Salată de dovlecei și iaurt scurs – ieftină, dietetică, savuroasă

Salata de dovlecei și iaurt scurs este o rețetă pe care trebuie să o încercați măcar o dată. Este inspirată din bucătăria turcească, unde se numește „Kabak salatasi”.

Profitați de sezonul dovleceilor. Deși nu sunt cele mai savuroase legume, sunt sărace în calorii și binevenite în orice dietă de slăbit.

Salata de dovlecei si iaurt scurs - reteta turceasca

Salata de dovlecei si iaurt scurs – reteta turceasca

Dovleceii pot fi „aduși la viață” cu ajutorul condimentelor. Dacă îi asezonați cu ceapă și usturoi veți vedea că gustul anost dispare complet.

Iar dacă îi îmbrăcați cu un sos de iaurt, rețeta este completă!

Salata de dovlecei cu iaurt este ușoară, simplă și răcoritoare. Vă recomandăm să o preparați vara și să o serviți rece, ca aperitiv.

Pentru a obține o salată reușită, este important să scurgeți atât dovleceii, cât și iaurtul.

Dovleceii lasă multă apă, iar iaurtul zer. Pentru ca salata să fie cât mai cremoasă și legată, nu săriți peste acest pas.

Citește și – Ciorbă de dovlecei, dreasă cu ou și iaurt

Salată de dovlecei și iaurt – rețetă

Ingrediente pentru 2 porții

  • 2-3 dovlecei sau zuchini
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 150 g de iaurt grecesc (sau orice alt iaurt cremos)
  • 2 căței de usturoi
  • pătrunjel, mărar, mentă verde

Mod de preparare

Începeți prin a pune iaurtul la scurs. Turnați-l într-o sită și dați-l în frigider. Durează câteva ore să se separe zerul.

Puteți face acest lucru din timp, cu o seară înainte de a prepara salata.

Decojiți dovleceii. Spălați-i și dați-i prin răzătoare sau tăiați-i cubulețe. Puneți sare peste ei și masați-i.

Turnați-i și pe ei într-o strecurătoare și lăsați-i să se scurgă de apă circa un sfert de oră.

Stoarceți-i bine cu mâinile și puneți-i într-o tigaie cu puțin ulei, pe foc. Căliți dovleceii 3-4 minute, sau până când devin fragezi și lichidul s-a evaporat.

Cât timp se răcesc, puteți pregăti restul ingredientelor.

Puneți iaurtul scurs într-un bol. Adăugați usturoiul dat prin presă și verdețurile tocate mărunt. Puteți folosi un singur tip de verdeață sau mai mult, în funcție de ce vă place.

Mărarul este clasic pentru salatele cu iaurt. Menta și busuiocul îi dau o savoare aparte și mai multă prospețime.

Când dovleceii s-au răcit, adăugați-i în bol și amestecați-i ușor cu iaurtul.

Acoperiți bolul cu o folie sau cu un capac și lăsați salata să stea la rece minim jumătate de oră.

Aromele se vor întrepătrunde, iar salata va fi perfectă.

Citește și – Paste cu dovlecei și sos verde

Versiuni ale rețetei

Iată câteva ingrediente opționale pe care le puteți adăuga în salata de dovlecei cu iaurt:

  • morcov (se rade și se călește odată cu dovlecelul)
  • ceapă (se taie fideluță și se călește împreună cu dovleceii)
  • miez de nucă, tocat mărunt (se pune crud în salată, sau se rumenește; se folosesc și mieji întregi, pentru ornarea platoului)
  • fulgi uscați de ardei iute

Salata se poate face și din dovlecei copți în cuptor, amestecați ulterior cu iaurt și usturoi.

Puteți folosi orice soi de dovlecei doriți: verzi sau galbeni, sau zucchini (aceștia au coaja verde închis).

Citește și – Dovlecei prăjiți, marinați în sos de usturoi

Sursă articol: Divă în Bucătărie, Salata de dovlecei cu iaurt și usturoi: https://divainbucatarie.ro/2019/06/25/salata-de-dovlecei-cu-iaurt-si-usturoi/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.