Tuspais de dovlecei sau mâncare de dovlecei cu smântână – rețetă din Maramureș
Tuspais de dovlecei este numele unui preparat delicios, tradițional în zona Maramureșului.
I se mai spune ciuspais de dovlecei, dovleac scăzut sau mâncare de dovlecel cu smântână.
Pentru maramureșeni, tuspaisul de dovlecei este o mâncare de sezon. Se prepară din dovlecei proaspeți de grădină și smântână naturală, de casă.
Eu am încercat să fac o variantă vegană. A ieșit ceva foarte bun. Nici nu zici că e de post! Puteți folosi smântână vegană pentru gătit sau lapte de cocos gras.
Dacă vreți să descoperiți mai multe rețete tradiționale și moderne românești, vă recomand „Marea carte de bucate românești„.
Tuspais de dovlecei – rețetă
Ingrediente
• 2 cepe mari
• 3 dovlecei
• 2 roșii mari
• 2 ardei grași verzi medii
• 1 morcov mediu
• ½ ardei kapia
• 200 g de smântână normală sau vegană
• 3-4 linguri de făină de năut (sau făină de grâu)
• 4-5 căței de usturoi
• sucul de la ½ lămâie
• sare, piper, mărar după gust
• 2-3 linguri de ulei
Mod de preparare
Curățați dovleceii de coajă (dacă nu sunt bio) și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari, într-un bol. Presărați-i cu sare și lăsați-i circa 30-60 de minute, să lase zeama.
Pregătiți celelalte legume. Decojiți cepele și tocați-le mărunt. Puneți uleiul într-o cratiță. Adăugați ceapa și puțină sare și căliți-o sub capac până devine transparentă.
Adăugați apoi morcovul dat prin răzătoarea cu găuri mici și ardeii tăiați fâșii sau pătrățele.
Amestecați și lăsați legumele la călit circa 10 minute. Puneți apoi roșiile și amestecați. După 2-3 minute, adăugați dovleceii și amestecați.
Fierbeți mâncarea încă 10 minute. Dacă a scăzut complet apa, mai puteți adăuga o ceșcuță.
Spre final, amestecați smântâna sau laptele de cocos cu făina și turnați-o în mâncare. Amestecați repede.
Fierbeți încă 5 minute, până se îngroașă. Adăugați sucul de lămâie, mărarul și usturoiul tocate mărunt. Sucul de lămâie este opțional. Eu am pus pentru că mâncarea mi s-a părut prea dulce.
Amestecați, stingeți focul și lăsați tuspaisul de dovlecei sub capac câteva minute. Apoi îl puteți servi.
Se pune în boluri sau farfurii și se servește cu mămăliguță caldă. Poți să mănânci acest ciuspais ca fel principal, sau ca garnitură la o friptură.
Sursă rețetă: Gina Bradea, Dovlecei cu smântână: https://www.youtube.com/watch?v=vPuwfTCwIGY