocos (vi-l recomand pe acesta dezodorizat)
Mod de preparare
Pregătiți tigaia în care veți coace prăjitura. Autoarea rețetei a folosit o tigaie mică de 16-18 cm, care are și capac.
Ungeți-o cu ulei și presărați puțin eritritol sau zahăr de cocos. Acest pas este opțional, însă va ajuta prăjitura să se rumenească mai frumos.
Cumpără zahăr de cocos la ofertă
Spargeți ouăle într-un bol. Adăugați piureul de dovleac, untul de arahide, laptele, îndulcitorul și esența. Amestecați bine cu un tel, până rezultă o compoziție fină.
Incorporați cele două tipuri de făină, praful de copt și scorțișoara. Omogenizați cu un tel. Trebuie să rezulte o compoziție grosuță, ca cea de chec.
Transferați-o în tigaie și distribuiți-o uniform cu o paletă. Scuturați puțin tigaia, ca aluatul să se așeze bine și să dispară golurile de aer.
Așezați tigaia pe aragaz la foc minim. Acoperiți cu capacul și lăsați la copt 8-15 minute. Verificați după 8-12 minute. Dacă suprafața este fermă și nu se lipește de deget, prăjitura este gata.
Se lasă la răcit sub capac 5 minute, apoi se răstoarnă pe o farfurie. Prăjitura se poate servi așa cum este, sau cu un topping de ciocolată sau dulceață pe deasupra.
Glazura de ciocolată se face din ciocolată topită și amestecată cu ulei de cocos. Se toarnă peste prăjitură și se distribuie ușor cu dosul unei linguri. Dați-o în frigider pentru ca ciocolata să se întărească, apoi o puteți tăia.
Se taie ca pe tort / tartă. Are o textură fragedă și aerată, iar dovleacul îi dă o nuanță portocalie foarte frumoasă. O puteți păstra într-o caserolă în frigider. Rezistă până la o săptămână sau până la 1 lună în congelator.
Note și sugestii
Pentru această rețetă puteți folosi piure de dovleac gata cumpărat, sau îl puteți prepara în casă. Dovleacul se coace sau se fierbe la aburi, se scoate pulpa și se pasează fin cu blenderul vertical.
Dacă nu vă place gustul de dovleac, puteți să îl înlocuiți cu piure / sos de mere, pere, prune, piersici, caise sau alte fructe moi.
Dacă nu aveți făină de migdale, puteți folosi doar făină de ovăz sau de orez. Autoarea recomandă însă combinația dintre făină de ovăz și migdale pentru o textură mai reușită.
Untul de arahide poate fi înlocuit cu unt de migdale sau cu ulei de cocos.
Această prăjitură se poate coace și în cuptorul aragazului sau în friteuza cu aer cald, circa 20 de minute la 180 de grade Celsius.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac, fără zahăr, pe care vă recomand să le încercați:
Gem de dovleac cu mere – rețetă fără zahăr
Prăjitură cu dovleac, ovăz și curmale – fără zahăr, lactoză, ouă, ulei sau făină
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină
Prăjitură cu dovleac și gust de ciocolată – rețetă de post fără zahăr, gluten, ulei
Sursă rețetă: Postres Saludables, Bizchoco delicioso en sarten sin azucar, sin lacteos y en minutos: https://www.youtube.com/watch?v=1-Ivbat9hLw&ab_channel=PostresSaludables