Vinete la borcan pentru iarnă – secretul reușitei

V-ați făcut provizii de legume pentru la iarnă? Dacă nu mai aveți loc în congelator, păstrați vinetele la borcan.

Cele mai multe gospodine aleg varianta de congelare. Însă dacă sertarele sunt deja ticsite cu ardei, roșii și alte zarzavaturi, puteți puneți vinetele în borcane.

Vinete la borcan pentru iarna - secretul reusitei

Vinete la borcan pentru iarna – secretul reusitei

Sunt câteva secrete pentru o conservare optimă, pe care le veți descoperi în rândurile de mai jos.

Cum să pui vinete la borcan – rețetă

Ingrediente

• 6 kg de vinete
• sare și lămâi

Mod de preparare

Cea mai dificilă parte a rețetei este coacerea vinetelor.

Dacă manevrați cantități mari de vinete, este indicat să le coaceți în aer liber, pe un grătar.

Fumul lor poate provoca probleme respiratorii, mai ales dacă aveți astm sau altă afecțiune similară.

După ce ați terminat de copt vinetele, urmează o parte la fel de solicitană, și anume curățarea.

Citește și – Cura cu vinete face bine persoanelor anemice

Pentru a vă ușura munca, puneți vinetele pe o tavă culcate.

Puneți-vă mănuși pe mâini.

Despicați cu un cuțit vânăta la suprafață apoi desfaceți ușor coaja. Îndepărtați și codițele.

După ce vinetele s-au răcit de tot, acoperiți tava cu o folie de plastic și dați-le la frigider.

Lăsați vinetele să stea la rece peste noapte. Acest pas previne formarea microorganismelor dăunătoare.

A doua zi, scurgeți bine zeama pe care au lăsat-o vinetele.

Tocați-le ușor, cât să nu fie bucăți foarte mari.

Puneți-le într-un lighean. Adăugați sucul proaspăt stors de lămâie.

Se adaugă 30 ml de suc la fiecare kilogram de vinete coapte și curățate de coajă.

Este obligatoriu să puneți zeamă de lămâie la vinete pentru a rezista peste iarnă. În caz contrar, se vor altera.

Vinetele sunt legume ușor alcaline și au tendința de a dezvolta bacterii. Pentru a le conserva mai mult timp în afara congelatorului, trebuie să le reduceți puțin pH-ul.

Citește și – Vinete fragede la tigaie, cu roșii și usturoi – din bucătăria azeră

Sucul de lămâie le conferă aciditatea necesară în acest sens. În plus, le ajută să își păstreze culoarea proaspătă și previne înnegrirea lor.

Adăugați apoi sarea. Se pun câte 7,5 g de sare la fiecare kg de vinete coapte și decojite.

Amestecați vinetele cu o lingură de lemn pentru a le acoperi bine cu zeamă de lămâie și sare.

Vinetele sunt gata pentru a le pune în borcane.

Se pot folosi borcane de 400, 600 sau 800 de grame, în funcție de necesitățile fiecărei familii.

Umpleți borcanele cu vinete până sus.

Presați-le cu dosul unei linguri pentru a îndepărta golurile de aer.

Așezați-le pe o tavă și dați-le la cuptor la 160 de grade timp de o oră.

Foarte important: puneți borcanele în cuptor descoperite, adică fără capace.

Căldura poate defecta capacele și modul de închidere etanș.

De aceea este indicat să puneți capacele după ce scoateți borcanele din cuptor.

Bateți borcanele de masă pentru a elimina bulele de aer. Înfiletați capacele strîns.

Acoperiți-le cu pături groase și lăsați-le la temperatura camerei 2 zile.

După aceea sunt gata de depozitat în cămară.

Când faceți salată, trebuie doar să răsturnați conținutul în robot și să le pasați fin.

Adăugați maioneza și gata! Gustați-le înainte de a mai adăuga sare.

Este posibil să nu fie nevoie de foarte multă.

Citește și – Cum să faci o salată de vinete fără multe calorii – dr. Mihaela Bilic

Vinetele la borcan sunt foarte gustoase și fără maioneză.

Vinetele conțin diverși antioxidanți, precum beta-caroten, polifenoli (nasunină), vitamina A și vitamina C.

Cercetătorii menționează că tratarea termică a vinetelor înainte de consum duce la sporirea conținutului de compuși antioxidanți și a activităților lor biologice.

Surse articol:

1. Șef Paul Constantin, Vinete la borcan pentru iarnă: https://www.youtube.com/watch?v=Sx5kP1EzdLY&ab_channel=%C8%98efPaulConstantin
2. Lo Scalzo R, Fibiani M, Mennella G, Rotino GL, Dal Sasso M, Culici M, Spallino A, Braga PC. Thermal treatment of eggplant (Solanum melongena L.) increases the antioxidant content and the inhibitory effect on human neutrophil burst. J Agric Food Chem. 2010 Mar 24;58(6):3371-9. doi: 10.1021/jf903881s. PMID: 20187646.
3. Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.