E vremea păducelului! 5 rețete senzaționale cu fructe de păducel (din Munții Caucaz)
Păducelul este o minune de plantă! Acest arbust ne oferă totul spre folosul nostru, de la frunze și flori, până la fructele rubinii care se coc toamna.
Păducelul este considerat cel mai valoros tonic cardiovascular al naturii.
Fructele de păducel sunt nu doar terapeutice, ci și foarte hrănitoare. Din ele se pot obține preparate nutritive și delicioase. În Munții Caucaz, acestea sunt folosite la paste și gemuri, compoturi și deserturi.
Cuprins
5 rețete senzaționale cu fructe de păducel, din Munții Caucaz
În rândurile de mai jos vă vom prezenta câteva rețete tradiționale în Azerbaijan. Dacă aveți posibilitatea să culegeți fructe de păducel în acest sezon de toamnă, aceste rețete vor fi de bun augur.
Păducel uscat, pentru ceai
Cei care locuiesc la casă au posibilitatea să usuce păducelul în tăvi, pe acoperiș.
O altă metodă, pe care o puteți vedea în clipul de mai jos, este să agățați crenguțele cu fructe de păducel de un grătar făcut din sârmă. Se lasă până când fructele se usucă bine, după care se pot folosi la prepararea de ceaiuri.
Pastă de păducel cu miere
Fructele de păducel proaspăt culese se desprind de crenguțe și frunze. Se aleg și se spală într-un vas mare cu apă. Toate impuritățile care se ridică la suprafață se înlătură.
Se scurg apoi de apă și se pun pe o bucată de material cu care se usucă bine. Este important ca acestea să nu mai aibă apă pe ele.
Se pun apoi într-o sită de metal, care se așează deasupra unui vas potrivit. Se toarnă câte puține fructe și se freacă bine cu mâinile de sită pentru a colecta doar pulpa. Cojile și semințele rămân în sită. Acest proces manual necesită timp, însă rezultatul este pe măsură.
Pasta de păducel rezultată se pune într-un bol și se adaugă miere, cât este necesar pentru a o îndulci și a obține o consistență similară gemului.
Această pastă de păducel cu miere se păstrează în borcane din sticlă, în cămară. Poate fi întinsă pe pâine sau folosită ca gem în diverse rețete.
Are numeroase beneficii, dat fiind că păducelul nu a fost preparat termic și își păstrează bine vitaminele și nutrienții.
„Piele” de fructe de păducel
Fierbeți fructele de păducel în apă până se înmoaie și apoi treceți-le prin sită. Se procedează la fel ca în cazul anterior, manual, doar că este mai ușor să lucrați cu fructele fierte deoarece sunt mai moi.
Pasta rezultată se întinde pe o tavă mare, așternută cu o folie de plastic și unsă cu ulei. Pasta se întinde într-un strat foarte subțire.
Tava se pune pe acoperișul casei și se lasă la uscat. După ce se uuscă, pasta se transformă într-o piele care se rulează și se servește ca atare, în loc de fructe uscate.
Bomboane din fructe de păducel
Rezervați o parte din pasta fiartă de păducel, obținută după metoda de mai sus. Adăugați puțină miere sau zahăr și miez de nucă mărunțit grosier.
Amestecați totul foarte bine și formați biluțe, ca niște nuci. Bilele se dau la final prin nucă măcinată fin.
Se servesc imediat, sau se păstrează la rece, în frigider. Sunt un desert de sezon minunat!
Compot de păducel
Umpleți pe jumătate câteva sticle sau borcane cu fructe crude păducel spălate și zvântate.
Adăugați în fiecare recipient câte o jumătate de pahar de zahăr. Umpleți-le cu apă clocotită și înfiletați capacele.
Acest compot de păducel se păstrează foarte bine, chiar dacă fructele nu sunt fierte. Se depozitează în cămară.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pe bază de păducel:
Pastă de păducel cu miez de nucă – desert pentru inimă
Tinctura de păducel fortifică inima slăbită – leac mănăstiresc
Păducel în miere – rețetă naturistă pentru bolnavii cardiaci
Leacuri cu păducel pentru afecțiunile cardiace
Sursă articol: Country Life Vlog, Fructe de păducel roșu gratuit din natură: cum să le colectați și să le gătiți: https://www.youtube.com/watch?v=tSWyCV2sgTA&ab_channel=K%C9%99ndH%C9%99yat%C4%B1