Ceai indian din 3 plante – pentru balonare, diabet, colesterol și slăbit
√ Bazat pe studii științifice
Dacă vă place să beți ceaiuri – chiar și doar pentru relaxare, vă recomandăm o formulă cu totul specială.
Este vorba despre un ceai din trei plante aromatice, care au efecte digestive și calmante.
Femeile vor avea un beneficiu în plus dacă îl beau regulat. Reduce durerile menstruale și balonarea și ajută la slăbit.
Cuprins
CHIMION, CORIANDRU ȘI FENICUL
Cele trei plante incluse în această rețetă de ceai sunt de fapt semințelor unor plante: chimionul, coriandrul și feniculul.
Formula este utilizată cu precădere în medicina tradițională indiană Ayurveda.
Aceste plante nu sunt autohtone, însă le putem găsi la raionul cu ceaiuri sau condimente, sau la magazinele cu profil naturist.
Cumpărați-le separat și amestecați-le. Astfel veți avea mereu la îndemână materia primă pentru un ceai încântător.
Are o aromă dulce, delicioasă. Poate fi consumat doar pentru plăcerea gustului.
Dar vă recomandăm să apelați la el atunci când vă confruntați cu probleme digestive.
Greața, balonarea, stomacul deranjat pot fi calmante cu un ceai din chimion, coriandru și fenicul.
Sorbiți-l la amiază dacă aveți nevoie de o limpezire a minții.
Dacă îl savurați în cursul servii, vă va relaxa și vă va oferi o noapte liniștită.
Proaspetele mămici pot apela la acest ceai pentru creșterea producției de lapte matern. Inclusiv bebelușul va beneficia de efectele calmante ale plantelor, potolindu-le colicile.
CEAI DIN 3 PLANTE PENTRU DIGESTIE ȘI SLĂBIT – REȚETĂ
INGREDIENTE
• ½ linguriță de semințe de fenicul uscate și întregi
• ½ linguriță de semințe de corinadru uscate și întregi
• ¼ – ½ linguriță de semințe de chimion uscate și întregi
• 3 căni de apă
PREPARARE
Dacă vreți să dați ceaiului o aromă mult mai bogată, rumeniți puțin semințele, până devin ușor aurii și parfumate.
Puteți face aceasta în cuptor (5 minute la 180 de grade Celsius), sau în tigaie.
Măcinați semințele (crude sau rumenite) cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea.
Puneți apa într-un ibric. Adăugați pulberea de semințe și fierbeți la foc mic 5 minute.
Îndulciți ceaiul cu miere. Aromatizați-l suplimentar cu suc de lămâie și scorțișoară sau ghimbir.
Ceaiul de chimion, coriandru și fenicul poate fi consumat cald sau rece.
EFECTE BENEFICE
Ceaiul din semințe de chimion, coriandru și fenicul are, per ansamblu, următoarele beneficii:
→ îmbunătățește digestia
→ reduce flatulența, balonarea și durerile abdominale
→ ajută la eliminarea grăsimii corporale
→ crește secreția de lapte matern
→ calmează colicile la bebeluși
PROPRIETĂȚILE PLANTELOR DIN FORMULA DE CEAI
CHIMIONUL
Chimionul (Cuminum cyminum) face parte din familia țelinei. Este utilizat în medicina tradițională în diabet, hiperlipidemie și cancer.
Conține antioxidanți importanți, precum flavonoizi, fenoli și terpeni, ulei volatil, fier și mangan.
Are efecte hipoglicemiante și hipocolesterolemiante.
Ameliorează problemele digestive și respiratorii.
Un studiu publicat în jurnalul „Annals of Nutrition & Metabolism” a confirmat eficiența sa în curele de slăbire.
S-a dovedit la fel de eficient precum Orlistat – un medicament utilizat în tratamentul obezității.
Semințele de chimion au determinat o scădere notabilă a greutății corporale la adulții supraponderali.
Participanții care au primit 3 capsule cu chimion pe zi, timp de 2 luni, au slăbit la fel de mult ca cei care au primit Orlistat.
Au redus indicele de masă corporală și insulina din sânge.
