VINETE pane, de post – rețetă + beneficii

Ai nevoie doar de 15 minute pentru a pregăti vinete pane! Le poți face și de post, nu numaidecât cu ou. Aceste legume sunt deosebit de sănătoase și apreciate pentru conținutul lor nutrițional unic.

100 de grame de vinete tăiate cubulețe și gătite au doar 35 de calorii. În aceeași cantitate se găsesc:

fibre (9% din doza zilnică recomandată – DZR)

cupru (7% din DZR)

vitaminaB1 (7% din DZR)

mangan (5% din DZR)

vitamina B6 (5% din DZR)

vitamina B3 (4% din DZR)

vitamina K (3% din DZR)

– acid folic (3% din DZR)

Vinete pane, de post: crunchycreamysweet.com

Pe lângă acești nutrienți cunoscuți, vinetele mai conțin și o serie de compuși cu activități antioxidante și anticancerigene, precum:

– acid cafeic

– acid clorogenic

– flavonoide

– nasunină

Ce beneficii au vinetele?

The World’s Healthiest Foods spune că acidul clorogenic este unul din cei mai puternici compuși antioxidanți regăsiți în țesuturile plantelor. Acesta a demonstrat că poate preveni mutațiile, poate reduce colesterolul LDL și poate combate microbii și virusurile.

Citește și VINETE egiptene – rețetă de post (+ beneficii)

Vinetele sunt renumite în rândul nutriționiștilor îndeosebi ca un aliment benefic pentru creier. Conțin un compus din clasa antocianinilor, care se numește nasunină. Acesta este un antioxidant puternic care protejează membranele celulare de daunele radicalilor liberi.

Studiile pe animale au arătat că nasunina protejează grăsimile din membranele celulare ale creierului.

Un alt beneficiu al consumului de vinete este prevenirea aterosclerozei și a altor boli de inimă. Testele realizate în laborator pe animale cu hipercolesterolemie au arătat că sucul de vinete a scăzut notabil nivelul colesterolului din sânge, din pereții arteriali și din aortă.

Totodată, sucul de vinete a indus relaxarea vaselor de sânge, contribuind astfel la îmbunătățirea circulației sangvine. Aceste efecte se datorează atât nasuninei, cât și altor fitonutrienți din clasa terpenilor.

Nasunina mai are o contribuție importantă: reduce excesul de fier din corp care poate stimula producția de radicali liberi, reducând astfel riscul de cancer, boli de inimă și artrită reumatoidă.

Vinete pane, de post – rețetă

Ingrediente

• 1 vânătă
• pesmet
• pudră de usturoi
• pudră de ceapă
• sare, piper, cimbru, rozmarin, oregano și alte mirodenii

Cum se prepară vinetele pane

Spălați bine vânata și tăiați-o rondele potrivit de groase. Amestecați pesmetul cu pudra de usturoi, sare și mirodenii, într-un bol. Dați feliile de vinete prin amestecul acesta și prăjiți-le într-o tigaie cu ulei încins.

Citește și ROȘII umplute cu VINETE – o delicatesă de sezon

O altă variantă ar fi să le coci în cuptor, într-o tavă. Au nevoie de circa 20-30 de minute. Așa vei obține o mâncare dietetică.

Vinetele pane pot fi servite ca atare, pot fi adăugate în sandvișuri, sau pot fi folosite ca garnitură la o altă mâncare (orez, piure). Se pot consuma și cu salate.

Surse:

1. The World’s Healthiest Foods, Eggplant: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22

2. Unica – Rețete de Colecție, Vinete pane, de post: https://retete.unica.ro/recipes/vinete-pane-de-post/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.