Remedii din PĂDUCEL pentru HIPERTENSIUNE, PALPITAȚII, DURERI de INIMĂ, ANGINĂ și alte suferințe ale INIMII și sistemului NERVOS

Fitoterapeutul ieșean Constantin Milică consideră păducelul un aliat puternic împotriva bolilor cardiovasculare și a celor apărute pe fond nervos. Nu în mod întâmplător această plantă a fost numită în popor „doctorul inimii„.

Se poate administra sub formă de infuzie sau tinctură, în cure de lungă durată, fără efecte secundare.

Păducel (Crataegus monogyna)

Proprietățile medicinale ale păducelului sunt cunoscute din vechime. Chinezii consumă păducelul ca un aliment tămăduitor, îndeosebi pentru probleme cardiace și gastrointestinaleÎn America de Nord este utilizat ca remediu pentru bolile de inimă încă din anul 1800.

Studiile curente au arătat că păducelul are proprietăți farmacologice cardiovasculare importante: antioxidante, antiinflamatoare, anticardiace, anti-plachetare, vasodilatatoare, protectoare endoteliale, protectoare împotriva leziunilor ischemice, anti-aritmice, hipotensive și hipo-lipididemiante.

Cercetătorii au concluzionat că ceastă plantă reprezintă un remediu potențial sigur, eficient și lipsit de toxicitate în tratamentul afecțiunilor cardiace și a bolii cardiace ischemice. Efectele sale pozitive asupra sistemului cardiovascular se datorează conținutului de bioflavonoide și proantocianindie, compuși cu o activitate antioxidantă puternică.

Frunzele, florile și fructele păducelului au o compoziție fitochimică asemănătoare. Diferă doar proporția de flavonoide și procianidine.

_______________________________________________________________________________________________________

Tinctură de păducel – rețetă

Ingrediente

• 10 linguri de flori, frunze sau fructe uscate
• 500 ml de alcool de 60°C

Preparare

Se pun plantele mărunțite într-un borcan și peste ele se toarnă alcoolul. Se închide bine și se lasă la macerat vreme de 2 săptămâni.

Se strecoară cu ajutorul unui tifon și se păstrează în sticluțe brune (de la tincturi vechi).

Doza este de 10-15 picături, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Se fac cure de câte 3 săptămâni în fiecare lună.

Este indicat totodată ca pe durata curei să se adopte o dietă vegetariană, bogată în legume, fructe și zarzavaturi, pe cât posibil consumate în stare crudă.

Tinctura de păducel este și mai eficientă împotriva hipertensiunii arteriale dacă se asociază cu tinctură de talpa gâștei.

Tinctura de păducel poate fi folosită cu succes și de către persoanele care suferă de nervozitate, surmenaj psihic, oboseală fizică accentuată, emotivitate excesivă, anxietate, tetanie, amnezie și tulburări de somn.

În afecțiunile cardiace și nervoase deopotrivă, tinctura de păducel se poate combina cu o cantitate egală de tinctură de valeriană. Se iau câte 30-50 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Femeile care suferă din cauza simptomelor de menopauză pot face o cură de 30 de zile cu câte 1 linguriță de tinctură de păducel, de 3-4 ori pe zi.

_______________________________________________________________________________________________________

Ceai de păducel – rețetă

Ingrediente

• 1 linguriță de flori, frunze, fructe
• 250 ml de apă clocotită

Preparare

Se pun plantele uscate și mărunțite la infuzat în apa clocotită timp de 10-15 minute. Se strecoară și se consumă ca atare, fără zahăr.

Se bea câte 1 cană, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Se fac cure de câte 2-4 luni. Infuzia de păducel este benefică în următoarele afecțiuni:

– palpitații
– tensiune arterială mare
– angină pectorală
– nevroză
– stres
– atac de panică
– anxietate
– depresie psihică
– emoții necontrolate
– varice (1 litru de frunze pe zi, cu 1 lămâie, în cure de 5 luni)

Păducelul poate fi folosit pe termen lung, și chiar este recomandat să se administreze cel puțin 6 luni pentru efecte notabile.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Prof. univ. Constantin Milică, Răspundem cititorilor: Hipertensiunea scade dacă urmaţi o cură cu tinctură de păducel, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/raspundem-cititorilor-hipertensiunea-scade-daca-urmati-o-cura-cu-tinctura-de-paducel-35540.html

2. Mary C. Tassell, Rosari Kingston, Deirdre Gilroy, Mary Lehane and Ambrose Furey, Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease, Pharmacogn Rev. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249900/

3. Jie Wang, Xingjiang Xiong and Bo Feng, Effect of Crataegus Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach, Evid Based Complement Alternat Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891531/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.