Ciorbă de dovlecei, dreasă cu ou și iaurt

Dovleceii sunt legume preferate de persoanele care sunt la dietă. Se numără printre alimentele cu cel mai mic conținut de calorii.

100 de grame de dovlecei cruzi au doar 17 calorii! Sunt complet lipsiți de grăsimi saturate.

Ciorba de dovlecei dreasa cu ou si iaurt

Ciorba de dovlecei dreasa cu ou si iaurt: Jim Reynolds

Dovleceii sunt hipocalorici 

Inclusiv dieteticienii le recomandă în curele de slăbire și în regimurile pentru scăderea colesterolului.

Pentru a beneficia de fibrele care ajută la eliminarea excesului de colesterol și îmbunătățirea digestiei, trebuie consumați cu tot cu coajă – în măsura în care nu sunt tratați cu pesticide.

Dovlecelul oferă cantități bune de vitamina C, vitamina B6, potasiu și mangan. Are și cantități mici de vitamina A, vitamina B1, vitamina B2 și acid folic, fosfor și magneziu.

Dovleceii pot fi folosiți la salate, în stare crudă. Din ei se pot face și „paste” dietetice.

De asemenea, pot adăuga volum în diverse mâncăruri gătite, precum supe, ciorbe, tocănițe.

O rețetă foarte bună, pe care merită să o încercați, este ciorba cu dovlecei, dreasă cu ou și iaurt.

Poate fi preparată și în perioadele de post sau de regim, înlocuind iaurtul autentic cu iaurt de soia sau altă variantă vegetală. În acest caz se renunță la ou.

Este ideală pentru perioada de vară. O puteți face pe toată durata sezonului de dovlecei.

Hidratantă și sățioasă deopotrivă, o puteți savura atât caldă, cât și rece.

Citește și – 5 supe care te pot ajuta să slăbești

Ciorbă de dovlecei dreasă cu ou și iaurt – rețetă

Ingrediente

  • 2 dovlecei (sau zucchini)
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2 cepe (pot fi de culori diferite)
  • 3 căței de usturoi
  • 400 g de iaurt cremos
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri de ulei
  • ½ legătură de pătrunjel
  • ½ legătură de mărar
  • ½ legătură de leuștean
  • oțet sau lămâie
  • sare și piper, după gust
  • 3 litri de apă

Metodă de lucru

Pregătiți toate legumele. Curățați-le spălați-le, după caz.

Turnați apa într-o cratiță mare și puneți-o pe foc să fiarbă.

Puneți uleiul într-o tigaie și căliți cepele tocate mărunt, adăugând și câteva linguri de apă pentru a fierbe înăbușit.

Când a devenit transparentă, adăugați morcovul tăiat felii sau cuburi și sotați-l puțin.

În apa care fierbe puneți puțină sare. Adăugați apoi legumele proaspăt călite și amestecați cu o lingură de lemn.

Puneți apoi dovleceii tăiați cubulețe – mai mici sau mai mari – după plac.

Lăsați-I la fiert 5-10 minute, apoi adăugați ardeiul tăiat fâșii.

Citește și – Mâncărică reconfortantă de dovlecei – ca la mama acasă

Până când fierbe supa, bateți gălbenușurile. Adăugați iaurtul și usturoiul dat prin presă. Omogenizați.

Când legumele au fiert bine, luați câteva linguri de ciorbă și adăugați-le în bolul cu amestecul de ou și iaurt.

Amestecați să se tempereze ouăle. Când amestecul s-a răcorit, se toarnă în fir în cirobă, amestecând repede.

Lăsați ciorba să clocotească de câteva ori, apoi puneți mărarul și leușteanul tocate mărunt, împreumă cu oțetul sau zeama de lămâie. Adăugați după gust, cât să se acrească ciorba.

După 3-5 minute stingeți focul. Presărați deasupra pătrunjelul tocat fin.

Citește și – Ciorbă de dovlecei și vinete – mâncare de sezon, de post

Surse articol:

1. Nutrition and You, Zucchini Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/zucchini.html
2. Barbie Cervoni, Jonathan Valdez, Zucchini Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/summer-squash-and-zucchini-nutrition-facts-4114725
3. Maria Udrea, Ciorbă de Dovlecei Dreasă cu Iaurt, Rețete Pentru Toate Gusturile: https://retetepentrutoategusturile.ro/2020/06/ciorba-de-dovlecei-dreasa-cu-iaurt.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.