Vinete la borcan pentru iarnă – metodă simplificată, gust intens!

Orice gospodină respectabilă se îngrijește să-și pună vinete pentru iarnă. Fiecare are o anumită rețetă sau metodă pe care o urmează.

Unele preferă să le păstreze în congelator, altele în borcane. Congelarea este o metodă bună de conservare, însă diminuează gustul vinetelor.

Vinete la borcan pentru iarna - metoda simplificata, gust intens

Imagine sugestivă: Vinete la borcan pentru iarna – metoda simplificata, gust intens: KamranAydinov

Dacă vreți ca vinetele să-și păstreze aroma specifică, încercați metoda prezentată mai jos.

A fost publicată pe canalul „Mâncare cu Savoare” și este foarte simplă. Nu aveți cum să dați greș cu ea.

Autoarea dezvăluie și o metodă mai simplă și mai rapidă de a coace și curăța vinetele. Curățarea lor se face de asemenea mult mai ușor.

Vinete la borcan – rețetă

Ingrediente

  • 2 ½ kg de vinete
  • 2 lingurițe de sare neiodată
  • 100 ml de ulei

Mod de preparare

Vinetele trebuie să fie coapte bine și sănătoase. După ce le-ați spălat, îndepărtați capetele. Tăiați apoi fiecare vânătă în jumătate, pe lungime.

Pregătiți tava cuptorului. Puneți puțin ulei într-un bol. Înmuiați în el o pensulă și ungeți fiecare vânătă cu ulei, pe partea tăiată.

Așezați apoi vinetele cu partea tăiată în jos. Nu trebuie să folosiți hârtie de copt. În acest fel vinetele se coc foarte repede și ușor, fără multă murdărie. Coaja nu se arde și pulpa nu se prinde de tavă.

Introduceți tava în cuptor la 200 de grade Celsius. Dacă aveți cuptor electric se pot pune două tăvi odată.

Durează circa jumătate de oră ca vinetele să se înmoaie. După ce scoateți tava din cuptor, se acoperă cu un prosop și se lasă 10 minute să se mai mult.

Luați fiecare jumătate de vânătă și puneți-o pe un tocător cu partea tăiată în sus. Scoateți pulpa cu o lingură și puneți-o într-o sită, așezată deasupra unui bol încăpător.

Decojiți astfel fiecare vânătă. Veți vedea că treaba merge foarte repede, fără multe bătăi de cap. Lăsați pulpa de vinete să se scurgă 2-3 ore pentru a elimina zeama aceea amară.

Acum că aveți vinetele gata coapte și curățate, sunt gata de conservat. Următorul pas este să tocați vinetele bucăți mai mari sau mai mici, în funcție de utilizările ulterioare.

Dacă le vreți strict pentru salată, le puteți toca mărunt. Pulpa tocată se pune într-un bol mare. Se adaugă sarea și uleiul. Amestecați bine compoziția.

Transferați-o în borcane de sticlă sterilizate (împreună cu capacele). Compoziția se presează bine pentru a nu lăsa spații libere și goluri de aer.

Borcanele se umplu până sub gură. Se toarnă apoi în fiecare circa un deget de ulei. Înfiletați strâns capacele.

Următorul pas este să sterilizați borcanele umplute. Acest lucru se poate face într-o tavă, la cuptor, sau la bain-marie, într-o cratiță cu apă pe aragaz.

Peste cratiță se pune capacul și se aduce la punctul de fierbere. Din momentul în care apa clocoteșe, se lasă să fiarbă o oră.

Luați vasul de pe foc și acoperiți oala cu o pătură sau cu un prosop gros. Se lasă la răcit până în ziua următoare.

Sugestii de servire

Aceste vinete coapte și puse la borcan pot fi folosite la prepararea de salate, tocănițe și alt fel de garnituri cu legume.

Astfel conservare, vinetele își păstrează foarte bine textura și gustul. Sunt mult mai aromate decât cele pe care le scoateți din congelator și sunt pline de apă.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu vinete pe care le puteți încerca:

Pastă de vinete cu morcov la borcan pentru iarnă (caviar de legume) – nu trebuie să coci vinetele!
Vinete marinate pentru iarnă – o garnitura delicioasa si inedita
Vinete la borcan pentru iarnă – secretul reușitei
Vinete fragede la tigaie, cu roșii și usturoi – din bucătăria azeră

Sursă rețetă: Mâncare cu Savoare, Rețeta de vinete coapte în cuptor, la borcan pentru iarnă: https://www.youtube.com/watch?v=lCzxVyU0rWg&ab_channel=Mancarecusavoare

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.