ROȘII umplute cu VINETE – o delicatesă de sezon
Acesta este un aperitiv de sezon foarte reușit. Cu siguranță veți nota rețeta și o veți testa cu prima ocazie. Combinația dintre vinete, roșii și usturoi este cu totul deosebită. În cazul în care nu vă plac vinetele, le puteți înlocui cu alte legume.
Deși sunt considerate și folosite ca legume, vinetele sunt de fapt fructe. Au un profil nutrițional avantajos pentru sănătate și siluetă.
82 de grame de vinete crude ne pot oferi următorii nutrienți:
– Mangan: 10% din doza zilnică recomandată (DZR)
– Acid folic: 5% din DZR
– Potasiu: 5% din DZR
– Vitamina K: 4% din DZR
– Vitamina C: 3% din DZR
– Calorii: 20
– Carbohidrați: 5 g
– Fibre: 3 g
– Proteine: 1 g
Fibrele, vitaminele și mineralele din vinete vin la pachet cu puține calorii. Cei mai valoroși sunt antioxidanții. Vinetele conțin antocianini, un antioxidant care le dă culoarea mov specifică. Cel mai important este nasunina, pe care studiile l-au arătat eficient în protejarea celulelor de daunele radicalilor liberi.
Consumul de vinete poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, la obținerea unui control mai bun al nivelului de zahăr din sânge, la scăderea în greutate (promovează sațietatea) și la combaterea cancerului.
Roșii umplute cu vinete – rețetă
Ingrediente
• 3 roșii mari
• 2 vinete mici
• 2 cepe
• 2 căței de usturoi
• 1 legătură de mărar
• ulei
• pătrunjel verde
• sare și alte condimente, după gust
Preparare
Curățați ceapa și usturoiul, tocați-le mărunt și căliți-le cu puțin ulei într-o tigaie. Tăiați vinetele cubulețe și adăugați-le în tigaie. Puneți sare și piper și lăsați totul pe foc până când compoziția se reduce la jumătate. Vinetele trebuie să fie fierte bine.
Între timp, spălați roșiile, tăiați-le capacele și scobiți interiorul cu o linguriță. Trebuie să rămână goale pe dinăuntru. Miezul extras din roșii se taie mărunt și se pune în amestecul de vinete. Se adaugă și mărarul tocate mărunt și se mai lasă pe foc încă 5 minute.
Roșiile scobite se umplu cu compoziția de vinete și se introduc într-un vas yena sau într-o tavă de cuptor cu pereții înalți. Se pune capacul și se lasă 10 minute la 180 de grade Celsius.
Precauții și contraindicații
Vinetele prea crude sau prea coapte pot fi toxice, din cauza conținutului bogat în solanina-M. În exces, această substanță poate fi otrăvitoare pentru corpul uman. Pentru eliminarea solaninei, experții recomandă înmuierea vinetelor în apă sărată preț de 15 minute înainte de a le folosi la gătit.
Dacă nu sunt preparate în mod corect, vinetele pot cauza halucinații sau crize de violență. Acesta este motivul pentru care în perioada Evului Mediu aceste fructe erau denumite „mărul nebun”.
Vinetele supra-coapte pot provoca indigestie.
Dacă suferiți de artroză, diabet zaharat insulino-dependent, gastrită, ulcere gastrice, boli de pancreas sau rinichi, limitați consumul de vinete.
Surse:
1. Rachael Link, 7 Surprising Health Benefits of Eggplants, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits#section7
2. Adina Rusu, Roșii umplute cu vinete: http://adinarusu.ro/rosii-umplute-cu-vinete/
3. Yellow Bread, All about the beneficial and harmful properties of eggplant: https://en.yellowbreadshorts.com/3128-all-about-useful-and-harmful-properties-of-eggplant.html