Salată dietetică de dovlecei, cu maioneză din iaurt

Această salată de dovlecei cu maioneză din iaurt este foarte reușită. Maioneza este dietetică deoarece se prepară din iaurt degresat și puțin ulei, fără ou.

Iar dovleceii la rândul lor sunt legume super hipo-calorice, dacă le putem spune așa. Puteți ronțăi dovlecei și castraveți pe săturate în cura de slăbire, deoarece nu vă îngrașă!

Salata de dovlecei cu maioneza din iaurt

Salata de dovlecei cu maioneza din iaurt: Kamran Aydinov – www.freepik.com

Dovleceii sunt utili în dietele de slăbit și anti-colesterol 

Dovleceii sunt legume de sezon foarte accesibile și ieftine. Au deopotrivă valoare nutrițională și medicinală, datorată conținutului de compuși bioactivi.

Sunt săraci în calorii, dar bogați în apă și în fibre. Acest lucru înseamnă că dau sațietate fără să afecteze greutatea corporală.

Consumul de dovlecei este indicat persoanelor care vor să slăbească sau își reducă nivelul de colesterol.

Soiurile de dovlecei galbeni și verzi sunt bogate în antioxidanți: luteină, beta-caroten, zeaxantină și acid dehidroascorbic.

Citește și – Dovlecei umpluți cu legume – rețetă cu beneficii

Dovleceii galbeni au demonstrat cea mai mare activitate citotoxică. S-au dovedit eficienți împotriva celulelor tumorale (de leucemie).

Au un conținut ridicat în vitamina C. 100 de grame pot acoperi circa 30% din doza zilnică recomandată de acest antioxidant.

Un studiu a arătat că un nivel mare de vitamina C în sânge poate reduce cu 42% riscul unui accident vascular cerebral.

Salată de dovlecei cu iaurt – rețetă

Ingrediente

  • 3 dovlecei (sau zucchini)
  • 3 păhărele de iaurt grecesc sau cremos cu conținut redus de grăsime
  • 4 linguri de ulei
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de muștar dulce
  • sare, piper, mărar după gust

Preparare

Pasul 1

Goliți conținutul a 2 pahare de iaurt într-o sită acoperită cu o pânză de bumbac sau cu un filtru de cafea, pe care ați așezat-o deasupra unui bol sau a unui pahar.

Lăsați iaurtul la scurs peste noapte. Zerul se va scurge în vas, iar în sită va rămâne iaurtul foarte cremos.

Pasul 2

Spălați bine dovleceii și dați-i pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți sare peste ei și masați-i cu mâinile. Lăsați-i să stea așa 10 minute.

Citește și – Supă de dovlecei de post, fără multe calorii

Pasul 4

Turnați ¼ pahar de apă într-o tigaie adâncă. Adăugați dovleceii rași, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o. Fierbeți-i circa 10 minute, sau până când nu mai au deloc zeamă.

Pasul 5

Transferați dovleceii gătiți într-un bol încăpător și lăsați-i să se răcească de tot.

Pasul 6

Puneți iaurtul în paharul blenderului manual. Adăugați muștarul și uleiul și introduceți blenderul. Mixați încet, până se omogenizează și obțineți o maioneză.

Adăugați la final puțin mărar tocat, sare și piper, după gust.

Pasul 7

Turnați maioneza peste dovleceii răciți și amestecați. Adăugați și celălalt pahar de iaurt, nescurs. Omogenizați și acoperiți bolul cu o folie de plastic.

Pasul 8

Nu vă grăbiți să devorați salata încă! Lăsați-o să stea câteva ore la frigider. Va căpăta o consistență mai cremoasă și un gust mai bogat.

Citește și – „Paste” din dovlecei cu sos de avocado

Surse articol:

1. Damián Martínez-Valdivieso, Rafael Font, Zahira Fernández-Bedmar, Tania Merinas-Amo, Pedro Gómez, Ángeles Alonso-Moraga, Mercedes Del Río-Celestino, Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects, Nutrients. 2017 Jul 14;9(7):755: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28708122/
2. Rețetele Mihaelei, Secretele mele pentru Salata de dovlecei cu maioneza (diferita de ce stiati pana acum): https://www.youtube.com/watch?v=wQugCA8ndwI
3. Nutrition and You, Zucchini nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/zucchini.html
4. Health Benefits Times, Zucchini-Cucurbita pepo: https://www.healthbenefitstimes.com/zucchini/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.