Top 3 ceaiuri care te ajută să te detoxifici și să slăbești

Iarna este anotimpul care ne predispune la îngrășare. Pe de o parte, corpul cere să fie hrănit mai bine din cauza temperaturilor reci.

Pe de altă parte, suntem mai leneși, iar mișcarea fizică este mai puțină decât în sezonul cald.

Top 3 ceaiuri care te ajuta sa te detoxifici si sa slabesti

Top 3 ceaiuri care te ajuta sa te detoxifici si sa slabesti

Consumul de alimente bogate în grăsimi ne poate face să ne simțim mai greoi, mai plini și mai balonați sau chiar constipați.

Iată de ce avem nevoie de o detoxifiere în timpul iernii. Detoxifierea aduce numeroase beneficii: stimulează digestia și metabolismul, întărește imunitatea, curăță pielea și îmbunătățește funcțiile creierului.

Plante care ajută digestia, detoxifierea și pierderea în greutate

Cu atât mai mult avem nevoie de o formulă depurativă după mesele copioase de sărbători, pentru a elimina toxinele din carne și kilogramele acumulate în plus.

Există câteva plante care ne pot ajuta în acest sens. Le putem consuma sub formă de ceai.

Citește și – Smoothie de ovăz pentru slăbit – rețetă pentru mic-dejun sau cină

Vă prezentăm 3 rețete de ceai cu efecte purificatoare pe care le puteți încerca. Acestea ajută la reducerea toxicității din corp, reducerea depunerilor de piatră, ameliorarea durerilor articulare, stimularea limfei, decongestionarea ficatului și îmbunătățirea aspectului pielii.

Ceai purificator de brusture

Rădăcina de brusture (Arctium lappa) are efecte detoxifiante dovedite. Este util în afecțiunile urinare, precum iritații ale vezicii urinare, incontinență urinară și depozite urinare.

Ajută și în alte afecțiuni asociate, precum gută, artrită și reumatism, probleme hepatice, psoriazis, eczeme, mâncărimi, abcese, furuncule și erupții ale pielii.

Ceaiul de brusture asistă corpul să elimine toxinele din intestin sau colon. Sprijină totodată flora intestinală benefică. Este recomandat în colită și infecții cu candida albicanis.

Acest ceai poate fi asociat cu frunze de violete (sau lipicioasă) și frunze de urzică. Violetele sunt utile în infecțiile urinare. Pun limfa în mișcare și reduc splina mărită.

Urzica reduce inflamația rinichilor și edemele. Are efect purificator asupra sângelui.

Ceai digestiv

Dacă principala problemă cu care vă confruntați este localizată la nivel digestiv, încercați o formulă de ceai care conține semințe de mărar, semințe de fenicul, rădăcină de ghimbir și cuișoare.

Acest ceai aromat calmează și susține sănătatea tractului digestiv. Se poate consuma la nevoie – înainte, după sau între mese.

Citește și – Vreți să slăbiți? Nu vă mai uitați la calorii, ci la indicele glicemic al alimentelor – dr. Gheorghe Cerin

Semințele de mărar au efect carminativ și ajută la înlăturarea gazelor. Semințele de fenicul stimulează digestia, reduc greața, gazele și balonarea.

Ghimbirul redă apetitul pierdut. Stimulează funcțiile ficatului leneș, elimină alimentele nedigerate. Combate greața, gazele, balonarea și indigestia.

Cuișoarele produc un efect stimulator asupra digestiei și ficatului. Au efecte similare plantelor descrise mai sus.

Semințele de mărar trebuie evitate în perioada sarcinii. Favorizează scăderea nivelului de zahăr din sânge. Dacă sunteți diabetic, monitorizați glicemia. Pot reduce de asemenea nivelul hormonilor tiroidieni, de aceea sunt contraindicate în hipotiroidism.

Semințele de fenicul pot crește riscul de sângerări. Nu trebuie administrate împreună cu anticoncepționale sau Tamoxifen, sau în caz de cancer la sân, cancer uterin, cancer ovarian, fibrom uterin sau endometrioză.

Ghimbirul nu este recomandat persoanelor cu pietre la bilă, nici celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui.

Cuișoarele nu trebuie consumate în doze mari sau pe termen lung, deoarece pot avea efecte adverse la nivel digestiv. Doza recomandată este 1-3 grame pe zi, sub formă de ceai.

Ceai pentru slăbit

Formula unui ceai pentru slăbit poate conține următoarele plante: răcovină, rădăcină de păpădie, semințe de schinduf, semințe de fenicul, semințe de armurariu și gotu kola.

Răcovina calmează și reduce inflamațiile. Protejează mucoasa tractului digestiv, crește eficiența metabolismului, ajută eliminarea, reduce celulele de grăsime.

Semințele de schinduf sunt deosebit de bune în afecțiunile metabolice. Ajută la reglarea zahărului din sânge și la reducerea apetitului.

Citește și – Ceaiul verde intensifică arderea caloriilor, combate obezitatea și alte boli metabolice

Semințele de fenicul stimulează digestia și calmează stomacul. Rădăcina de păpădie stimulează fluxul biliar și ajută digestia grăsimilor.

Semințele de armurariu susțin ficatul, producția de bilă și digerarea grăsimilor. Gotu kola ajută la redresarea digestiei încetinite.

Schinduful trebuie evitat de persoanele care iau anticoagulante. Diabeticii trebuie să monitorizeze nivelul zahărului din sânge, din cauza efectelor hipoglicemiante ale plantei.

Faceți o pauză de minim o oră între administrarea schindufului și a medicamentelor. Planta inhibă absorbția fierului.

Păpădia trebuie evitată de cei cu inflamații ale vezicii biliare, pietre la bilă, blocaje biliare sau intestinale.

Armurariul reduce efectele medicamentelor care sunt descompuse de ficat. La fel ca schinduful, afectează absorbția fierului și scade zahărul din sânge.

Surse articol:

1. Cheryl’s Herbs, Top 3 herbal tea combinations that can detox, cleanse and encourage weight loss: https://cheryls-herbs.myshopify.com/blogs/cheryls-herbs-articles/3-teas-to-kickstart-a-new-year-for-the-new-you
2. Indian Express, Expert recommends detox diet to shed winter weight before summer: https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/detox-body-diet-meal-chart-plan-summer-healthy-eating-7812310/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.