Chimionul, condimentul-prieten al diabeticilor (scade glicemia, colesterolul și greutatea)

Articol bazat pe studii științifice

Chimionul (Cuminum cyminum) este unul din cele mai importante ingrediente culinare din Orientul Mijlociu.

Indienii și asiaticii îl folosesc deseori la gătit, fiind inclus în celebrul amestec de condimente curry.

Chimionul, condimentul-prieten al diabeticilor

Chimionul, condimentul-prieten al diabeticilor

Ce este chimionul?

Planta de chimion face parte din aceeași familie cu țelina și pătrunjelul (Apiaceae).

Semințele de chimion nu trebuie confundate cu semințele de chimen (Carum carvi). Au înfățișări similare, dar gusturi diferite. Chimionul este mai amărui, în timp ce chimenul este mai picant.

Utilizări medicinale

Utilizările medicinale ale chimionului sunt vechi de milenii. Popoarele vechi consumau semințele acestei plante pentru tulburările gastrointestinale, diaree, icter, hipertensiune arterială, epilepsie, febră, boli ale copilăriei, afecțiuni respiratorii și ginecologice.

Citește și – Chimionul distruge bacteria Helicobacter pylori

O recenzie pe studii recente a arătat că semințele de chimion ajută la reducerea simptomelor asociate cu diabetul și bolile cardiovasculare. Rezultatele au fost publicate în 2021 în jurnalul „Nutrition and food science”.

Chimionul, condimentul-prieten al diabeticilor

Cele mai multe cercetări au fost efectuate pe efectele chimionului asupra dereglărilor zahărului și lipidelor din sânge. Majoritatea participanților erau din India și Iran.

În studiile făcute exclusiv pe pacienți cu diabet de tip 2, chimionul a redus glucoza sangvină a jeun și hemoglobina glicată.

La femeile cu prediabet, chimionul a ameliorat profilul lipidelor din sânge. Acest efect nu a fost obținut și în cazul bărbaților.

În alte studii, chimionul a scăzut semnificativ greutatea corporală, indicele de masă corporală și trigliceridele și a crescut nivelul colesterolului bun (HDL).

Citește și – Semințele de chimion combat grăsimea abdominală, diabetul, hipertensiunea

Suplimentarea cu chimion determină de asemenea reducerea concentrației de colesterol rău (LDL) și colesterol total.

La animalele diabetice, obeze sau cu valori anormale ale lipidelor, chimionul a ajutat la corectarea nivelului de colesterol, hiperglicemiei și altor aspecte metabolice asociate cu diabetul. Chimionul nu a produs modificări notabile la animalele nondiabetice, cu o greutate normală.

Cercetătorii au folosit diverse forme și doze de administrare a chimionului:

  • 3 – 5 g de pulbere de chimion (semințe măcinate) pe zi;
  • 7 – 375 mg de ulei esențial pe zi.

Durata de administrare a fost de 45 de zile și până la 3 luni.

Moduri de acțiune împotriva diabetului

Compușii responsabili cu normalizarea glucozei din sânge și a dereglărilor lipidice sunt cuminolul și cuminaldehida. Însă există mai multe substanțe răspunzătoare pentru beneficiile chimionului în tulburările metabolice.

Chimionul și compușii săi acționează pe mai multe planuri:

  • previn daunele la nivelul pancreasului și rinichilor;
  • stimularea apărării antioxidante a corpului;
  • suprimarea căilor inflamatorii;
  • modularea căilor de semnalizare și a hormonilor care controlează sensibilitatea la insulină, metabolismul glucozei și lipidelor.

Citește și – Cura de slăbit cu apă de chimion – rețetă indiană

Sursă articol: Singletary, Keith W. PhD. Cumin: Potential Health Benefits. Nutrition Today 56(3):p 144-151, 5/6 2021. | DOI: 10.1097/NT.0000000000000479

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]