Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici
Gemurile și dulcețurile sunt adevărate delicatese pentru masa de dimineață.
Unii le servesc cu pâine și unt, alții cu biscuiți și ceai.
Alții le folosesc la umplerea gogoșilor sau la alte deserturi de casă.
Singurul inconvenient al gemurilor este că trebuie să folosești mult zahăr pentru a obține un produs gustos și durabil.
Vestea bună este că unele fructe au o cantitate mare de fibre. Din ele putem obține gemuri dietetice, fără zahăr.
Cuprins
FRUCTE DIN CARE POȚI SĂ FACI GEM FĂRĂ ZAHĂR
Merele, perele și gutuile sunt foarte bogate în pectină. Această fibră acționează ca un agent gelifiant.
Pectina este un amidon polizaharidic care se găsește în pereții celulari ai unor fructe și legume.
Se comportă ca o gelatină. Avantajul este că provine din plante și nu din produse animale.
Când este gătită la temperaturi mari, creează o textură gelatinoasă împreună cu acidul și zaharuile din fructe.
Este folosită la închegarea gemurilor, marmeladelor și jeleurilor.
Citește și – Cum se face pectina din mere pentru dulcețurile și gemurile fără zahăr
Pectina se găsește și în prune, fructele citrice, caise, mure, cireșe și morcovi.
În acest articol vă arătăm cum puteți face gem din pere și ghimbir fără zahăr.
GEM DE PERE ȘI GHIMBIR – FĂRĂ ZAHĂR
INGREDIENTE
• 1 kg de pere
• 1 lămâie
• câteva bucățele de rădăcină de ghimbir, după gust
• un praf de sare
MOD DE PREPARARE
Curățați perele de coajă și spălați-le. Tăiați-le cubulețe.
Perele trebuie să fie dulci și zemoase. Trebuie să fie coapte bine, dar nu alterate.
Puneți-le într-o cratiță.
Stoarceți sucul de la jumătate de lămâie și turnați-l peste pere.
Curățați rădăcina de ghimbir de coajă și dați-o prin răzătoarea mică. O puteți rade direct în cratiță.
Dacă vă place mult ghimbirul și sunteți obișnuiți cu gustul lui picant, puteți pune o cantitate mai mare.
Dacă nu vă place deloc, îl puteți omite cu totul.
Adăugați sarea și amestecați cu o paletă.
Puneți vasul pe aragaz la foc mic. Acoperiți-l cu un capac.
Gătiți perele timp de 45 de minute. Nu trebuie să amestecați în cratiță în timpul fierberii.
După cele 45 de minute, luați vasul de pe foc.
Introduceți blenderul vertical în cratiță și pasați perele până se fac piure.
Așezați din nou oala pe foc. Gătiți pasta de pere 10 minute la foc redus. Amestecați constant.
Gemul este gata. Tot ce trebuie să faceți acum este să îl turnați fierbinte în borcane.
Citește și – Gem de căpșuni fără zahăr, cu efecte în combaterea grăsimii abdominale și diabetului
Autoarea rețetei ne sfătuiește să folosim borcănele mici, pentru a consuma cât mai repede gemul după deschidere.
Întrucât nu are zahăr, nici alți conservați, acest gem se va altera mai repede dacă stă mult timp după deschidere.
Puneți capacele la borcane și înfiletați-le strâns.
Așezați borcanele cu capacul în jos pe un blat sau pe un fund de lemn.
Lăsați-le să stea în această poziție 10 minute, ca să se fixeze mai bine capacele.
După acest interval, întoarceți borcanele la loc.
Înveliți-le cu o pătură și lăsați gemul să se răcească în voie.
Când s-au răcit complet, se transportă în cămara cu bunătăți.
Gemul de pere și ghimbir fără zahăr are o dulceață naturală.
Este parfumat, suav și moale. Ghimbirul îi conferă o aromă distinctă.
Poate fi consumat fără probleme și de persoanele cu diabet.
Citește și – Gem dietetic de gutui, fără zahăr – rețetă și beneficii
Surse articol:
1. Natural Remedies, Pear and ginger ham, sugar free: https://www.youtube.com/watch?v=9o2KJ1YhMWM&ab_channel=NaturalRemedies
2. Master Class, Learn about pectin: definition, origins, and how it is used in cooking: https://www.masterclass.com/articles/learn-about-pectin-ingredients-uses-and-substitutes#what-is-pectin