Plăcintă economică, cu foi, iaurt și stafide
Orice desert care se face din foi de plăcintă este extrem de rapid și totodată delicios.
Plăcinta economică, cu foi, iaurt și stafide nu este o excepție. Toată lumea o adoră pur și simplu pentru frăgezimea ei, gustul delicat, ușor și aromat.
Întreg procesul de pregătire al acestui desert durează doar câteva minute.
Trebuie doar să amestecați ingredientele și să alternați straturile de foi cu crema d eiaurt.
Nu este nevoie nici măcar să bateți ouăle înainte.
Plăcinta cu iaurt și foi se poate face cu mai multe sau mai puține ouă.
Iese la fel de bine în ambele cazuri. La un kilogram de iaurt se pot folosi de pildă 7-8 ouă sau chiar 5-6.
Dacă are mai puține ouă va ieși mai moale și mai cremoasă.
Dacă are mai multe ouă, se va închega mai bine și va ieși mai fermă.
Nu uitați să puneți griș în compoziție, altfel nu se va lega.
Plăcintă economică, cu foi, iaurt și stafide – rețetă
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 1 kg de iaurt gras
- 6-8 ouă
- 150-200 g de zahăr
- 1 lingură de griș
- coajă de lămâie și portocale
- 50 g de stafide înmuiate în apă sau esență de rom
- 50 g de ulei sau unt
- esență de vanilie și portocale
- 1 lingură de griș
Mod de preparare
Puneți iaurtul într-un bol încăpător. Adugați ouăle sparte, apoi zahărul și grișul.
Amestecați totul cu un tel. Trebuie să obțineți o compoziție fină, omogenă.
Incorporați coaja de citrice, stafidele și esențele.
Stafidele se lasă la înmuiat în apă caldă sau esență de rom (peste noapte sau câteva ore).
Amestecați din nou pentru omogenizare.
Crema fiind gata, puteți să vă apucați de asamblarea plăcintei.
Ungeți tava cu o pensulă înmuiată în unt topit sau ulei.
Așezați o foaie de plăcintă care să acopere și pereții (o veți răsfrânge la final peste plăcintă, pentru a păstra crema în interior).
Puneți încă o foaie (dacă tava este mai mică decât foile, împăturiți-o în două, încrețind-o ușor).
Puneți câteva polonice de umplutură de iaurt.
Așezați încă o foaie împăturită/încrețită. Ungeți-o cu ulei sau unt topit.
Turnați din nou compoziție de iaurt, folosind un polonic.
Continuați să alternați câte o foaie de aluat (pe care o ungeți cu ulei sau unt topit) cu crema de iaurt.
La ultimul strat de cremă răsfrângeți marginile de aluat rămase, peste cremă.
Acoperiți la final plăcinta cu o foaie de aluat împăturită în două.
Ungeți cu ulei sau unt topit.
Rețete similare
Plăcintă dobrogeană cu brânză și iaurt – rețetă mănăstirească, fără zahăr
Prăjitură răcoritoare cu smântână și stafide – delicioasă și ușor de făcut
Tiropita – plăcintă grecească tradițională cu brânză feta
Prăjitură simplă cu iaurt – desert de casă rapid
Este important să înțepați foaia de deasupra cu un cuțit din loc în loc, pentru a împiedica umflarea.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, 180-190 de grade. În circa 40-50 de minute ar trebui să fie gata, ușor rumenită.
Dacă doriți, o puteți pudra acum cu zahăr vanilat fin, folosind o sită.
Se lasă să se răcească până devine călduță, pentru a o putea tăia bine.
Se păstrează în frigider. După ce stă la rece este mult mai aromată și… răcoritoare!
Sursă: Poftă Bună cu Gina Bradea, Plăcintă cu iaurt și stafide, rețeta economică: https://www.youtube.com/watch?time_continue=394&v=vWUnDWMYx2M&feature=emb_title&ab_channel=Poft%C4%83bun%C4%83cuGinaBradea