Supă de dovlecei – bună pentru cardiaci, diabetici, supraponderali
Dacă aveți mulți dovlecei în frigideri și nu știți ce să faceți cu ei, folosiți-i la această supă delicioasă! Rețeta este recomandată de dr. Doru Laza și se prepară foarte ușor.
Conține doar legume și ingrediente vegetale, fiind un preparat potrivit pentru post și diferite diete.

Supa de dovlecei: Freepik.com
Dovleceii nu se remarcă printr-o valoare nutritivă, dar au anumite efecte benefice asupra sănătății.
Sunt ușor diuretici și laxativi. Prof. dr. Constantin Pârvu menționează că aceștia ajută în afecțiuni intestinale, renale, reumatice, artrită.
Fiind slabi în calorii, sunt recomandați în curele de slăbire, dar și în regimul diabeticilor și cardiacilor. De asemenea, pot fi consumați după o perioadă în care un pacient a avut doar o dietă lichidă.
Supă de dovlecei – rețetă
Ingrediente
• 300 g de dovlecei
• 2 linguri de morcov ras
• 1 ceapă potrivită
• 1 litru de lapte de soia (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• 2 linguri de suc de lămâie
• 2 linguri de mărar verde tocat
• 1 lingură de vegeta sau amestec de legume uscate
• 1 linguriță de sare
• opțional: 2 linguri de maioneză din soia
Mod de preparare
Spălați bine dovleceii și morcovii. Dacă nu sunt dintr-o sursă de încredere, va trebui să îi curățați de coajă. Dovleceii se dau prin răzătoarea cu găuri mari, iar morcovul prin răzătoarea mică.
Puneți puțin din laptele de soia într-o cratiță, pe foc. Adăugați ceapa tocată mărunt, morcovul ras și sarea. Amestecați și căliți sub capac, înăbușit, preț de 5 minute.
Turnați apoi restul de lapte. Adăugați dovleceii și vegeta și amestecați. Fierbeți supa circa 20 de minute, la foc mic.
Stingeți aragazul și adăugați mărarul tocat. După ce s-a răcorit, se pune sucul de lămâie (și maioneza, dacă vreți). Amestecați bine și serviți supa de dovlecei.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovlecei, pe care vă recomand să le încercați:
Tuspais de dovlecei sau mâncare de dovlecei cu smântână – rețetă din Maramureș
Banana bread fără zahăr, cu dovlecei – vegan, făină de grâu, fără ulei
Chiftele cu dovlecei, de post – fără prăjire, fără ulei
Salată de dovlecei copți cu roșii – o nebunie italiană!
Surse articol:
1. Dr. Doru Laza, Supă de dovlecei, Rețete din Bucătăria Edenică, Editura Păzitorul Adevărului, 2004, p. 121
2. Dr. Constantin Pârvu, Dovlecel, Universul Plantelor, Editura Enciclopedică, București, 2000, p. 190