Cum se face pectina din mere pentru dulcețurile și gemurile fără zahăr
Cine nu își dorește să mănânce dulceață, dar fără să se îngrașe? Ei bine, există o metodă de preparare a dulcețurilor și gemurilor astfel încât acestea să conțină mai puține calorii.
Mai exact, există posibilitatea să facem dulceață și gem fără zahăr.
Ce putem folosi în loc de zahăr? Pectina din mere! Este vorba despre un agent gelifiant natural, pe care îl putem prepara în casă, foarte simplu.
Pectina de mere se găsește și în comerț, însă este mai bine să o facem în casă, pentru a avea control deplin asupra ingredientelor adăugate.
Cuprins
Cum se face pectina de mere – rețetă
Trebuie să știți că merele verzi sunt cele care au cea mai mare cantitate de pectină. Iată un motiv să vă apucați cât mai repede de această rețetă.
Așadar, adunați cât mai multe mere verzi, care nu s-au copt complet. Îndepărtați cozile și spălați-le bine.
Este de preferat să culegeți mere din propria grădină sau să le procurați dintr-o sursă de încredere.
Întrucât veți folosi cojile, este important ca fructele să fie cât mai „bio” posibile, fără chimicale.
Citește și – Coaja merelor conține antioxidanți care împiedică dezvoltarea cancerului
După ce le-ați spălat, tăiați-le în sferturi și puneți-le cu totul într-o cratiță mare. Nu se aruncă nimic: se folosesc și bucățile de miez, și coaja și cotoarele.
Turnați suficientă apă în cratiță, cât să acoperiți fructele. Puneți vasul pe foc și fierbeți merele până când apa scade la jumătate.
Amestecați ocazional cu o lingură de lemn, pentru a preveni lipirea fructelor de fundul cratiței.
Cum știți că pectina este gata? Luați puțin din preparat, lăsați-l să se răcească, apoi puneți-l într-o linguriță de alcool. Dacă lichidul se întărește, e semn că pectina este gata.
Dacă se împrăștie, va trebuie să o mai fierbeți. Repetați din nou testul pentru a vedea dacă este gata.
Strecurați compoziția printr-o sită cu găuri mici. Dacă nu aveți una, acoperiți-o pe cea pe care o aveți cu o pânză de tifon.
Pasta rezultată este pectina de mere, care poate fi utilizată imediat la prepararea dulcețurilor și gemurilor.
Dacă nu intenționați să o folosiți în curând, puneți-o în pungi, în congelator.
Citește și – Gem de căpșuni fără zahăr
Cum se folosește pectina
Dacă vreți să faceți dulceață de cireșe fără zahăr, se poate folosi 200 ml de pectină la 1 kg de fruct.
Puneți cireșele spălate într-o cratiță împreună cu pectina. Fierbeți la foc mic până se leagă.
Cantitatea de pectină folosită la dulceață depinde de cât de dulci sunt fructele pe care le utilizați.
Citește și – Cum să faci gem din fructe crude, fără fierbere și fără zahăr
Ce beneficii are pectina
Pectina este o fibră solubilă care se găsește în fructe și legume. Merele sunt o sursă foarte bună pe pectină, la fel și perele, caisele, nectarinele, piersicile, cireșele, cojile de citrice, morcovii, cartofii și sfecla.
Pectina din mere este folosită la închegarea gemurilor. Are totodată rol de conservant.
Puțini știu că poate fi consumată și ca supliment alimentar. Asta deoarece fibrele îmbunătățesc digestia. În momentul în care ea ajunge în intestin, prin contactul cu apa se transformă într-un gel care ușurează tranzitul intestinal.
Consumul pe pectină din mere este asociat cu prevenirea unei game diverse de afecțiuni:
- constipație
- diaree
- reflux gastroesofagian
- cancer de colon
- diabet
- colită ulcerativă
- hipercolesterolemie
- sindrom metabolic
Atenție, suplimentele cu pectină din mere pot afecta absorbția unor medicamente: Digoxină, Mevacor sau Tetraciclină.
Citește și – Magiun de prune și pepene, fără zahăr, care se poate fierbe la bloc
Surse articol:
1. Cathy Wong, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Apple Pectin, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-apple-pectin-89599
2. Magazinul de acasă, Pectina de Casă – reteta: https://magazinuldeacasa.com/cum-se-face-pectina-de-casa/