Mâncare de linte în stil indian (Dahl)

Dahl este un fel de tocăniță groasă, preparată din linte și unt clarificat (unt ghee). Versiunea prezentată mai jos este vegetariană, unde untul clarificat se înlocuiește cu ulei.

Această mâncare este populară în bucătăria sud-asiatică și indiană.

Mancare de linte in stil indian

Mancare de linte in stil indian: Timolina – www.freepik.com

Dahl – sugestii de preparare

Există mai multe variante de Dahl, în funcție de tipul de linte sau leguminoasă folosit.

De pildă, Dahl se poate prepara cu linte roșie sau galbenă, fasole mung, fasole cu ochi negri sau cu năut.

Rețeta poate fi adaptată după gustul fiecăruia, astfel încât să fie mai picantă sau mai blândă.

Dahl poate fi pregătită ca fel principal, sau ca garnitură. Poate fi fiartă mai mult, astfel încât să devină mai groasă, sau poate fi servită ca o supă.

Dahl este per ansamblu o mâncare hrănitoare, sățioasă și economică. Se prepară din ingrediente deja disponibile în cămara sau bucătăria noastră.

Dacă nu suferiți mâncărurile picante, eliminați din rețetă cayenne și ghimbirul.

Dacă doriți ca mâncărica de linte să fie mai groasă, amestecați 1 lingură de amidon de porumb cu 1 lingură de apă și turnați pasta în mâncare. Aceasta va îngroșa sosul.

Citește și – Mâncare de varză cu legume și condimente – rețetă indiană

Dahl – mâncare de linte în stil indian

Durată totală de preparare: 45 de minute

Număr de porții: 4

Ingrediente

  • 1 cană de linte roșie uscată
  • 1 cană de ceapă albă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 4 căni de apă sau supă de legume
  • 1 lingură de rădăcină de ghimbir tocată fin
  • 1 lingură de ulei de susan sau de măsline
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de pătrunjel uscat
  • 1 linguriță de turmeric măcinat
  • ¼ linguriță de scorțișoară măcinată
  • ¼ linguriță de cayenne
  • 1 lingură de sare
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • opțional: iaurt de soia

Mod de preparare

Pregătiți toate ingredientele și tăiați-le după cum este precizat mai sus.

Puneți uleiul într-o cratiță pe aragaz la foc potrivit. Când s-a înfierbântat, adăugați ceapa, usturoiul și ghimbirul. Indienii întotdeauna sotează plantele condimentare, ca să dea o aromă mai puternică mâncărurilor.

Amestecați des în cratiță, folosind o lingură de lemn. După circa 6 minute ceapa ar trebui să devină transparentă.

Adăugați acum apa sau supa de legume și apoi boabele de linte (clătite în prealabil).

Puneți și celelalte mirodenii: chimenul, turmericul, scorțișoara, cayenne, sarea și pătrunjelul.

Când apa începe să clocotească, dați focul la mic, puneți capacul și lăsați lintea să fiarbă 20 de minute, sau până când se înmoaie și devine fragedă.

Incorporați apoi pasta de roșii și omogenizați. Mai lăsați mâncarea să fiarbă câteva minute, până când atinge consistența dorită. Dacă vreți să fie mai lichidă, ca o supă, mai puneți apă.

Citește și – Chiftele din ceapă – rețetă indiană (Bhaji)

Dahl se servește caldă, în boluri, cu pătrunjel verde pe deasupra.

Tocanita de linte reteta indiana

Tocanita de linte reteta indiana: Timolina – www.freepik.com

Sugestii de servire

Dahl se poate servi cu o lingură de iaurt de soia, sau smântână obișnuită în afara zilelor de post.

Este suficient de hrănitor ca atare, dar poate fi acompaniat de o porție de cereale, precum orez sau quinoa.

Indienii îl consumă cu diverse tipuri de lipie, precum Roti sau Naan. Aceștia înting lipia în Dahl și mănâncă fără lingură, cu mâna.

Dahl rezistă la frigider 2 zile într-o caserolă închisă ermetic. Poate fi congelat până la jumătate de an (dacă nu ați folosit amidon).

Informații nutriționale per porție

  • 298 de calorii
  • 49 g de carbohidrați
  • 18 g de proteine
  • 5 g de grăsimi

Citește și – Prăjitură indiană cu brânză de vaci, fără ouă

Sursă articol: Ashley Adams, Spicy Vegan Lentil Dahl, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/spicy-lentil-dahl-recipe-1001539

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.