Mâncărică reconfortantă de dovlecei – ca la mama acasă

O metodă simplă de a consuma mai multe legume la o singură masă este să facem o mâncărică din ceea ce ne oferă sezonul.

Spre sfârșitul verii avem din abundență ardei, gogoșari, roșii, vinete, dovlecei, morcovi și multe alte legume sănătoase. Le prepara sub formă de salate, ghiveci, tocăniță, zacuscă, ciorbă, supe și așa mai departe.

<a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Macare de dovlecei: Freepik – www.freepik.com

Mâncare reconfortantă de dovlecei

În acest articol vă prezentăm o mâncare ușoară din dovlecei. Puteți adăuga, după gust, orice alte ingrediente doriți.

Americanii numesc acest gen de mâncare „comfort food”, adică o mâncare gătită în casă care creează o stare de bine, de confort fizic și sufletesc.

Astfel de mâncăruri sunt deseori asociate cu perioada copilăriei, când mama obișnuia să preparare mâncăruri sățioase și hrănitoare pentru întreaga familie.

Dovleceii sunt săraci în grăsimi și calorii. Conțin în schimb o cantitate mare de apă. Sunt bogați în fibre, vitamine (vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C) și minerale (calciu, fosfor, fier).

Au proprietăți diuretice și laxative. Sunt benefici pentru persoanele care au probleme intestinale, boli autoimune, afecțiuni renale, sau suferă de artrită, reumatism, diabet sau boli de inimă.

Citește și – Dovlecei cu mazăre la cuptor (sau dovlecei „grecești”) – mâncare de post

Mâncare de dovlecei – rețetă

Ingrediente

  • 2 dovlecei
  • 1 ceapă
  • 1 roșie
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură de bulion sau suc de roșii
  • 1 linguriță de sare
  • ½ legătură de pătrunjel
  • ½ legătură de mărar
  • ulei

Mod de preparare

Începeți cu ceapa. Decojiți-o și tăiați-o mărunt sau solzișori, după preferință.

Puneți 1 lingură de ulei într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță. Căliți ceapa până când devine transparentă. Adăugați apoi roșia tăiată cubulețe.

Între timp, ocupați-vă de dovlecei. Curățați-i de coajă (dacă sunt din comerț) și tăiați-i cubulețe.

Când ceapa s-a înmuiat, adăugați dovleceii peste ea și turnați 100 ml de apă.

Amestecați ușor, puneți capacul și lăsați dovleceii la înăbușit circa un sfert de oră. Amestecați din când în când, ca să nu se prindă legumele de fundul vasului.

Citește și – Supă de dovlecei de post, fără multe calorii

Desfaceți bulionul cu puțină apă într-un pahar. Turnați-l peste dovlecei și amestecați. Lăsați mâncarea pe foc încă jumătate de oră, sau până când atinge consistența dorită.

La final, adăugați usturoiul tocat mărunt și sare, după gust. Amestecați ușor și stingeți focul.

Presărați apoi peste mâncare pătrunjelul și mărarul tocate fin.

Citește și – Tocană de dovlecei și orez, pentru iarnă

Surse articol:

1. Food Spot, Mâncare de dovlecei – rețetă mulțumitoare: https://foodspot.ro/mancare-dovlecei-reteta/
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Dovleceii, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 119

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.