Vinete fragede la tigaie, cu roșii și usturoi – din bucătăria azeră

O mâncare savuroasă poți face din cele mai banale ingrediente, dacă știi să le potrivești și să le asezonezi.

În plin sezon de roșii și vinete, vă propunem o mâncare de vinete fragede la tigaie, cu roșii și usturoi, adusă din bucătăria azeră sau azerbaidjană.

Vinete fragede la tigaie, cu rosii si usturoi - din bucataria azera

Vinete fragede la tigaie, cu rosii si usturoi: Timolina

Am ales să o împărtășim cu voi deoarece aduce mult cu stilul nostru românesc.

Este foarte ușor de făcut. Poate fi adaptată și pentru zilele de post.

După acest mod de preparare, legumele devin mult mai plăcute și ușor de consumat.

Să nu uităm că experții au crescut cantitatea de legume și fructe recomandate zilnic, de la 5 la 7-8 porții.

Asta arată cât de importante sunt ele pentru sănătatea noastră, și totodată cât de puțin le consumăm.

Puțini sunt aceia care reușesc să împlinească această recomandare.

Faceți legumele să devină mai atractive, atât ca gust, cât și ca textură, gătindu-le în diverse feluri.

Vinete fragede la tigaie cu roșii și usturoi – rețetă

Ingrediente

  • 2 vinete mici
  • 4 roșii
  • 2 căței de usturoi
  • 4 linguri de unt solid (sau ulei de măsline)
  • ½ legătură de pătrunjel proaspăt
  • sare și piper, după gust
  • apă clocotită

Mod de preparare

Înfierbântați un ibric de apă.

Spălați roșiile și puneți-le într-un castron. Crestați-le în patru la suprafață.

Turnați peste ele apa clocotită (cât să le acopere) și lăsați-le la înmuiat. Astfel le veți putea curăța mai ușor de coajă.

Ocupați-vă acum de vinete. Spălați-le bine și îndepărtați capacele cu cozi.

Decojiți coaja și tăiați-le felii de circa 2 cm. grosime fiecare.

Puneți-le într-un lighean și presărați sare peste ele. Amestecați-le cu sarea și lăsați-le și pe ele să stea 20 de minute. Sarea va extrage zeama din ele.

Curățați roșiile de coajă. Tăiați fiecare tomată în 5-6 felii, în funcție de cât de mari sunt. Feliile nu trebuie să fie foarte subțiri.

Decojiți cățeii de usturoi și zdrobiți-i cu lama cuțitului. Tocați-i apoi mărunt.

Scurgeți vinetele de zeamă. Clătiți-le sub un jet de apă rece și tamponați-le cu șervețele să se usuce.

Puneți o tigaie largă pe foc. Adăugați untul solid și lăsați-l să se topească.

Când grăsimea s-a încins, adăugați feliile de vinete pe fundul tigăii, acoperind toată suprafața.

Când s-au rumenit pe fund, întoarceți-le pe partea celalată.

Așezați acum peste vinete feliile de roșii, acoperindu-le complet.

Presărați usturoiul mărunt, sare și piper.

Turnați o cană de apă clocotită în tigaie și puneți capacul. Lăsați legumele să se gătească un sfert de oră, la foc mic.

Între timp, spălați pătrunjelul. Tocați-l mărunt și adăugați la final în tigaie.

Stingeți focul și trageți tigaia deoparte.

Mod de servire

Această mâncare este nu doar savuroasă, ci și foarte aspectuoasă. Dacă aveți musafiri, puneți tigaia pe masă, astfel încât fiecare să se servească.

Sau o puteți pune direct pe farfurii.

După ce s-a răcorit, se distribuie în farfurii cu o paletă. Încercați să nu deranjați feliile. Scoateți stratul complet din vinete și roșii.

Puneți și puțin sos în farfurie.

Întingeți cu pâinea în sos și serviți legumele cu furculița.

Se taie ușor. Sunt foarte fragede și suculente. Au o aromă deosebită.

Sugestii

Dacă pregătiți această rețetă pentru o zi de post, folosiți ulei de măsline în loc de unt. (Cu unt mâncarea este mult mai gustoasă!)

În loc de pătrunjel puteți folosi mentă verde sau busuioc.

Vinetele pot fi înlocuite cu felii de dovlecel. Sau puteți folosi și dovlecei în această rețetă. Peste feliile de vinete puneți felii de roșii apoi felii de dovlecei și din nou de roșii.

O altă idee ar fi să adăugați și câte o felie de mozzarella deasupra roșiilor.

Rețete similare

Vinete la cuptor cu roșii și mozzarella – rețetă + beneficii

Roșii umplute cu vinete – o delicatesă de sezon

Caponata siciliană – vinete, dovlecei, roșii și măsline la tigaie

Musaca dietetică, din legume (vinete, dovlecei, roșii)

Sursă articol: Little Strawberry Kitchen, Rețetă de vinete azerbaidjene: https://www.youtube.com/watch?v=4YBb2oe6fTU&ab_channel=LittleStrawberryKitchen

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.