Citește și – Semințele de chimion combat sindromul metabolic (obezitate abdominală, diabet, hipertensiune arterială)
O recenzie apărută în jurnalul „Phytotherapy Research” arată că semințele de chimion scad semnificativ colesterolul total și colesterolul LDL.
CORIANDRUL
Corinadrul (Coriandrum sativum) este înrudit cu chimionul. Este o plantă similară pătrunjelului, folosită cu precădere în zonele asiatice și mediteraneene.
Conține lipide și ulei esențial bogat în linalool. Are efecte calmante și relaxante la nivel digestiv și mental.
Semințele de corinadru sunt întrebuințate în afecțiunile urinare, nervoase și respiratorii.
A demonstrat activiăți antidiabetice, anxiolitice, antidepresive, anti-epiliptice, antioxidante, antiinflamatoare, antimutagenice și antimicrobiene.
Coriandrul scade nivelul zahărului și grăsimilor din sânge. Reduce tensiunea arterială. Protejează neuronii.
Are un potențial detoxifiant important. Ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele din corp, precum plumbul.
Citește și – Coriandrul și argila detoxifică organismul de metale grele (descoperire inedită din studii)
Semințele de coriandru ajută în curele de slăbit datorită acțiunii stimulente asupra enzimelor digestive.
Sunt bogate în fibre, care dau sețietate.
Aduc beneficii importante când sunt incluse în dieta persoanelor cu sindrom metabolic (diabet, obezitate, hipercolesterolemie, inflamații).
FENICULUL
Feniculul (Foeniculum vulgare) apare în uzanța multor civilizații vechi, precum cea chineză, indiană, egipteană, romană și greacă.
A fost folosit în afecțiunile aparatului digestiv, endocrin, reproducător și respirator.
Conține compuși volatili, flavonoide, compuși fenolici, acizi grași și aminoacizi.
A demonstrat proprietăți antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, antimutagene și antitumorale.
Reduce durerile. Scade febra. Atenuează spasmele.
Previne formarea cheagurilor de sânge. Susține sănătatea sistemului cardiovascular.
Protejează ficatul, reduce glicemia și colesterolul.
Stimulează memoria.
Acționează ca un agent carminativ, ajutând la reducerea gazelor și balonării.
Citește și – Ceaiul de fenicul ajută în numeroase afecțiuni
Surse articol:
1. Katie Wells, Cumin Coriander Fennel Tea (for digestion and weight loss), Wellness Mama: https://wellnessmama.com/remedies/cumin-coriander-fennel-tea/
2. Sahib NG, Anwar F, Gilani AH, Hamid AA, Saari N, Alkharfy KM. Coriander (Coriandrum sativum L.): a potential source of high-value components for functional foods and nutraceuticals–a review. Phytother Res. 2013 Oct;27(10):1439-56. doi: 10.1002/ptr.4897. Epub 2012 Dec 19. PMID: 23281145.
3. Prachayasittikul V, Prachayasittikul S, Ruchirawat S, Prachayasittikul V. Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being. Food Res Int. 2018 Mar;105:305-323. doi: 10.1016/j.foodres.2017.11.019. Epub 2017 Nov 21. PMID: 29433220.
4. Mnif S, Aifa S. Cumin (Cuminum cyminum L.) from traditional uses to potential biomedical applications. Chem Biodivers. 2015 May;12(5):733-42. doi: 10.1002/cbdv.201400305. PMID: 26010662.
5. Taghizadeh M, Memarzadeh MR, Asemi Z, Esmaillzadeh A. Effect of the cumin cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Ann Nutr Metab. 2015;66(2-3):117-124. doi: 10.1159/000373896. Epub 2015 Mar 3. PMID: 25766448.
6. Hadi A, Mohammadi H, Hadi Z, Roshanravan N, Kafeshani M. Cumin (Cuminum cyminum L.) is a safe approach for management of lipid parameters: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2018 Nov;32(11):2146-2154. doi: 10.1002/ptr.6162. Epub 2018 Aug 8. PMID: 30088304.
7. 24 Mantra, Can coriander seeds help weight loss? https://www.24mantra.com/blogs/recipes/can-coriander-seeds-help-weight-loss/
8. Badgujar SB, Patel VV, Bandivdekar AH. Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. Biomed Res Int. 2014;2014:842674. doi:10.1155/2014/842674