ZACUSCĂ de DOVLECEI și CIUPERCI pentru iarnă

Zacusca este o mâncare pe care o putem prepara în orice perioadă a anul, dar mai cu seamă în perioada vară-toamnă, când există o abundență de legume și rădăcinoase proaspete. 

În această perioadă a anului, gospodinele pregătesc diverse tipuri de zacuscă pentru iarnă.

Zacusca

Aceste tipuri de conserve sunt deosebit de practice și utile mai cu seamă în timpul posturilor, iar acest lucru compensează efortul de câteva ore sau zile petrecute în bucătărie.

Rețeta pe care v-o prezentăm conține dovlecei și ciuperci, însă puteți adăuga și alte tipuri de legume, după gust.

________________________________

Zacuscă de dovlecei și ciuperci – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de dovlecei
• 500 g de ciuperci
• 500 g de ardei
• 500 g de morcov
• 750 g de ceapă
• 450 ml de suc de roșii
• 250 ml de ulei
• 100 ml de apă
• sare și piper după gust

Preparare

Curățați dovleceii și morcovii de coajă, apoi dați-i pe răzătoarea cu găuri mari. Continuați prin a curăța ardeii, ciupercile și ceapa. Pe acestea tocați-le mărunt (cubulețe), separat.

Puneți o lingură de ulei într-o tigaie și căliți ciupercile până nu mai au zeamă. Transferați ciupercile într-o cratiță mare. Căliți apoi dovleceii, procedând la fel ca și în cazul ciupercilor.

Puneți restul de ulei într-o cratiță mare (cu pereții groși) și căliți ceapa circa un minut. Adăugați apoi 100 ml de apă și înăbușiți ceapa 10 minute.

Adăugați apoi morcovul, iar după 10 minute, se pun și ardeii. În continuare se adaugă ciupercile și dovleceii căliți. Se lasă pe foc până când zeama scade considerabil.

La final se adaugă sucul de roșii, sare și piper. Puteți adăuga și alte condimente dacă doriți. Se mai lasă încă 10-15 minute, după care zacusca se toarnă fierbinte în borcane sterilizate.

Se înfiletează bine capacele și se așază într-o tavă. Se învelesc cu pături groase și se lasă să se răcească până a doua zi. Borcanele de zacuscă se depozitează apoi în cămară.

________________________________

Sursă: Lecturi și Arome, Zacusca cu dovlecei si ciuperci: https://lecturisiarome.ro/2016/07/zacusca-cu-dovlecei-si-ciuperci/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.