Marmeladă fără zahăr din gutui, mere și pere – rețetă simplă

Cine nu iubește gutuile? Aceste fructe de toamnă sunt ideale pentru gemuri și marmelade deoarece sunt pline de aromă și de fibre. În combinație cu mere și/sau pere dau o marmeladă delicioasă.

În acest articol vă arătăm un mod simplu prin care puteți face marmeladă fără zahăr. Cantitatea de marmeladă rezultată din ingredientele date intră în 4 borcane de 470 de grame.

Marmeladă de gutui și pere fără zahăr

Marmeladă de gutui și pere fără zahăr: Vecstock

Marmeladă fără zahăr de gutui – rețetă

Ingrediente

  • 1 ½ kg de gutui
  • 2 ½ kg de mere
  • 2 pere
  • 2-3 lămâi
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 350 ml de apă

Mod de preparare

Toate fructele pentru această marmeladă trebuie să fie coapte bine și dulci. Cu cât mai dulci sunt, cu atât mai bună va ieși marmelada.

Ideal ar fi să folosiți fructe din grădină sau naturale, care nu au fost stropite. Asta deoarece va trebui să utilizați și coaja. Aceasta conține multe fibre – necesare pentru consistența marmeladei.

Merele au cea mai mare cantitate de pectină, care ajută la legarea gemurilor. Perele nu sunt obligatorii. Dacă nu le aveți, nu-i nicio problemă.

Umpleți un lighean pe jumătate cu apă. Adăugați zeama proaspăt stoarsă de la 1-2 lămâi. Spălați bine toate fructele. Tăiați-le în jumătate și îndepărtați cotoarele cu semințe.

Tăiați apoi fructele felii sau sferturi și puneți-le în ligheanul cu apă și lămâie. Această soluție previne oxidarea fructelor.

Transferați apoi toate fructele într-o cratiță încăpătoare, cu pereții groși. Adăugați bețele de scorțișoară și sucul de la 1 lămâie. Turnați apa și puneți cratița pe foc.

Lăsați fructele la foc mare timp de 20-30 de minute. În acest timp fructele își vor lăsa sucul propriu și se vor fierbe în el.

După cele 20 de minute, când fructele s-au înmuiat deja, luați vasul de pe foc. Scoateți scorțișoara și introduceți blenderul vertical. Mixați bine până rezultă o pastă fină.

Pentru a obține o marmeladă fină este recomandat să treceți pasta printr-o sită mare fină. Presați-o cu dosul polonicului într-un bol termorezistent.

Transferați pasta din nou în cratiță și acoperiți vasul pe jumătate cu folie de staniol, ca să nu împroaște.

Dați-o în cuptor la 170 de grade Celsius. Se lasă circa 2 ore, sau până când scade și capătă o consistență groasă. Trebuie să amestecați în cratiță o dată la 15-20 de minute cu o lingură de lemn. Spre final va trebui să amestecați mai des, să nu se prindă.

În cazul în care marmelada nu este suficient de dulce pentru gustul vostru, puteți adăugați puțină pulbere de stevia.

Sterilizați borcanele și turnați marmelada fierbinte în ele. Înfiletați strâns capacele. Acoperiți borcanele cu o pătură și lăsați-le să se răcească până a doua zi.

Ulterior acestea se vor depozita în cămară. Borcanele desfăcute se păstrează la frigider.  

Această marmeladă fără zahăr este moale, fină și aromată. O puteți servi cu pâine. O puteți pune în clătite sau în cornuri, etc.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare:

Cum să faci gem de caise fără zahăr
Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici
Gem de măceșe fără zahăr, bun și pentru diabetici – rețetă și beneficii
Cum se face pectina din mere pentru dulcețurile și gemurile fără zahăr

Sursă articol: Mâncare cu Savoare, Cum facem marmeladă din fructe – fără zahăr: https://www.youtube.com/watch?v=L-pypSU9ARA&ab_channel=Mancarecusavoare

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.