Shrikhand – desert răcoritor din iaurt, fără zahăr (rețetă din India)

Shrikhand este un preparat dulce cu specific indian, pe bază de iaurt. Bogat în arome și plin de prospețime, poate fi un desert perfect pe timp de vară.

Rețeta tradițională presupune strecurarea iaurtului, pentru a obține o textură cât mai groasă și cremoasă. Însă varianta mai rapidă este să folosiți iaurt grecesc.

Desert indian racoritor din iaurt - fara zahar

Desert indian racoritor din iaurt – fara zahar: Delia Lorente / Foodisea

Ulterior, iaurtul se aromatizează cu anumite mirodenii. Cardamomul îi dă o aromă florală, iar șofranul o nuanță portocalie frumoasă. Dacă nu le aveți în casă, puteți folosi scorțișoară, nucșoară, anason sau alte arome.

Rețeta este destul de simplă și merită încercată. Poate deveni noul vostru desert preferat!

Am ales să vă prezint o versiune îmbunătățită a rețetei, adică fără zahăr. Zahărul este înlocuit aici cu pastă de curmale.

Preparatul final este așadar mai sănătos și mai nutritiv, potrivit și pentru copii sau persoanele care nu consumă zahăr rafinat.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete indiene pe care le puteți încerca:

Clătite din orez cu legume la tigaie – un fel de pizza indiană (Uttapam)
Budincă din pâine și lapte la blender – desert indian simplu și hrănitor
Laptele auriu – remediu indian pentru răceală, tuse, inflamații, imunitate scăzută
Mâncărică din ovăz și legume – rețetă indiană pentru slăbit
Desert indian din mere, delicat, sănătos – fără zahăr, făină, lactoză, ulei

Desert indian racoritor din iaurt - fara zahar

Shrikhand - desert indian din iaurt

Categorie Dessert

Ingrediente
  

  • 250 g de iaurt grecesc
  • 2 linguri de pastă de curmale (30 g)
  • 10 păstăi de cardamom
  • 1/2 linguriță de șofran
  • 1 1/2 linguri de lapte gras

Ingrediente pentru topping

  • 10 bucăți de fistic prăjit
  • 6 migdale prăjite
  • 1 lingură de fulgi de cocos (rumeniți în tigaie câteva secunde)

Mod preparare rețetă
 

  • Înfierbântați puțin laptele și adăugați șofranul măcinat. Acoperiți cu un capac și lăsați la infuzat un sfert de oră.
  • Desfaceți păstăile de cardamom și scoateți semințele din interior. Zdrobiți-le cu un pistil în mojar (sau prin râșnița electrică de cafea). Dacă nu aveți cardamom întreg, puteți folosi direct cardamom măcinat.
  • Puneți iaurtul într-un bol. Adăugați laptele infuzat cu șofran, pasta de curmale și cardamomul măcinat.
  • Puneți vasul în frigider și lăsați-l la rece pentru minim o oră. Iaurtul se va răcori și va căpăta o aromă mai bogată.
  • Iaurtul indian cu mirodenii se servește rece. Se pune în două boluri sau pahare și se presară deasupra fisticul, migdalele și fulgii de cocos.

Notă

Surse articol:
1. Archana Mundhe, Traditional Shrikhand Recipe, Ministry of Curry: https://ministryofcurry.com/shrikhand/
2. Fodisea, Shrikhand de azafran y cardamomo: el yogur aromatizado de la India: https://www.foodisea.com/recetas/20/shrikhand-de-azafran-y-cardamomo-el-yogur-aromatizado-de-la-india

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.