Dovlecei marinați – o rețetă care merită încercată în acest sezon!

Dovleceii marinați sunt o rețetă simplă pe care trebuie să o încercați în acest sezon! Aceste legume sunt ușor de găsit și de procurat pe toată perioada verii.

În loc de dovlecei puteți folosi zucchini. Fac parte din aceeași familie, doar că sunt mai puțini apoși. Optați pentru dovlecei tineri, fără multe semințe.

Dovlecei marinati reteta

Dovlecei marinati reteta

Am văzut în alt articol cum se pun vinetele la marinat. În rândurile de mai jos veți găsi rețeta pentru dovlecei marinați.

Datorită conținutul redus de calorii, sunt deseori recomandați în curele de slăbire. Conțin multă apă, vitamine, săruri minerale și antioxidanți (beta-caroten, luteină). Au proprietăți diuretice și laxative.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă consumul de dovlecei persoanelor cu probleme intestinale și renale și celor care suferă de dureri articulare (artrită) și reumatice.

Dovlecelul este un aliment foarte ușor, care se poate introduce în alimentație după un regim bazat doar pe lichide.

Sucul de dovlecei are un efect laxativ mai pronunțat, iar semințele sunt anti-helmintice, adică ajută la combaterea paraziților intestinali.

Citește și – Salată dietetică de dovlecei, cu maioneză din iaurt

Dovlecei marinați – rețetă

Ingrediente

  • 3 dovlecei
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 50 ml de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 2 lingurițe de miere
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • pătrunjel și mărar verde, după gust

Mod de preparare

Dovleceii se spală și se curăță de coajă. Dacă sunt din grădina proprie, de la țară sau din altă sursă de încredere, nu-i mai decojiți.

Coaja este extrem de valoroasă din punct de vedere nutrițional, însă din cauza stropirii cu pesticide este de dorit să o îndepărtați.

Tăiați dovleceii felii groase de un deget. Puneți rondelele într-un bol și adăugați sarea. Masați-i cu mâinile și acoperiți vasul. Lăsați-i să stea jumătate de oră, pentru a elibera zeama.

Scurgeți-i apoi de suc și mutați-i într-o cratiță înaltă sau într-un alt vas înalt.

Citește și – Supă de post din DOVLECEI și PORUMB – rețetă mexicană

Spălați pătrunjelul și mărar și tocați-le mărunt. Adăugați verdețurile peste dovlecei. Puneți și usturoiul zdrobit și amestecați ușor.

Separat, puneți mierea într-o cratiță mică, pe foc. După ce a devenit lichidă (s-a topit), se ia vasul de pe foc și se adaugă uleiurile. Se poate folosi doar un singur tip de ulei.

Puneți apoi oțetul și amestecați. Acesta este sosul care va ajuta la marinarea dovleceilor.

Turnați-le peste legume și amestecați ușor, până la omogenizare.

Puneți un capac pe cratiță și lăsați dovleceii la marinat jumătate de oră în bucătărie. Apoi mutați vasul în frigider și mai lăsați-i câteva ore, sau peste noapte.

Dovleceii marinați pot fi consumați ca atare, sau ca garnitură la mâncăruri din cartofi, orez sau fripturi din carne sau pește.

Rezistă la frigider o perioadă bună de timp.

Citește și – Zacuscă  de dovlecei și ciuperci pentru iarnă

Surse articol:

1. Rețete Ușoare.eu, Dovlecei marinați. Cei mai gustoși: https://retete-usoare.eu/dovlecei-marinati-cei-mai-gustosi/
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Dovlecelul, Sănătate prin semințe, legume și fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 120-121

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.