Pastă sau gem de măceșe – rețetă + beneficii
Pasta de măceșe este o delicatesă pe care o putem prepara spre sfârșitul verii.
Recoltarea măceșelor se face în perioada august-septembrie. Culoarea lor roșie închisă este semnul că s-au copt complet și sunt gata de cules.
Măceșele nu sunt fructe. Din punct de vedere botanic, ele sunt mai degrabă semințe.
Conțin vitamine, antioxidanți, ulei gras, ulei volatil și lecitină. Depășesc cu nonșalanță fructele citrice la capitolul vitamina C, având de 4 până la 16 ori mai multă vitamina C decât ele.
Un alt record îl dețin și în privința conținutului de vitamina A, având de 2 ori mai multă vitamina A decât caisele.
Citește și – Forța vindecătoare uriașă a măceșelor, confirmată de studiile științifice recente
Cuprins
În ce afecțiuni ajută măceșele
Măceșele au proprietăți vitaminizante, tonice capilare, vasodilatatoare, diuretice, coleretice, colagoge și antihelmintice.
- avitaminoze
- circulație sangvină periferică deficitară
- purpure
- afecțiuni urinare și renale
- inflamații intestinale
- colită
- catar intestinal
- boli de ficat
- enterocolită
- calculoză renală
- viermi intestinali
O recenzie publicată în 2017 în „International Journal of Molecular Sciences” vorbește despre potențialul măceșelor în tratamentul afecțiunilor pielii, toxicitate hepatică, diaree, artrită reumatoidă, osteoporoză, diabet, obezitate, hiperlipidemie și cancer.
Pastă de măceșe – rețetă
Ingrediente
- 2 kg de măceșe
- 1 kg de zahăr
- 1 lămâie
Mod de preparare
Fructele de măceșe trebuie să fie coapte bine (roșii). Se îndepărtează capetele și spală bine, de mai multe ori.
Se pun într-o cratiță și se toarnă peste ele apă, cu circa 2 degete deasupra lor.
Măceșele se fierb aproximativ o oră, sau până când se înmoaie complet.
În cazul în care fructele sunt încă tari și apa a scăzut, mai adăugați apă și îngăduiți-le să mai fiarbă puțin.
După ce măceșele s-au înmuiat încât pot fi zdrobite cu furculița, se scurge excesul de apă (această apă nu se aruncă).
Urmează procedeul cel mai migălos. Pentru a elimina pielița și semințele trebuie să treceți compoziția de fructe prin două site.
În acest sens, puneți o cratiță sau un bol mare pe masă. Așezați peste el o sită cât mai deasă posibil, și deasupra ei încă o sită cu găuri mai mari.
Turnați compoziția în prima sită și apăsați cu dosul lingurii. După ce ați trecut de prima etapă, veți vedea că în sită au rămas pielița.
Pasați în continuare compoziția prin a doua sită, cu găuri mici.
În pasta obținută în ultima etapă se adaugă apa pe care ați scurs-o mai înainte.
Puneți din nou pasta în cratiță și adăugați zahărul. Fierbeți pasta de măceșe până când se îngroașă. O puteți face cât de lichidă sau groasă doriți.
La final se stoarce sucul de la lămâie. Acesta îi va da o nuanță frumoasă.
Turnați pasta de măceșe în borcane sterilizate anterior, cât este fierbinte.
Înfiletați capacele strâns și așezați borcanele cu capacele în jos. Acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le să se răcească în voie.
Pasta de măceșe arată ca un gem. Poate fi servită ca atare, sau poate fi folosită la clătite, prăjituri sau chiar la jeleuri.
Citește și – Cum să faci pulbere de măceșe – o bombă de vitamine
Surse articol:
1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Măceșul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 101-102
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Măceșul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 60-61
3. Inés Mármol, Cristina Sánchez-de-Diego, Nerea Jiménez-Moreno, Carmen Ancín-Azpilicueta and María Jesús Rodríguez-Yoldi, Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species, Int J Mol Sci. 2017 Jun; 18(6): 1137: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
4. Rețete Culinare, Pastă de măceșe: https://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/borsuri-supe-ciorbe/pasta-de-macese