Planta care-ți protejează inima și vasele de sânge

Dumnezeu a lăsat câte o plantă medicinală pentru fiecare boală. Am putea spune chiar că există câte o plantă pentru fiecare organ al corpului.

Dacă ar fi să ne referim la inimă, păducelul ar fi pe primul loc. Păducelul poate fi considerat un adevărat păzitor al sistemului cardiovascular.

Planta care-ti protejeaza inima si vasele de sange

Planta care-ti protejeaza inima si vasele de sange

Păducelul – doctorul inimii

Păducelul (Crataegus monogyna) protejează inima și vasele sangvine. Acest doctor al naturii acționează ca un tonic cardiac prin faptul că mărește acțiunea mușchiului cardiac.

Nu acționează doar într-o singură direcție. Fiind o plantă regulatoare, stimulează sau diminuează activitatea inimii, în funcție de nevoile corpului. De exemplu, produce și efecte calmante, prin care reduce tensiunea nervoasă.

Eecte asupra sistemului cardiovascular

Păducelul reduce tensiunea arterială crescută și riscul de atac de cord. Crește integritatea peretului vaselor de sânge.

Îmbunătățește circulația sangvină la nivelul vaselor coronariene. Crește utilizarea oxigenului. Aceste efecte sunt atribuite flavonoizilor pe care îi conține.

Indicații terapeutice 

Păducelul este recomandat în medicina populară în diferite afecțiuni cardiace și circulatorii:

  • angină pectoală
  • palpitații
  • puls neregulat
  • hipertensiune arterială
  • ateroscleroză
  • insuficiență valvulară
  • inflamația mușchiului cardiac

Păducelul s-a dovedit eficient în insuficiența cardiacă congestivă. A demonstrat efecte anti-artimice.

Această plantă poate fi utilizată atât în scop terapeutic, cât și profilactic. Păducelul ameliorează afecțiunile cardiovasculare deja existente și le previne în cazul persoanelor cu risc.

Poate fi folosit în scop preventiv sau curativ sub formă de ceai, capsule sau tinctură. Nu are efecte secundare majore, putând fi administrat în cure de lungă durată.

Ceai pentru tonifierea inimii – rețetă

Persoanele cu o inimă slăbită pot încerca o cură cu următorul ceai, compus din mai multe plante:

  • 50 g de păducel
  • 50 g de frunze de vâsc
  • 25 g de rozmarin

Plantele se amestecă într-un bol, după care se depozitează într-un borcan de sticlă. Se păstrează într-un loc întunecos. Se prepară prin infuzarea la rece. Doza recomandată este de 2 căni pe zi, una dimineața și una seara.

În medicina tradițională, păducelul este folosit și în afecțiuni digestive, dispnee, pietre la rinichi.

Precauții și contraindicații

Păducelul poate interacționa cu medicamentele vasodilatatoare. Poate interfera cu medicamentele pentru insuficiență cardiacă, angină, aritmie sau hipertensiune arterială, în sensul că le scade sau le potențează acțiunea.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre păducel și beneficiile acestuia:

Leacuri cu păducel pentru afecțiunile cardiace
Tinctura de păducel fortifică inima slăbită – leac mănăstiresc
Păducelul – tonic natural pentru sistemul nervos central și cardiovascular
Păducelul combate oboseala excesivă a bolnavilor de inimă (+ rețetă)

Surse articol:

1. Australian School of Herbal Medicine, Avoid heart attack & protect your heart today: https://www.asohm.com.au/hawthorn-best-tonic-remedy-for-the-heart-and-circulatory-system/
2. Rigelsky JM, Sweet BV. Hawthorn: pharmacology and therapeutic uses. Am J Health Syst Pharm. 2002 Mar 1;59(5):417-22. doi: 10.1093/ajhp/59.5.417. PMID: 11887407.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]