Dovlecei căliți, cu sos de usturoi – cea mai simplă și gustoasă mâncare arăbească de vară

Lib Koosa – numele rețetei prezentat mai jos – este o mâncare arăbească foarte gustoasă din dovlecei de sezon cu mujdei.

În ciuda simplității sale, are un gust bogat și o aromă de neuitat.

Dovlecei caliti cu sos de usturoi – mancare arabeasca de vara

Imagine cu titlu sugestiv – dovlecei caliti cu sos de usturoi: Garfada

Oricine o poate prepara în casă, deoarece conține doar trei ingrediente, ușor accesibile.

Dovleceii au foarte puține calorii

Puține sunt mâncărurile bune din care poți mânca pe săturate fără să te preocupe luarea în greutate.

Ei bine, dovleceii este poate cea mai hipocalorică legumă.

Deși sunt atât de sănătoși și dietetici, nu au un gust foarte atractiv.

Însă dacă îi călim în puțin ulei cu ceapă sau usturoi, capătă o aromă deosebită.

În rețeta de mai jos secretul reușitei este tocmai adăugarea unei cantități generoase de usturoi.

Toate speciile de Curcubitacee – dovleceii, castraveții, dovleecaul, pepenele – sunt bogate în apă și antioxidanți.

Au efect răcoritor și hidratant. Stimulează sistemul imunitar, protejează vederea și combat inflamațiile.

Dovleceii verzi și galbeni și zucchini sunt dovlecei ce vară care conțin vitamine antioxidante – A și E, vitamine B, acid folic, fibre, magneziu, potasiu, fosfor și mangan.

Dovlecei căliți cu sos de usturoi – rețetă

Bucătărie: palestiniană

Ingrediente

  • 3 dovlecei verzi sau galbeni (sau zucchini)
  • 2-3 linguri de ulei
  • 4-6 căței de usturoi
  • 1 linguriță de turmeric
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Spălați dovlecii. Dacă sunt din grădină sau dintr-o sursă de încredere, nu mai este nevoie să-i curățați de coajă.

Tăiați-i în două, apoi fâșii pe lung și cubulețe.

Cu cât mai mărunt îi tăiați, cu atât mai repede se vor căli.

Dacă preferați o mâncare cu mai multă textură, lăsați bucățile mai mari.

În orice caz, dovleceii fiind foarte apoși, se gătesc foarte bine și devin moi și fragezi.

Puneți o tigaie încăpătoare pe aragaz la foc mediu. Adăugați uleiul și apoi dovleceii.

Presărați peste ei sarea și amestecați-i bine cu o lingură de lemn.

Se poate adăuga și ceapă. Aceasta se călește înainte de a pune dovleceii.

Pentru a grăbi puțin gătirea, acoperiți tigaia cu un capac. Lăsați dovleceii să fiarbă la abur câteva minute, până se înmoaie.

Între timp, pregătiți mujdeiul. Decojiți și tocați usturoiul cât mai fin.

Puneți-l într-un bol. Adăugați puțină sare și ulei.

Frecați-l cu o linguriță până se transformă într-o pastă fină.

Ideal ar fi să îl bateți cu un pistil în mojar pentru a obține un mujdei mai cremos.

Luați capacul de pe dovlecei și amestecați cu lingura. Când s-au înmuiat, descoperiț-i și lăsați-i să se călească fără capac.

Sunt gata când au s-au legat ca un sos. Durează circa 15-20 de minute.

Spre final se adaugă turmericul. Amestecați cu o paletă. Dacă este prea mult turmeric, reduceți cantitatea după gust.

Adăugați sosul de usturoi și omogenizați.

La final mai adăugați puțin ulei și amestecați ușor.

Transferați pasta de dovlecei și mujdei într-un bol.

Rețete similare

Salată de dovlecei și iaurt scurs – ieftină, dietetică, savuroasă

Ciorbă de dovlecei, dreasă cu ou și iaurt

Dovlecei marinați – o rețetă care merită încercată în acest sezon!

Dovlecei gratinați cu cașcaval

Sugestii de servire

Cei care nu știu ce ați gătit nici nu vor crede că este o mâncare simplă de dovlecei. Atât de savuroasă este!

Dovleceii căliți cu sos de usturoi pot fi mâncați ca atare, cu lipie, sau întinși pe pâine.

Îi puteți servi și ca garnitură în locul unei salate.

Dacă adăugați în ei puțin iaurt, pot fi folosiți ca sos pentru lipii, sandvișuri, pâine prăjită, paste, orez.

Surse articol:

1. Rețetă preluată din: Nadia Gilbert, Easy & Addictive Zucchini and Garlic (Lib Koosa) Sahtein! https://www.youtube.com/watch?v=ZU30rlAZNVA&ab_channel=NadiaGilbert
2. Lindsey Toth, Nutritional Squash and Gourds, Swanson: https://swanson-blog-preview.groupby.cloud/blog/types-of-squash-health-benefits/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.