2 rețete de prânz pentru slăbit din bucătăria indiană

Dacă vreți să slăbiți natural, fără să vă puneți în primejdie sănătatea, trebuie să gătiți totul în casă.

Mâncărurile pe care le includeți în dieta de slăbit vor fi mai hrănitoare, mai sățioase și mai sănătoase dacă le preparați voi singuri.

Retete de slabit din bucataria indiana

Imagine cu titlu sugestiv: Stockking – www.freepik.com 

Produsele din comerț sunt bogate în zahăr, sare, grăsimi și aditivi care pot deturna efortul de a slăbi.

REȚETE DE SLĂBIT DIN BUCĂTĂRIA INDIANĂ

Nu știți ce să gătiți? Inspirați-vă din bucătăria indiană. Pe canalul „Skinny Recipes” puteți găsi numeroase idei de rețete pentru slăbit.

Toate sunt vegane, adică nu conțin carne, ouă, lactate sau alte produse animale.

Cu toate acestea, au un conținut bogat în fibre și nutrienți.

Citește și – Cura de slăbit cu apă de chimion – rețetă indiană

Rețetele sunt de asemenea adecvate pentru persoanele care au intoleranțe alimentare, precum alergie sau sensibilitate la proteinele din grâu sau lapte.

Un alt avantaj este că ajută la combaterea inflamației sistemice – una din cauzele principale ale bolilor cronice.

Multe rețete sunt recomandate celor cu afecțiuni tiroidiene sau dereglări hormonale.

Cele 2 mâncăruri prezentate mai jos sunt create special pentru masa de prânz. Pot fi luate și la serviciu, într-o caserolă cu două compartimente.

OREZ CU MORCOV ȘI IAURT CU SFECLĂ – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 1 cană de orez fiert fără sare
• 2 morcovi rași
• 1 ceapă mică (mov sau roșie)
• 1 ardei iute verde mic
• 2 lingurițe de ulei presat la rece
• 1 lămâie verde (sau ½ lămâie galbenă)
• ½ linguriță de semințe de muștar
• ½ linguriță de piper negru măcinat
• ½ linguriță de garam masala (amestec de condimente: piper, chimion, scorțișoară, nucșoară, cuișoare, cardamom, corinadru)
• sare, după gust
• 6 linguri iaurt natural (de vacă, de capră sau vegan)
• 3 linguri de sfeclă crudă rasă
• ¼ linguriță de ardei iute verde tocat mărunt
• 1 linguriță de pătrunjel verde tocat

MOD DE PREPARARE

Puneți uleiul la încins într-o tigaie adâncă. Adăugați semințele de muștar și amestecați cu o lingură/paletă de lemn.

Când au început să se desfacă, dați focul la mic și adăugați ceapa și ardeiul tocate mărunt.

Amestecați și sotați legmele până când ceapa devine translucidă.

Puneți apoi morcovul dat pe răzătoare, sarea și piperul.

Turnați și 1-2 linguri de apă, pentru a permite morcovului să se gătească. Amestecați și puneți capacul.

După 2-3 minute amestecați din nou și căliți morcovul fără capac alte câteva minute.

Puneți condimentele și amestecați.

Adăugați apoi orezul fiert și amestecați bine.

După 2-3 minute, stingeți focul. Stoarceți sucul de lămâie deasupra orezului.

Omogenizați și mâncarea este gata.

Puteți prepara acum garnitura propusă de autoarea acestei rețete. Este vorba despre un amestec de iaurt cu sfeclă.

În India se numește „raita” și seamănă cu sosul grecesc „tzatziki” sau cu sosul bulgăresc „cacik”.

Ingredientul de bază este iaurtul, în care se pot adăuga diverse legume, inclusiv legume murate.

Autoarea rețetei a folosit un iaurt vegan din caju, făcut în casă.

Amestecați iaurtul cu sfecla dată prin răzătoarea mică. Puneți ardeiul iute și pătrunjelul tocate mărunt.

Adăugați sare după gust și omogenizați.

Citește și – Mâncare de linte în stil indian (Dahl)

Dacă nu aveți voie de legume crude, puteți folosi sfeclă fiartă sau coaptă în cuptor.

Dacă luați mâncarea la serviciu, puneți-o într-o caserolă compartimentată.

Orezul cu morcov se pune în compartimentul mai mare, iar garnitura de iaurt în compartimentul mai mic.

OREZ CU CIUPERCI ȘI IAURT CU CASTRAVEȚI – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 1 cană de orez fiert fără sare
• 200 g de ciuperci tăiate
• 6 căței de usturoi
• 1 ceapă mică
• 1 ardei iute verde mic
• 2 lingurițe de ulei presat la rece
• ½ linguriță de semințe de muștar
• ½ linguriță de piper negru măcinat
• ½ linguriță de pudră de chilli
• ½ linguriță de chimion măcinat
• 1/3 linguriță de turmeric
• 1/3 linguriță de coriandru măcinat
• sare, după gust
• pătrunjel verde tocat
• 1 limetă sau ½ lămâie galbenă
• 6 linguri iaurt natural (de vacă, de capră sau vegan)
• 1 castravete verde tăiat bucăți
• ¼ linguriță de ardei iute verde tocat mărunt
• 1 linguriță de fulgi de ardei
• sare, după gust

MOD DE PREPARARE

Puneți uleiul la încins într-o tigaie adâncă. Adăugați semințele de muștar și amestecați cu o lingură/paletă de lemn.

Când au început să sfârâie, adăugați usturoiul tocat mărunt.

Rumeniți-l puțin, apoi puneți ceapa tocată mărunt.

Amestecați și sotați legmele până când ceapa devine transparentă.

Puneți apoi ciupercile tăiate, sarea și piperul.

Amestecați și puneți capacul. Gătiți ciupercile la foc mic.

Când a scăzut zeama, adăugați condimentele. Căliți ciupercile câteva minute, pentru a ajuta condimentele să își elibereze aromele.

Adăugați ardeiul iute și amestecați.

Puneți orezul fiert. Amestecați bine. Căliți orezul puțin și gustați de sare.

Stoarceți apoi sucul de lămâie și omogenizați.

Citește și – Ceai indian din 3 plante – pentru balonare, diabet, colesterol și slăbit

Amestecați iaurtul cu castraveții tăiați bucăți, sarea și fulgii de chilli.

Dacă luați mâncarea la serviciu, puneți-o într-o caserolă compartimentată.

Orezul cu ciuperci se pune în compartimentul mai mare, iar garnitura de iaurt în compartimentul mai mic.

Rețete preluate din: Skinny Recipes, 4 Healthy lunch box recipes – veg meal ideas for weight loss: https://www.youtube.com/watch?v=-0yWR7C6aEI&ab_channel=SkinnyRecipes

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.