Dovlecei gratinați cu cașcaval

Dovleceii gratinați sunt o mâncare foarte îndrăgită și căutată. Nu există o singură rețetă, clasică, pe care o putem respecta cu strictețe, ci mai multe versiuni.

Fiecare gospodină preferă să experimenteze și să facă această mâncare după gust, după ingredientele pe care le are în bucătărie și după inspirație.

Dovlecei gratinati cu cascaval

Dovlecei gratinati cu cascaval: Dashu83 – www.freepik.com

În rețeta de mai jos veți vedea că dovleceii sunt acompaniați de morcovi. Puteți renunța la ei, sau îi puteți înlocui cu alte legume, precum cartofi, vinete, varză sau orice alte ingrediente vă plac.

Există variante de dovlecei la cuptor cu smântână sau iaurt, însă această rețetă este simplă. Conține doar ouă și cașcaval.

Inclusiv cașcavalul poate fi înlocuit cu alt tip de brânză (ex. telemea).

Dovlecei găsim vara din abundență în piețe, iar cei care au grădină, cu siguranță au pus și dovlecei pe lângă castraveți și pepeni.

Deși noi le considerăm și le tratăm ca pe legume, dovleceii sunt fructe. Pot fi consumați cruzi, la fel ca și castraveți, simplii, cu sare, sau în salate.

Au un conținut infim de calorii, ceea ce îi face ideali pentru dieta celor care au probleme cu greutatea sau cu colesterolul.

Citește și – Dovlecei cu roșii și brânză la cuptor

Dovlecei gratinați la cuptor – rețetă

Ingrediente

  • 2 dovlecei
  • 2 morcovi
  • 3 ouă
  • 180 g de cașcaval
  • 1 cubuleț de unt
  • 2 linguri de pesmet
  • sare și piper, după gust
  • ceapă verde sau pătrunjel, pentru decor

Preparare

Dovleceii se spală, se curăță de coajă și se taie felii lungi, apoi cubulețe. Se pun într-un bol încăpător, în care veți amesteca toate ingrediente.

Morcovii se curăță, se dau pe răzătoarea cu găuri mari și se adaugă peste dovlecei.

Dați și cașcavalul pe răzătoare și puneți trei sferturi din cantitate în bol.

Întrn bolișor separat, spargeți ouăle și bateți-le spumă. Adăugați apoi peste legume.

Puneți puțină sare și piper și amestecați ușor, pentru omogenizare.

Pregătiți o tavă potrivită (nu foarte mare) pentru compoziția obținută. Poate fi pătrată, dreptunghiulară sau rotundă.

La astfel de mâncăruri se pretează foarte bine vasele yena.

Citește și – Pește cu dovlecei în sos alb – o delicatesă sănătoasă!

Ungeți tava cu puțin unt sau ulei și presărați pesmetul, atât pe fundul tăvii, cât și pe pereți.

Turnați compoziția în tavă și nivelați. Presărați un strat fin de pesmet

La final, adăugați restul de cașcaval. Întindeți-l pe toată suprafața tăvii.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și lăsați mâncarea circa 30 de minute. Este gata când s-a închegat ca o budincă și a prins o crustă maro deasupra.

O puteți servi imediat, caldă, sau rece. Este la fel de bună în ambele situații.

Se porționează în bucăți pătrate. Dacă o serviți la micul-dejun, alăturați și un pahar cu iaurt.

Este o mâncare ușoară, care poate fi consumată și seara, la cină. În acest caz, puteți alătura o salată de verdețuri.

Citește și – Zucchini la cuptor cu roșii și usturoi – rețetă grecească 

Sursă articol: Idealika Studio, Dovlecei cu cașcaval la cuptor: https://www.youtube.com/watch?v=G9qPchEa4eU

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.