Plăcintă dobrogeană cu BRÂNZĂ și IAURT – rețetă mănăstirească, fără zahăr
Vă prezentăm o rețetă de plăcintă dobrogeană, preparată ca la mănăstire, fără zahăr. Se folosește brânză, stafide și iaurt.
Acest fel de plăcintă are un mod aparte de împachetare a foii de aluat, mai dificil de descris în cuvinte. Dacă nu ați mai văzut sau preparat o astfel de plăcintă până acum, puteți căuta pe Youtube clipuri cu modul de preparare.
Plăcintă cu brânză și iaurt – rețetă
Ingrediente
• 600-700 g de brânză dulce
• 5 ouă
• 500 ml de iaurt
• 100 g de stafide
• 300-400 g de făină
• 150-200 ml de apă călduță
• 6-7 linguri de ulei
• 1 linguriță de drojdie de bere
Preparare
Într-un lighean mare, se pune făina și adaugă puțină apă călduță (nu fierbinte) în mijloc. Se pune drojdia și puțină sare. Se amestecă și apoi se frământă, până rezultă un aluat omogen, nelipicios.
Se acoperă ligheanul cu un prosop gros și se lasă aluatul să crească 1-2 ore.
Între timp, se prepară umplutura de brânză. Într-un castron, se pune brânza și se sparg ouăle deasupra. Se amestecă și se adaugă apoi stafidele, amestecând până la incorporare.
După ce și-a mărit volumul, aluatul se pune pe masa de lucru tapetată cu făină, și se împarte în două și se întinde fiecare bucată într-o foaie subțire, lungă cât tava, cu sucitorul. Ungeți fiecare foaie cu puțin ulei.
Pe o jumătate de foaie (pe diagonală) se pune jumătate din compoziția de brânză. Se acoperă cu cealaltă jumătate de aluat, pentru a obține un triunghi mare. Strângeți apoi plăcinta cu mâinile pentru a o micșora și a se încreți, apoi așezați-o în tava unsă cu puțin ulei. Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat.
După ați pus ambele foi umplute în tavă, bateți celelalte 3 ouă rămase și amestecați-le cu iaurtul. Adăugați sosul obținut peste plăcinte. În compoziția de iaurt și ouă se poate adăuga și smântână.
Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați plăcintele să se rumenească ușor deasupra, circa 40-50 de minute.
După ce se scoate tava din cuptor, se acoperă cu un prosop și se lasă 10 minute, apoi se poate tăia. Este foarte bună caldă, dar și rece, ținută la frigider.
Dacă nu aveți o tavă atât de îngustă, puteți face patru plăcinte.
Sursă: „Sănătate cu Mâncăruri de la Mânăstiri din Muntele Athos și din România”, Tudor Osiac, Ed. Evanghelismos, 2014
Nu este trecuta cantitatea de faina !
Ba da este trecută.
LaTaifas.ro Cantitaea de apa NU este trecuta. Conteaza f mult.
Cosa Elena Apă cât cuprinde, să iasă un aluat tare. Circa 200 ml.
300-400 g faina.
Multumesc mult pentru reteta!