Vinete marinate – rețetă cu beneficii

Ați mâncat vreodată vinete marinate? Dacă nu, puteți încerca rețeta de mai jos, prezentată de Mihai Bășoiu în una din cărțile sale cu rețete de post.

Vinetele sunt extrem de sănătoase. Pot fi incluse în diverse mâncăruri. Însă noi, românii, preferăm să le consumăm mai ales sub formă de salată, pane sau pe grătar.

Vinete marinate reteta

Vinete marinate reteta

La fel ca roșiile, vinetele nu sunt legume, ci fructe. Acest lucru este dovedit de faptul că vinetele au semințe și cresc dintr-o plantă cu flori.

Vinetele – proprietăți și beneficii

Există vinete purpurii, negre, verzi sau chiar albe. Haideți să vedem ce conțin vinetele și ce beneficii au pentru sănătate.

82 de grame de vinete crude conțin 20 de calorii, 5 g de carbohidrați, 3 grame de fibre și o serie de nutrienți:

  • mangan
  • magneziu
  • potasiu
  • cupru
  • vitamina B1
  • vitamina B3
  • acid folic
  • vitamina C
  • vitamina K

Pe lângă acești nutrienți obișnuiți, vinetele conțin și un număr mare de antioxidanți.

Se remarcă în special antocianinii, care funcționează atât ca pigmenți, cât și ca agenți antioxidanți.

Nasunina este cel mai valoros din această categorie de antioxidanți. Studiile în eprubetă au arătat că nasunina protejează celulele de daunele radicalilor liberi.

Citește și – Vinete pane, de post – rețetă + beneficii

Oamenii de știință susțin că antioxidanții în general ne pot apăra de numeroase boli cronice, precum boli de inimă, diabet sau cancer.

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, vinetele au efecte cardioprotectoare și pot reduce riscul afecțiunilor cardiace.

Într-un studiu realizat pe iepuri cu colesterolul mare, 10 ml de suc de vinete pe zi a scăzut nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor. Experimentul a durat 2 săptămâni.

O altă cercetare pe animale a arătat că adaosul de vinete crude sau făcute pe grătar în hrana lor a îmbunătățit funcția inimii și totodată a redus severitatea atacurilor de cord. Tratamentul cu vinete a durat 1 lună de zile.

Un alt beneficiu al consumului de vinete este scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acesta se datorează conținutului ridicat în fibre.

Citește și – Tocană de vinete și roșii – rețetă de post

Și polifenolii din vinete reduc absorbția zahărului în sânge și măresc secreția de insulină.

Fibrele sunt responsabile și pentru efectul de scădere în greutate al vinetelor. În plus, sunt alimente cu puține calorii și pot fi incluse fără probleme în cadrul dietelor de slăbit.

Așa cum am scris mai sus, 82 de grame de vinete crude conțin doar 20 de calorii.

Vinete marinate – rețetă

Ingrediente

  • 3 vinete
  • 3 cepe
  • 1 cană de oțet diluat
  • 4-6 linguri de ulei

Preparare

Spălați vinetele și tăiați-le felii pe lungime sau felii rotunde, nu foarte groase.

Puneți vinetele într-un bol încăpător. Presărați peste ele puțină sare, masați-le cu mâinile și lăsați-le să stea câteva minute să lase zeamă.

Sare are rolul de a stimula formarea sucului – care este amar la gust.

Scoateți vinetele din zeamă și rumeniți-le într-o tigaie cu puțin ulei, pe ambele părți.

Scoateți vinetele prăjite într-un vas încăpător.

Curățați și tocați ceapa mărunt și căliți-o în aceeași tigaie în care ați prăjit vinetele.

Adăugați puțin oțet diluat cu apă și puțină făină, cât să obțineți un sos. Amestecați și turnați sosul peste vinete.

Acoperiți vasul și lăsați vinetele la marinat câteva ore sau chiar câteva zile.

Vinetele marinate pot fi servite ca atare, ca garnitură la o altă mâncare, precum piure, orez etc.

Citește și – Vinete la cuptor cu usturoi și lămâie – rețetă săracă în calorii și carbohidrați

Surse articol:

1. The World’s Healthiest Foods, Eggplant: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22
2. Mihai Bășoiu, Vinete Marinate, 205 Rețete de Post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 129
3. Rachel Link, 7 Surprising Health Benefits of Eggplants, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.