PLĂCINTĂ cu URDĂ și MĂRAR, o plantă care combate DEPRESIA

Nenumărate și nebănuite sunt efectele terapeutice ale mărarului. Această plantă aromată conține cantități bune de calciu, fier, mangan, vitamina A, vitamina C și flavonoide. Are efecte antioxidante, antibacteriene, antivirale și anti-inflamatoare.

Unul din cele mai „inedite” beneficii ale mărarului este capacitatea de a combate depresia. Un studiu publicat în American Journal of Therapeutics a arătat că extractul apos de mărar are proprietăți antidepresive și analgezice și nu produce efecte secundare. Acest lucru se datorează conținutului de polifenoli, flavonoide și taninuri.

Placinta cu urda si marar 

Consumul de mărar a fost de asemenea asociat cu scăderea colesterolului, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea digestiei, combaterea bacteriilor și a osteoporozei.

Plăcintă cu urdă și mărar – rețetă

Ingrediente aluat

• 2 ouă
• 10 linguri de zahăr
• 8 linguri de ulei
• 10 linguri de lapte
• 1 pliculeț de praf de copt
• făină cât cuprinde

Ingrediente umplutură:

• 500 g de urdă
• 2 ouă
• 100 g de zahăr
• 5-6 fire de mărar
• 1 praf de sare

Cum se face aluatul:

Spargeți ouăle într-un bol înalt. Adăugați zahărul și mixați cu mixerul până se fac spumă. Incorporați treptat uleiul, zahărul și laptele, iar la final făina amestecată cu praful de copt.

Trebuie să obțineți un aluat omogen, elastic. Se acoperă cu un prosop gros și se lasă în repaus cel puțin 30 de minute.

Cum se face umplutura:

Puneți urda într-un bol. Frecați-o cu zahărul și ouăle. Se adaugă mărarul tocat mărunt și sarea. Amestecați bine, pentru a obține o compoziție omogenă.

Pregătirea plăcintei:

Împărțiți aluatul în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată într-o foaie mare, cât să încapă într-o tavă de cuptor. Așezați-o în tava tapetată cu hârtie de copt și peste ea întindeți umplutura de urdă.

Peste urdă așezați cealaltă foaie și înțepați cu furculița din loc în loc.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius. Plăcinta se lasă circa 40-45 de minute. După ce s-a răcorit se păstrează în frigider.

Se poate servi ca atare, sau cu un pahar de iaurt de casă sau lapte bătut.

_____________________________________

Surse:

1. Dr. Axe, 8 Surprising Dill Weed Benefits (#6 Is Energizing): https://draxe.com/dill-weed/

2. Ziarul Lumina, Mărarul combate depresia și întărește oasele: http://ziarullumina.ro/mararul-combate-depresia-si-intareste-oasele-132823.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.