Cum se face dulceața de păducel (gherghine)

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Păducelul (Crataegus monogyna) crește în toată țara. Se găsește în zonele de stepă, deal și munte. Cel mai des îl vedem în pășuni și poiene.

În unele regiuni fructele de păducel mai sunt cunoscute sub numele de „gherghine”.

Cum se face dulceata de paducel (gherghine)

Cum se face dulceata de paducel (gherghine)

Atât frunzele, cât și florile și fructele sunt folosite în scop terapeutic. Acestea se pot usca și păstra peste iarnă. Din fructele de păducel se poate obține o dulceață excelentă, asemănătoare dulceții de măceșe.

Când se culeg fructele de păducel

Dacă florile și frunzele păducelului se culeg primăvara, fructele acestui arbust se recoltează abia toamna, în septembrie și până în noiembrie, când au căpătat o culoare roșie intensă.

Este recomandat ca recoltarea să se facă pe timp uscat.

Dulceață de păducel – rețetă

Ingrediente

  • 2 kg de fructe de păducel
  • zahăr
  • apă

Mod de preparare

Îndepărtați codițele de la fructele de păducel și spălați-le bine.

Puneți-le într-o cratiță și turnați peste ele apă, cât să le acopere cu un deget.

Citește și – Elixir pentru inimă și digestie din păducel și ghimbir

Așezați vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Când apa începe să clocotească, reduceți temperatura și fierbeți fructele 20 de minute.

Scurgeți apoi apa și treceți fructele printr-o sită deasă. Pasați-le cu o lingură de lemn. Trebuie să rezulte o pastă groasă și fină.

Pasta care rămâne în sită se diluează cu puțin din apa în care au fiert fructele și se mai trece odată prin sită.

La final trebuie să rămână în sită doar cojile și semințele, care se înlătură.

Pasta de păducel se pune din nou în cratiță și se adaugă apa în care fiert fructele. Apa trebuie să fie fierbinte. Se amestecă bine și se cântărește, adăugându-se apoi o cantitate egală de zahăr.

Puneți vasul pe foc și lăsați dulceața să fiarbă un ceas. Amestecați des. Este gata când compoziția s-a închegat bine și arată ca mierea de albine.

Acum se poate adăuga puțină zeamă de lămâie, care va da dulceții o aromă deosebită și va împiedica zaharisirea lui în timp.

Citește și – Remedii din păducel pentru hipertensiune, palpitații, dureri de inimă, angină

Dulceața de păducel se toarnă repede în borcane, cât este fierbinte. se înfiletează strâns capacele.

Borcanele se acoperă apoi cu o pătură groasă și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Dulceața de păducel poate fi servită ca atare, sau poate fi folosită la clătite și alte deserturi de casă.

La fel ca florile și frunzele, fructele de păducel au beneficii asupra sistemului cardiovascular, respirator și nervos.

Toate părțile arbustului au o compoziție chimică și proprietăți similare. Conțin vitamina C, vitamina B1, antociani, flavonoizi, acetil-colină, acid clorogenic, ulei gras, fructoză, glucoză și săruri minerale.

Bioflavonoidele și proantocianidinele sunt răspunzătoare în mare parte pentru efectele lor benefice asupra sistemului cardiovascular.

Păducelul ajută la dilatarea vaselor de sânge la nivel periferic și coronarian și a bronhiilor.

S-a dovedit util în insuficiența cardiacă. Ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Poate fi folosit în angină pectorală, miocardită, ateroscleroză, nevroză cardiacă, tahicardie, tulburări neurodegenerative și de menopauză.

Totodată, păducelul are efecte sedative la nivelul sistemului nervos, anxiolitice, antiinflamatoare și digestive.

Citește și – Medicament pentru inimă din păducel – reglează tensiunea, scade colesterolul, reduce oboseala și palpitațiile

Atenție! Persoanele care iau medicamente pentru inimă, colesterol sau tensiunea arterială trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume păducel.

Surse articol:

1. Anișoara, Dulceață de păducel (ghergine), Rețete culinare: https://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/conserve-muraturi/dulceata-de-paducel-gherghine
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Păducel, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 121-123
3. Mary C. Tassell, Rosari Kingston, Deirdre Gilroy, Mary Lehane and Ambrose Furey, Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease, Pharmacogn Rev. 2010 Jan-Jun; 4(7): 32–41. doi: 10.4103/0973-7847.65324: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249900/
4. SaVanna Shoemaker, 9 Impressive Health Benefits of Hawthorn Berry, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.