Clătite din orez cu legume la tigaie – un fel de pizza indiană (Uttapam)

Aceste clătite din orez cu legume se numesc Uttapam în bucătăria indiană. Se presupune că au apărut prima dată în bucătăria tamilă (sudul Asiei). 

Acest preparat este emblematic pentru cultura statelor din sudul Indiei. Se găsește în cele mai multe case și restaurante. 

Clatite din orez cu legume - pizza indiana (Uttapam)

Clatite din orez cu legume – pizza indiana (Uttapam): Ramesh NG

Indienii folosesc anumite tipuri de orez și leguminoase, însă putem încerca și noi rețeta, din ingredientele disponibile la noi în țară. Va fi cu siguranță ceva diferit, inedit și provocator!

Clătitele se fac din ingredientele înmuiate, fermentate și mixate în blender.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu specific indian pe care vă recomand să le încercați:  

Cum se fac turtele indiene (Chapati) – rețetă
Curry de linte cu spanac – mâncare de post în stil indian
2 rețete de prânz pentru slăbit din bucătăria indiană
Mâncare de conopidă cu ceapă și turmeric – rețetă indiană pentru slăbit

Turte din orez cu legume la tigaie

Categorie Breakfast, Main Course

Ingrediente
  

  • 3 căni de orez prefiert
  • 1 cană de fasole (linte sau mazăre)
  • 1 lingură de semințe de schinduf
  • 2 linguri de orez aplatizat (poha)
  • sare, după gust
  • legume tocate, după preferință
  • ulei pentru prăjit

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți orezul prefiert și fasolea la înmuiat în 2 boluri separate cu câteva semințe de schinduf. Lăsați-le la înmuiat peste noapte sau 6-7 ore.
  • Puneți orezul aplatizat la înmuiat pentru 10 minute, apoi măcinați-l prin robot sau blender împreună cu fasolea scursă și apa, până se transformă într-o pastă.
  • Transferați compoziția într-un bol încăpător. Adăugați și pasta de orez aplatizat și fasole și amestecați bine, până se combină complet.
  • Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați aluatul la fermentat 8-24 de ore. Depinde de cât de cald este în casă.
  • Când aluatul s-a umflat (a făcut bule) și miroase acrișor, înseamnă că a fermentat și este gata.
  • Adăugați sare și puțină apă dacă este prea gros. Trebuie să fie puțin mai gros ca cel de clătite.
  • Încingeți o tigaie antiaderentă pe foc. Turnați câte puțin din compoziție în mijlocul tigăii și înclinați-o pentru a obține un disc. Puteți face clătite medii sau mai mari.
  • Când au început să facă bule, adăugați deasupra legumele tăiate și condimente, după gust. Presați-le ușor cu degetele. Nu încărcați prea mult clătita cu legume.
  • Puneți o linguriță de ulei deasupra și gătiți clătita încă 2 minute sub capac, sau până când devine aurie dedesubt.
  • Clătitele se întorc cu grijă, cu o paletă. Se mai lasă încă 2 minute și apoi se pun pe farfurie.
  • Procedați așa până terminați aluatul și legumele.

Notă

Aceste turte din orez și legume se servesc calde, cu tocănițe, zacuscă, sosuri sau salate.
Ca și legume, puteți folosi ardei, ceapă, fasole verde, mazăre, porumb, varză, roșii, morcovi - tocate mărunt, felii sau date prin răzătoare. Iată un exemplu: 1 ceapă tocată fin, 1 morcov ras, 1/2 ardei verde, 1 roșie tocată mărunt, 2 linguri de pătrunjel verde, 1/4 linguriță de sare. Legumele se amestecă bine și se presară pe clătite.
Aluatul poate fi păstrat în frigider până la 3-4 zile, cu condiția să nu îi puneți sare deoarece se va acri mai repede.
Puteți renunța la orezul aplatizat dacă nu aveți și folosi un orez obișnuit în schimb.
De asemenea, fasolea mung poate fi înlocuită cu linte.
Surse articol:
1. Khushboo, Uttapam recipe using idli dosa batter, Carve Your Cravings: https://carveyourcraving.com/uttapam-recipe/#recipe
2. Hebbars Kitchen, 4 ways Uttapam recipe: https://www.youtube.com/watch?v=2IMWlViah88&ab_channel=HebbarsKitchen

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.