Semințele de chimion combat grăsimea abdominală, diabetul, hipertensiunea

Sindromul metabolic este o grupare de tulburări severe, intercontectate.

De pildă, un pacient care are sindrom metabolic poate suferi deodată de hipertensiune arterială, niveluri mari de glucoză a jeun și obezitate abdominală.

Toți acești factori contribuie la o predispoziție mai mare spre boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și boli asociate cu depozite de grăsime în pereții arteriali.

Semintele de chimion scad grasimea abdominala, colesteerolul si tensiunea arteriala

Semintele de chimion scad grasimea abdominala, colesteerolul si tensiunea arteriala

Ce este sindromul metabolic

Sindromul metabolic afectează circa 23% din populația adultă, iar prevalența acestuia este într-o continuă creștere.

Principalele cauze sunt legate de greutatea corporală (supraponderalitate, obezitate), de lipsa de mișcare fizică (sedentarismul), precum și de factori genetici.

O persoană este diagnosticată cu sindrom metabolic când are 3 sau mai multe din următoarele măsurători:

– obezitate abdominală (circumferința taliei peste 101,6 cm. la bărbați și peste 88,9 cm. la femei);

– nivel de trigliceride de 150 mg/dL sau mai mare;

– colesterol HDL sub 40 mg/dL la bărbați și sub 50 mg/dL la femei;

– tensiune arterială sistolică (valoarea de sus) de 130 mmHg sau mai mare, sau tensiunea arterială distolică (valoarea de jos) de 85 mmHg sau mai mare;

– glucoza a jeun de 100 mg/dL sau mai mare.

Studii pe semințele de chimion

Cercetătorii iranieni au realizat recent (2019) un studiu clinic în care au analizat efectele uleiului esențial de chimion asupra profilurilor metabolice la pacienții cu sindrom metabolic.

Uleiul esențial de chimion (Cumin cyminum L.) are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Iar stresul oxidativ și inflamațiile au implicații importante în patogeneza și complicațiile sindromului metabolic.

La studiu au participat 56 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, diagnosticate cu sindrom metabolic.

Aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri: un grup a primit 75 mg de ulei esențial de chimion, iar celălalt grup a primit un gel placebo, de 3 ori pe zi zi.

Cercetătorii au investigat parametrii antropometrici, consumul alimentar, factorul de necroză tumorală afla (TNF-α), proteina C-reactivă, capacitatea antioxidantă totală, Malondialdehida și superoxid-dismutază (SOD) la începutul și la sfârșitul studiului.

Durata experimentului a fost de 8 săptămâni.

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu ulei esențial de chimion a crescut SOD și capacitatea antioxidantă totală – indici antioxidanți importanți și a redus malondialdehida – un marker care evaluează stresul oxidativ.

Un alt studiu realizat de iranieni în anul 2016 a arătat că dozele mari de chimion, administrate împreună cu lămâie verde (lime) timp de 2 luni au produs efecte benefice asupra greutății corporale.

Au afectat indicele de masă corporală, glucozaa jeun și sensibilitatea la insulină la persoanele supraponderale.

Totodată, acest tratament a scăzut nivelul trigliceridelor, colesterolului total și colesterolului LDL.

Studiul a fost realizat pe 72 de persoane cu exces de greutate corporală, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani.

Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri:

– un grup a primit capsule cu chimion și lămâie verde (75 mg fiecare)
– alt grup a primit același tratament, dar în doze mai mici (25 mg fiecare)
– ultimul grup a primit capsule placebo, de 2 ori pe zi, timp de 2 luni

Rezultatele au arătat că dozele mari de chimion și lămâie verde au produs o scădere semnificativă a greutății corporale, comparativ cu dozele mici și cu placebo.

Un studiu din 2014 a arătat că pulberea de semințe de chimion a scăzut

– nivelurile serice de colesterol, trigliceride
– greutatea corporală
– indicele de masă corporală
– circumferința taliei
– grăsimea corporală

Semințele de chimion sunt folosite cel mai des în scop condimentar, datorită aromei lor distincte.

Conțin o serie de minerale – fier, mangan, cupru, calciu, fosfor, magneziu și de vitamine – A, C, E, complexul B.

Susțin numeroase procese metabolice și reglează anumite enzime care produc energie în mod eficient.

Sunt utile în hipertensiune arterială și tulburările cognitive, precum demența sau boala Alzheimer.

Datorită conținutului de timol și cuminaldehide, sprijină procesele digestive și reduc flatulența, îmbunătățesc simptomele cauzate de constipație și hemoroizi.

Atenție, nu folosiți uleiurile esențiale intern decât dacă pe eticheta lor apare mențiunea „pentru uz intern”.

Ingerarea uleiurilor esențiale pentru uz extern sunt toxice și pot cauza probleme grave de sănătate. 

Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la condimente, inclusiv la chimion.

Surse:
1. Morovati A, Pourghassem Gargari B, Sarbakhsh P, Azari H, Lotfi-Dizaji L. The effect of cumin supplementation on metabolic profiles in patients with metabolic syndrome: A randomized, triple blind, placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research. 2019: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30762267
2. Mohsen Taghizadeh, Mohammad Reza Memarzadeh, Fatemeh Abedi, Nasrin Sharifi, Fatemeh Karamali, Zohreh Fakhrieh Kashan, and Zatollah Asemi. The Effect of Cumin cyminum L. Plus Lime Administration on Weight Loss and Metabolic Status in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Iranian Red Crescent Medical Journal. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5065707/
3. Zare R, Heshmati F, Fallahzadeh H3, Nadjarzadeh A. Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women. Complementary Therapies in Clinical Practice. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456022
4. Dove Med, What Are The Health Benefits Of Cumin? https://www.dovemed.com/healthy-living/wellness-center/what-are-health-benefits-cumin/
5. Lianying Fang, Xiangxing Wang, Limin Guo, Qiang Liu. Antioxidant, Anti-microbial Properties and Chemical Composition of Cumin Essential Oils Extracted by Three Methods. Central European Journal of Chemistry. Volume 16, Issue 1: https://www.degruyter.com/view/j/chem.2018.16.issue-1/chem-2018-0034/chem-2018-0034.xml

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.