Cum se fac turtele indiene (Chapati) – rețetă
Chapati este numele turtelor pe care indienii le prepară și le servesc zilnic, în loc de pâine. Rețeta este foarte simplă: făină integrală, apă și sare, fără drojdie. Lipiile rezultate se pot servi goale, întrucât sunt foarte gustoase, sau cu orice fel de mâncare care necesită pâine.
Turte indiene – rețetă
Ingrediente
• 250 g de făină integrală
• 1 ceașcă de apă călduță
• 1 lingură de ulei
• ¼ linguriță de sare
Preparare
Aluatul se prepară foarte ușor, după cum o și arată lista mică a ingredientelor. Puneți făina într-un bol încăpător. Adăugați sarea și amestecați. Turnați apa încetul cu încetul. Aceasta trebuie să fie călduță, nici fierbinte, nici rece. Amestecați cu o furculiță, apoi începeți să frământați cu mâinile. Aluatul trebuie să iasă elastic și moale, dar nelipicios. Așadar, mai adăugați făină sau apă, după nevoie. Când este gata, turnați 1 lingură de ulei în palme și mai frământați aluatul câteva secunde.
Puneți un prosop peste bol, și lăsați aluatul să se odihnească circa 10 minute.
În acest răstimp, pregătiți tigaia. Puteți folosi o tigaie de fontă sau un ceaun.
După ce s-au scurs cele 10 minute, descoperiți bolul și mai frământați o dată aluatul. Rulați-l apoi sul, pentru a-l secționa mai ușor. Împărțiți-l în 6-8 bucăți egale și modelați-le sub formă de bile.
Puneți tigaia la încălzit pe aragaz la foc potrivit. Presărați masa de lucru cu puțină făină. Luați o bilă de aluat și dați-o prin făină (nu prea multă, pentru că astfel riscați ca turtele să iasă prea uscate). Întindeți-o cu sucitorul în formă rotundă, subțire, ca o lipie.
Puneți lipia în tigaia încinsă, și dați focul mai la mic. Până când se coace pe o parte, întindeți următoarea bilă de aluat. Turta are nevoie de câteva secunde pentru a-și schimba culoarea. Întoarceți-o pe partea cealaltă cu o spatulă și când începe să se umfle, apăsați-o ușor, pe toată suprafața.
Dacă nu le serviți imediat și vreți să păstrați Chapati pe mai târziu sau pe a doua zi, ungeți turta cu puțin ulei sau unt, pe ambele părți, folosind o pensulă.
Când este gata, scoateți turta cu spatula pe un platou tapetat cu șervețele sau prosoape de hârtie.
Aceste turte minunate pot fi servite calde, la temperatura camerei, sau se pot înveli în prosop sau acoperi cu un capac pentru a se menține moi pentru mai târziu. Dacă nu le acoperiți, turtele se vor usca și vor deveni extrem de scorțoase și greu de mâncat.
Eu am vazut ca indiencele folosesc o placa rotunda cu maner, asemenea celei pe care coacem noi ardeiul. Cand incep coacerea, pun alaturi un bol cu ulei sau unt topit. Inainte de a intoarce lipia, o ung pe toata suprafata cu o lingura de grasime din acel bol.
Incercati cu faina de orez.
Incercati sa va vedeti de treaba, sau uitati-va cu atentie cum arata indienii, burtosi si cu falci ca porcii. Si daca va place, mancati ca ei…
Multumim pentru dragalasenie.
Toti cei ce mananca precum porcii – arata precum porcii: mamaligarii romani, macaronarii italieni, fasolarii britanici…
Despre bucataria indiana…ca si despre cea mediteraneeana, sau chineza, sau…In fine ! Toti rafinatii arata ca niste rafinati, iar porcii ca niste porci !
Iar cei ce mananca cu piosenie si bun simt – vorbesc tot asa.
Cei ce vorbesc ca porcii – mananca tot asa !
S-auzim numai de bine !
Cumpar.din cand in cand si nu ma complic sa fac ,
Draga Teo,
Asa este, este mai usor sa cumperi. Dar daca te gandesti ca prim mainile tale trece energia propice tie mai bine le faci tu acasa, iar mainile sunt si vindecatoare daca asta este intentia! Cand framanti poti spune o rugaciune si astfel rugaciunea binecuvanteaza lipia.
Lumina si Iubire 🙂
minunata reteta, multumim, nu este greu de realizat asa ca pofta buna la sanatate
Le-a făcut cineva?