Prăjitură răcoritoare cu SMÂNTÂNĂ și STAFIDE – delicioasă și ușor de făcut

Acest desert este pur și simplu minunat: aromat, fin, răcoritor și ușor. Rețeta originală este cu iaurt, însă iese foarte bine și cu smântână. Aveți nevoie de foarte puține ingrediente pentru a o prepara. Merge foarte bine pe weekend, rece de la frigider.

Prăjitură cu Smântână și Stafide

Prăjitură cu Smântână și Stafide

Prăjitură cu smântână și stafide – rețetă

Ingrediente

• 1 pachet de foi de plăcintă
• 1 kg de smântână
• 7-8 ouă
• 10 linguri de zahăr brun
• 1 fiolă de esență de vanilie
• 100 g de stafide

Preparare

Această prăjitură se prepară foarte ușor. Pentru umplutură, nu trebuie decât să amestecați ingredientele într-un bol.

Puneți stafidele la înmuiat în puțină apă (rom sau coniac), și lăsați-le 20-30 de minute, să se umfle. Scoateți foile de plăcintă din ambalaj, și lăsați-le să se dezghețe bine. Până devin manevrabile, pregătiți umplutura de smântână. Puteți folosi smântână la cutie, mai acrișoară.

Într-un bol încăpător, turnați smântâna, adăugați zahărul și esența de vanilie. Amestecați puțin, să se mai topească zahărul. Dacă nu doriți să folosiți zahăr, înlocuiți-l cu stevia, sau alt îndulcitor natural (procurat de la magazinele naturiste).

Într-un vas separat, bateți ouăle cu un tel, apoi adăugați-le peste smântână și zahăr și amestecați bine, să se omogenizeze. Aceasta este umplutura pentru foile de plăcintă.

Alegeți o tavă lungă și înăltuță (dreptunghiulară). Ungeți-o cu puțin ulei, apoi tapetați-o cu hârtie de copt. Acum veți alterna straturile de foi de plăcintă cu straturi de umplutură. Vor fi în total 3 straturi de foi, și 3 de umplutură.

Așezați un prim strat din 2-3 foi de plăcintă pe fundul tăvii (lăsați marginile să iasă din tavă). Ungeți foile cu puțin ulei (sau unt topit), folosind o pensulă. Turnați 1/3 din umplutura de smântână peste foi, și întindeți pe toată suprafața. Presărați câteva stafide, uniform.

Continuați așezând un alt strat din 2-3 foi de plăcintă, unse cu ulei. Turnați ½ din umplutura rămasă, și presărați stafide. Acoperiți cu încă un strat de 2-3 foi de plăcintă, ungeți cu ulei, turnați restul de compoziție și presărați stafidele. Acesta va fi ultimul strat al prăjiturii.

Aplecați marginile foilor de plăcintă peste prăjitură, în interior. Asamblarea este gata. Dați tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Lăsați-o circa 50-60 de minute, să se rumenească ușor pe deasupra.

Prăjitură cu Smântână și Stafide

Prăjitură cu Smântână și Stafide

După ce o scoateți din cuptor, este important să o lăsați să se răcească, și apoi să o tăiați. Este foarte, foarte bună.

Vedeți și varianta cu iaurt, în acest articol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. se poate inlocui smantana cu iaurt?

  2. O fac mereu dar in loc de smantina pun iaurt. Deliciosa!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.